Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

(ΦΩΤΟ) Με ομιλητή τον υπουργό Π. Σκουρλέτη η επέτειος της ΠΕΕΑ στην Παλιά Βίνιανη. «Θέλουμε οι θυσίες του ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο»

Με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, πραγματοποιήθηκε φέτος ο εορτασμός του δήμου Αγράφων για την ίδρυση της λεγόμενης «Κυβέρνησης του Βουνού», στην Παλιά Βίνιανη, το περασμένο Σάββατο (20/5).

1

Ήταν 10 Μαρτίου του 1944, πριν από 73 χρόνια, όταν στο σχολείο της Βίνιανης συγκροτείται, με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), η «Κυβέρνηση του Βουνού» της ελεύθερης Ελλάδας. Η ιστορική Βίνιανη γίνεται το πρώτο χωριό της Ευρώπης που θεμελιώνει τις βάσεις μιας οργανωμένης κοινωνίας εκείνη την εποχή, που αντιστέκεται σθεναρά στον κατοχικό ζυγό.

Και φέτος ο δήμος Αγράφων τίμησε την ίδρυση της ΠΕΕΑ στον οικισμό της Π. Βίνιανης, στο προαύλιο του σημερινού Μουσείου Εθνικής Αντίστασης. Οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο, 20 Μαΐου, με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Λίκνο αντίστασης η Βίνιανη

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση και την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων, προτού πάρει τον λόγο ο δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής. Κατά την ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά πως «...η Βίνιανη αποτελεί την κορυφαία ιστορική έπαλξη. Κορυφαία έπαλξη της αντίστασης και των αγώνων του λαού μας (…). Ο ξεσηκωμός του λαού μας οδήγησε τη μεγαλύτερη και δυναμικότερη αντιστασιακή οργάνωση του ΕΑΜ, την άνοιξη 44, να συγκροτήσει και να εγκαταστήσει εδώ στη Βίνιανη την έδρα της Κυβέρνησης της Ελεύθερης Ελλάδας, ανταρτογέννητη κυβέρνηση των ανυπότακτων Ελλήνων, την κυβέρνηση που εξέφρασε τον πατριωτικό και κοινωνικό αναγεννητικό δυναμισμό, που εξέφρασε των αγώνα για την απελευθέρωση, την δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία του ελληνικού λαού. Εδώ σ’ αυτό το χωριό, σε τούτο το σχολείο πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες κομβικής σημασίας συσκέψεις για την υλοποίηση των στόχων που είχαν εξ αρχής τεθεί».

3

Ο κ. Μπαμπαλής, επίσης τόνισε τη σημασία για συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, που ήδη έχει ξεκινήσει, προκειμένου να επιτευχθεί η βελτίωση των συνθηκών και η ανάδειξη του Μουσείου της Βίνιανης, του «σχολείου» των Ελλήνων, όπως το χαρακτήρισε.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν, κατόπιν, ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης και ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Να πιάσουν τόπο οι θυσίες | Πάνος Σκουρλέτης, Υπουργός Εσωτερικών

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της Εθνικής Αντίστασης στη Βίνιανη, αποτίνοντας φόρο τιμής στον Αντιστασιακό Αγώνα της «Κυβέρνησης του Βουνού» αλλά και του απελευθερωτικού αγώνα στην Ευρυτανία γενικότερα.

«Τα τελευταία χρόνια, μετά το 2010, ο λαός μας υπάγεται σε αλλεπάλληλες θυσίες. Θέλουμε αυτές οι θυσίες να πιάσουν τόπο και να έχουν ένα τέλος. Έρχεται μια στιγμή που και οι "μικροί" καλούνται να πράξουν ως μεγάλοι» τόνισε ο υπουργός και υπογράμμισε πως «μπορούμε να το καταφέρουμε και πάλι, αντλώντας διδάγματα από το μεγαλείο του λαού μας, από την ιστορία της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, από μια ελεύθερη Ελλάδα εν μέσω κατοχής».

2

«Αναζητώντας τον ηρωισμό του καιρού μας θα τον εντοπίσουμε στον καθημερινό αγώνα για την επιβίωση, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την οικονομική κρίση και τις νεοφιλελεύθερες επιλογές. Μιλώντας για κοινωνική ανάταση, θα στραφούμε στις επίμονες προσπάθειες να κρατηθεί η κοινωνία όρθια σε μια περίοδο που η οικονομία μας βρίσκεται υπό επιτροπεία και οι αποφάσεις μας είναι αποτέλεσμα επίπονων διαπραγματεύσεων, συνθέσεων και συμβιβασμών», πρόσθεσε και επισήμανε ότι «ο καθένας βρίσκεται, αναγκαστικά, αντιμέτωπος με τα διλήμματα και τις προκλήσεις της εποχής του».

«Οφείλουμε να επιμείνουμε», ανέφερε, «στη στήριξη των πιο αδύναμων, με κάθε διαθέσιμο μέσο κοινωνικής αλληλεγγύης, στην αντιμετώπιση του φασισμού, που ξανασηκώνει κεφάλι τρεφόμενος από την οικονομική απελπισία, τις ανισότητες και την αποδόμηση της δημοκρατικής Ευρώπης, στο χτύπημα της διαπλοκής, η οποία έθρεψε και προστάτεψε μία εξωθεσμική εξουσιαστική δομή, εχθρικής προς τα συμφέροντα και τις επιθυμίες του λαού, καθώς επίσης και στην αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, που θα αποτελέσει το στήριγμα της νέας γενιάς, στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας σε νέες βάσεις και στη διάχυση του πολιτισμού ως αντίβαρου στην βαρβαρότητα της άκοπης σκέψης και του κοινωνικού αναλφαβητισμού».