Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019

ev media-logo

Διεθνής κινηματογραφική διάκριση με «άρωμα» Ευρυτανίας. Βραβείο για το ντοκιμαντέρ «Γιάννης Καστρίτσης: Ο άνθρωπος και ο ίσκιος του»

Τα καθηλωτικά βουνά της Ευρυτανίας και ο «κόσμος» του εικαστικού Γιάννη Καστρίτση έγιναν ταινία-ντοκιμαντέρ και απέσπασαν εξαιρετικά σχόλια, με αποκορύφωμα το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Fine Arts Film του Λος Άντζελες. Η μισή ταινία γυρίστηκε στο χωριό του εικαστικού, τη Δάφνη Ευρυτανίας.

kastritsis-festival

Δεξιά ο Γιάννης Καστρίτσης, αριστερά ο σκηνοθέτης κ. Κουτσιαμπασάκος και στο μέσο ο δ/ντής φωτογραφίας Στρ. Θεοδοσίου

«Γιάννης Καστρίτσης: Ο άνθρωπος και ο ίσκιος του»: αυτός είναι ο τίτλος του βιογραφικού ντοκιμαντέρ για τον Ευρυτάνα εικαστικό, που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος και το οποίο πριν από λίγες ημέρες απέσπασε το 1ο Βραβείο Σκηνοθεσίας σε μεγάλο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

Η ταινία είναι μια παραγωγή της ΕΡΤ και εντάσσεται σε μια σειρά ντοκιμαντέρ που έχουν ως θεματολογία πρόσωπα και προσωπικότητες του πολιτισμού. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα θα προβληθεί στη μικρή οθόνη από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε σε Αθήνα και Δάφνη Ευρυτανίας, με τα γυρίσματα να κρατούν συνολικά έξι ημέρες -οι τρεις από αυτές στο χωριό του εικαστικού Γ. Καστρίτση.

Πρόσφατα, τον περασμένο Μάρτιο, συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια. Τα καλύτερα, όμως, δεν είχαν έρθει ακόμα, αφού μόλις πριν από λίγες ημέρες, στο FFAF του Λος Άντζελες, ένα διεθνές φεστιβάλ για ντοκιμαντέρ που αφορούν καλλιτέχνες, πήρε το πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας.

Το ντοκιμαντέρ είναι ένα κινηματογραφικό πορτρέτο του Γιάννη Καστρίτση, με καταγωγή από τη Δάφνη Ευρυτανίας, και ταυτόχρονα ένα καθηλωτικό ταξίδι σ’ έναν πρωτογενή κόσμο εικόνων, πραγμάτων και ανθρώπινων μορφών, «ένα εικαστικό οδοιπορικό στα βουνά που έζησαν και άφησαν τον ίσκιο τους ο Διονύσιος εκ Φουρνά, ο Φυσίκας, η Ανάστω και ο Σύντροφος…», ένα ταξίδι στη λαογραφία, στην Τέχνη, στις ξεχασμένες πατρίδες.

Ισχύς εν τη ενώσει

«Η πρώτη γνωριμία του σκηνοθέτη με τον καλλιτέχνη γίνεται στο ατελιέ του αλλά στη συνέχεια, αρχίζει το ταξίδι στη μνήμη και στο βίωμα. Ο σκηνοθέτης ακολουθεί τον ήρωά του στα βουνά της Ευρυτανίας και εκεί αρχίζει το σμίλευμα της ζωής με την τέχνη, των ανθρώπων με τον τόπο, του καλλιτέχνη με τον ίδιο του τον εαυτό, τις μνήμες, τις αναζητήσεις, τα συναισθήματά του», διαβάζουμε χαρακτηριστικά.

«Η ταινία αποτελεί την ευτυχή συνάντηση δύο καλλιτεχνών που ο ένας με τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τις κατασκευές, όπως λέει, και ο άλλος με τον κινηματογράφο, συνομιλούν δημιουργώντας από κοινού αυτό που ο θεατής βλέπει στην οθόνη το οποίο εν τέλει είναι η κοινή τους πατρίδα».