Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Στο Περτούλι οι Σαρακατσαναίοι. Το 37ο ετήσιο Αντάμωμα και η ευρυτανική παρουσία

Χιλιάδες Σαρακατσαναίοι, μεταξύ αυτών και Ευρυτάνες, από όλη την Ελλάδα, αλλά και τη Βουλγαρία, έδωσαν το παρών στο ετήσιο Αντάμωμα στο Περτούλι Τρικάλων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

sarakatsanaioi-antamoma-2017

Παρουσία Σαρακατσαναίων απ’ όλη τη χώρα αλλά και το εξωτερικό ολοκληρώθηκε στα Περτουλιώτικα λιβάδια το 37ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων. Το Αντάμωμα, το οποίο πραγματοποιείται παραδοσιακά το τελευταίο τριήμερο του Ιούνη στα λιβάδια όπου περνούσαν τα καλοκαίρια τους οι Σαρακατσαναίοι, ήταν αφιερωμένο στα ξενιτεμένα νιάτα της πατρίδας και το παρών έδωσαν εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων, όπως και ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης. Την Ευρυτανία εκπροσώπησε ενεργά ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου - Ευρυτανίας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων-συλλόγων, όπως ο Βασίλης Κολοκώτσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλοβρυσιωτών (Σύχνικο), ο Θανάσης Κουτσουπιάς, π. πρόεδρος Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων, ο Δημήτρης Κουτσουπιάς, μέλος της Π.Ο.Σ.Σ, κ.α.

Να γυρίσουν τα νέα παιδιά

«Η πορεία προς τα βουνά είναι η κλίμακα των αξιών του Σαρακατσάνικου βίου», τόνισε εμφαντικά στην ομιλία του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων κ. Μουτσιάνας, αναφερόμενος στις ιδεώδη του πολιτισμού και της παράδοσης που «κρατούν όρθια τη χώρα και τους ανθρώπους της». Έκανε, δε, λόγο για «ανάγκη μιας νέας συλλογικής προσπάθειας δημιουργίας και αναγέννησης του τόπου, που δεν είναι άλλη από την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους μας και όχι -σίγουρα- μέσα από τις στάχτες της παράδοσης».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του, έκανε λόγο για «αρετές των Σαρακατσαναίων που αποτυπώνονται στα έθιμα και την παράδοση, που με τόσο σεβασμό οι Σαρακατσαναίοι κρατούν ζωντανά…». Μίλησε, δε, για ενότητα που «πρέπει να στηριχθεί στην αλήθεια και την αξιοπιστία και όχι σε ψέματα και σε αυταπάτες, για να βγει η χώρα από την κρίση». Καταληκτικά, δε, επισήμανε ως «βασική προτεραιότητα της Ν.Δ. να φέρει πίσω στην πατρίδα, τα παιδιά που έφυγαν».

mitsotakis-sarakatsanaioi1

Με χορό και τραγούδι

Το πρόγραμμα του Ανταμώματος ήταν τριήμερο, ξεκινώντας από την Παρασκευή με το 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ανταμώματος Νεολαίας και συνεχίζοντας το Σάββατο με τουρνουά ποδοσφαίρου για τις Ομάδες των Συλλόγων Ελλάδος και Βουλγαρίας, Βιωματικό Καραβάνι από τη ζωή των Σαρακατσαναίων και Σαρακατσάνικο γλέντι, όπως και παρουσίαση Σαρακατσάνικων χορών από το Τμήμα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης “Ο Λεπενιώτης”.

Έγιναν, επίσης, απονομές βραβείων αριστούχων μαθητών, βράβευση του γηραιότερου Σαρακατσάνου, ομιλία του εκπαιδευτικού και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ. Γεωργίου Καρατάσιου για το μείζον θέμα της μετανάστευσης των νέων, δρώμενα με τίτλο “Η ανακήρυξη του Καπετάνιου” από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας “Οι Σταυραετοί των Αγράφων”, αθλήματα των Σαρακατσαναίων (τράβηγμα γκλίτσας και πέταμα λιθαριού), ο Χορός των Γερόντων, χοροί από τμήματα των Συλλόγων αλλά και ο περίφημος Τρανός Χορός.