Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019

ev media-logo

DVD. Εμπόδια [2016, Δράμα εποχής, διάρκεια: 140', πρωταγωνιστούν: Denzel Washington, Viola Davis]

756

Στο Πίτσμπουργκ του 1950, ο Τρόι Μάξον ένας πρώην παίκτης του πρωταθλήματος μπέιζμπολ των Μαύρων και νυν σκουπιδιάρης, προσπαθεί να ζήσει την οικογένειά του σ’ έναν ρατσιστικό κόσμο λευκών που απειλεί να τον περιθωριοποιήσει. Ο ίδιος, πρόσωπο αντιφατικό, άνθρωπος εγωιστής και «ξεροκέφαλος», έχει τον δικό του απαρέγκλιτο κώδικα για το πώς «διοικείται» μια οικογένεια, ορίζοντας έτσι δυναστικά τη ζωή των παιδιών του και της αφοσιωμένης συζύγου του.

Απλά, ένα μεγάλο «εύγε» στον σπουδαίο ηθοποιό και όπως αποδεικνύεται και μεγάλο, πλέον, σκηνοθέτη Denzel Washington. Εύγε γιατί στήνει μια υπέροχη ταινία, πολιτική, κοινωνική, πικρή, αληθινή, θεατρική (εξάλλου αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου, βραβευμένου με Πούλιτζερ θεατρικού έργου του Όγκαστ Ουίλσον), γεμάτη βαθιά κι όχι εύκολα νοήματα που σε αναγκάζει να σκάψεις μέσα σου και να μη λειτουργήσεις μ’ έναν φτηνό συναισθηματικό μανιχαϊσμό περί καλού και κακού μέχρι να βρεις τις μύχιες σκέψεις σου. Εύγε, γιατί ο Washington έχει αντιληφθεί στην εντέλεια την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του Τρόι και την τραγικοπολιτική του διάσταση: θύμα και θύτης ενός συστήματος άδικου, τραυματικό απότοκο μιας σκληρής εποχής που γεννάει συναισθηματικά όντα που παλεύουν καθημερινά για να γλιτώσουν απ’ το ψυχικό ουρλιαχτό των σωθικών τους και μετατρέπονται σταδιακά σε άγρια θηρία.

Εύγε, τέλος για τις συγκλονιστικές ερμηνείες που σχεδιάζει: τόσο της δικιάς του, μεγαλοπρεπή και σπουδαίας εσωτερικότητας, να θυμίζει διαρκώς τον Χόφμαν στον κινηματογραφικό Ο Θάνατος του Εμποράκου, όσο και της Davis, γεμάτη αριστουργηματική τραγικότητα. Μια μεγάλη ταινία, μια αξέχαστη ιστορία…