Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Παρουσίασαν περίπου ως… ανακόντα ένα ακίνδυνο νερόφιδο που εμφανίστηκε και φονεύθηκε στα Φουσιανά Πρασιάς Ευρυτανίας

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε πριν από λίγες ημέρες η εμφάνιση ενός φιδιού στον οικισμό Φουσιανά της Πρασιάς Ευρυτανίας. Με πηχυαίους -και λίαν τρομολαγνικούς- τίτλους τα ΜΜΕ παρουσίασαν το ερπετό, το οποίο εν τέλει οι κάτοικοι εξόντωσαν, ως μια διασταύρωση… πύθωνα και ανακόντα, μήκους 2,5 μέτρων. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική και επιβεβαιώνει ξανά πως η άγνοια αποδεικνύεται επιζήμια.

fidi-fousiana1

Όπως αναφέρει το herpetofauna.gr και ο δημιουργός του, Ηλίας Στραχίνης (βιολόγος), στη φωτογραφία (που κυκλοφόρησε ευρέως) του δήθεν τεράστιου, αιμοβόρου φιδιού βλέπουμε «…ένα θηλυκό Νερόφιδο, Natrix natrix, μεγάλης ηλικίας με σχετικά ασυνήθιστο χρωματισμό, που σε σύγκριση με το συρματόπλεγμα μπορεί να συμπεράνει κανείς πως μετά βίας ξεπερνά το ένα μέτρο».

Τα επικίνδυνα και δηλητηριώδη φίδια στον ελληνικό χώρο είναι μονάχα οι οχιές. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στα «Ε.Ν» ο Ευρυτάνας παλαιοντολόγος, Γιώργος Γεωργαλής: «…από τα 5 είδη Οχιάς που έχουμε στην Ελλάδα, στην Ευρυτανία απαντώνται μόνο 2: η Κοινή Οχιά (Vipera ammodytes) και η Νανόχεντρα (Vipera ursinii). Και τα δυο είδη είναι αρκετά αργά ζώα, ενώ θα δαγκώσουν για να αμυνθούν μόνο σε περίπτωση που πλησιάσει κάποιος πάρα πολύ κοντά. Όλα τα άλλα είδη φιδιών στην Ευρυτανία είναι εντελώς ακίνδυνα».

Τα ερπετά είναι απολύτως απαραίτητα για την βιοποικιλότητα ενός τόπου, είναι άγρια είδη υπό προστασία και η θανάτωση τους απαγορεύεται. Η δαιμονοποίηση των φιδιών και η συστηματική τους εξόντωση μόνο βλαπτική μπορεί να αποδειχθεί για την ισορροπία της πανίδας.

fidii