Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019

ev media-logo

Οι Ευρυτάνες αριστούχοι των Πανελλαδικών. Ο Κων/νος Μπίστας με 19.256 μόρια, η Σοφία Τσακνιά (18.732) & η Ευγενία Σκεπετάρη (18.473) στα «Ευρυτανικά ΝΕΑ»

Συνηθίζεται να αποκαλούνται από τα ΜΜΕ ως «οι πρώτοι των πρώτων»: είναι οι μαθητές που μόχθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς (και όχι μόνο, ασφαλώς), αφιερώθηκαν στο συστηματικό διάβασμα και δεν παρέκκλιναν ούτε για μια στιγμή από τον στόχο που είχαν αρχικά θέσει. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήταν γι’ αυτούς η απόλυτη δικαίωση των προσπαθειών τους, μια γλυκιά επιβράβευση για όσα στερήθηκαν. Οι εφετινοί Ευρυτάνες αριστούχοι μίλησαν στα «Ευρυτανικά Νέα» για την επιτυχία τους, τους στόχους τους, τις φιλοδοξίες και τα όνειρά τους, περιέγραψαν τα κλειδιά για να φθάσει κανείς ως εδώ, έδωσαν συμβουλές.

aristouxoi-2017-panellinies

       ΦΩΤΟ. Από αριστερά, ο Κων/νος Μπίστας, η Σοφία Τσακνιά και η Ευγενία Σκεπετάρη


Μπίστας Κωνσταντίνος

19.256 μόρια

ΣΤΟΧΟΣ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ

Το συναίσθημα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και μιας επίδοσης άνω των 19.000 μορίων ήταν άκρως ανακουφιστικό, δηλώνει στα «Ευρυτανικά Νέα» ο Κωνσταντίνος Μπίστας, ο «πρώτος των πρώτων» για την εφετινή χρονιά· «ειδικά με αυτά τα θέματα και όσα έλεγαν όλη τη χρονιά, τα μόρια αυτά έρχονται πραγματικά... ουρανοκατέβατα! Ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη», προσθέτει ο απόφοιτος του ΓΕΛ Καρπενησίου που είδε τη σκληρή προσπάθεια ετών να αποδίδει με τον πιο ιδανικό τρόπο.

Στην ερώτηση για το εάν υπάρχουν μυστικά επιτυχίας, ο Κων/νος εξηγεί πως «…είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τι θέλεις και απαιτεί ο μαθητής να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια και μόνος του -και όχι απλά να βασίζεται σε όσα του πουν οι καθηγητές σε σχολείο και φροντιστήριο. Πρέπει και μόνος του να ψάξει σε ποια σχολή θέλει να σπουδάσει και τι απαιτείται ώστε να φτάσει εκεί. Σημαντικό είναι επίσης ο μαθητής να πιστεύει στον εαυτό του και να μην ακούει τους γύρω του. Ο καθένας γνωρίζει τον εαυτό του (ή θα έπρεπε να τον γνωρίζει) και οφείλει να κάνει ό,τι είναι για τον ίδιο σωστό».

Όσον αφορά στο πλάνο διαβάσματος που είχε καταρτίσει, ο Κωνσταντίνος σημειώνει πως δεν χρειάστηκε να «τρέχει» όλη μέρα από το σχολείο στο σπίτι και ύστερα στα φροντιστήρια, καθώς ο άξονας που είχε θέσει βασίζονταν στον ίδιο, ήταν αρκετά εξατομικευμένος και προσωποποιημένος. Τα Σαββατοκύριακα δε, η μελέτη ξεκινούσε από πολύ νωρίς το πρωί (περίπου από τις 7.00)· «αυτό είναι κάτι που μου έλειψε, το να ξυπνάω στις 10 ή 11!». Το πολύωρο, προγραμματισμένο διάβασμα όλη την εβδομάδα του «έκλεψε» επίσης χρόνο από τη μουσική και την εκμάθηση ξένων γλωσσών, τομείς που αγαπά ιδιαίτερα.

Τι θα δηλώσει όμως ως πρώτες επιλογές στο Μηχανογραφικό Δελτίο του σε λίγες ημέρες; Ψηλότερα από όλες τις σχολές θα επιλεχθεί η Ιατρική Αθηνών και ύστερα οι αντίστοιχες σχολές σε άλλες πόλεις. Η περυσινή βάση εισαγωγής για την πρώτη του επιλογή ήταν κοντά στις 19.000, οπότε, πλην απροόπτου, ο Κωνσταντίνος θα φοιτά από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στην Ιατρική της Αθήνας.

Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο ο 18χρονος να καταφύγει στη λύση του εξωτερικού μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του; «Θα προσπαθήσω να φύγω στο εξωτερικό, και για ειδικότητα και για εργασία», δηλώνει χωρίς περιστροφές. Όπως εξηγεί, για να πάρει ένας γιατρός στην Ελλάδα ειδικότητα απαιτεί πολλή υπομονή, ενώ και οι εργασιακές προοπτικές είναι πολύ περιορισμένες καθώς υπάρχει κορεσμός.

 

Τσακνιά Σοφία

18.732 μόρια

ΣΤΟΧΟΣ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ή ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ

Τη δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση ανάμεσα στους Ευρυτάνες υποψήφιους των Πανελλαδικών πέτυχε η Καρπενησιώτισσα Σοφία Τσακνιά, μαθήτρια του Γενικού Λυκείου της πόλης, που συγκέντρωσε 18.732 μόρια.

«Ποιοτικό και συστηματικό διάβασμα χωρίς υπερβολές, που να επικεντρώνεται στην κατανόηση»: αυτή ήταν η συνταγή που την οδήγησε στην επιτυχία, αν και όπως λέει, χρειάστηκε να περιορίσει κάποιες από τις δραστηριότητές της, «…χωρίς ωστόσο να τις παραμελήσω εντελώς, αφού η ξεκούραση είναι απαραίτητη».

Τι θα συμβούλευε έναν μαθητή που σε έναν χρόνο από τώρα θα ριχτεί με τη σειρά του στην ψυχοφθόρα διαδικασία των Πανελληνίων; «Να έχει ψυχραιμία, να πιστεύει στον εαυτό του και να τον επιβραβεύει, καθώς και να βρει ενδιαφέροντα στοιχεία στα μαθήματα που εξετάζεται», λέει η Σοφία, η οποία εμφανίζεται να αμφιταλαντεύεται ακόμα ως προς την επιλογή των σχολών του Μηχανογραφικού: προτιμά πάντως Επιστήμες Υγείας και θα διαλέξει είτε Βιολογικό είτε Φαρμακευτική.

Το ενδεχόμενο, τέλος, φυγής στο εξωτερικό για επαγγελματική αποκατάσταση δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή ψηλά στις προτεραιότητές της: «Θα προτιμούσα, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, να παραμείνω στην Ελλάδα για εργασία», δηλώνει χαρακτηριστικά.

 

Σκεπετάρη Ευγενία

18.473 μόρια

ΣΤΟΧΟΣ: ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Τρίτη στη λίστα των φετινών αριστούχων, συγκεντρώνοντας 18.473 μόρια, είναι η Ευγενία Σκεπετάρη, επίσης απόφοιτη του ΓΕΛ Καρπενησίου, η οποία ήρθε στο Καρπενήσι από τη Βαλαώρα, από την Α΄ τάξη του γυμνασίου και ύστερα, διαμένοντας στη Μαθητική Εστία.

Μια τέτοια επίδοση μόνο τυχαία δεν έρχεται, επιβεβαιώνει η 18χρονη· αντιθέτως, «απαιτεί προσπάθεια και θυσίες όχι μόνο μιας χρονιάς, καθώς χρειάζεται να έχει κανείς γερές βάσεις και από τα προηγούμενα σχολικά χρόνια». «Εγώ προσωπικά φέτος στερήθηκα τον ύπνο και την οικογένειά μου και οι έξοδοί μου ήταν πιο περιορισμένες. Χρειάζεται ένα καλό και οργανωμένο πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο το διάβασμα όσο και την ψυχαγωγία», εξηγεί.

Πώς, όμως, θα «εκμεταλλευθεί» τον βαθμό της; «Στόχος μου είναι να περάσω σε κάποια σχολή του Πολυτεχνείου, είτε ηλεκτρολόγων μηχανικών είτε μηχανικών υπολογιστών», αναφέρει στα «Ευρυτανικά Νέα». «Το εξωτερικό δεν θα έλεγα ότι είναι από τις πρώτες μου επιλογές αλλά αν δεν βρω στην Ελλάδα κάτι που με ενδιαφέρει θα αρχίσω να το σκέφτομαι πιο σοβαρά», καταλήγει.