Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

ev media-logo

Νέος ηγούμενος στην Αγάθωνος, στη θέση του εκλιπόντος π. Δαμασκηνού. Στη Μονή υπηρετεί ως διάκονος ο Καρπενησιώτης, Ιερεμίας Ξαγάρας

Την περασμένη Κυριακή (16/7) πραγματοποιήθηκε στην Ι.Μ Αγάθωνος η εκλογή νέου ηγουμένου στη θέση του εκλιπόντος Ευρυτάνα π. Δαμασκηνού Ζαχαράκη. Θλίψη είχε προκαλέσει, στις 23/6/2017, ο αδόκητος χαμός του ευρυτανικής καταγωγής (από το Ν. Αργύρι) τέως ηγούμενου της Ιεράς Μονής Παναγίας Αγάθωνος, π. Δαμασκηνού Ζαχαράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 χρόνων. Την περασμένη Κυριακή, 16 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Μοναστήρι η εκλογή νέου ηγούμενου και συμβουλίου.

 agathonos-xagaras1

Ο νέος ηγούμενος

Χαρμόσυνα ήχησαν οι καμπάνες της ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας Αγάθωνος με αφορμή την εκλογή νέου Ηγούμενου και συμβουλίου. Νέος καθηγούμενος της Ιεράς Μονής εξελέγη ομόφωνα μετά από ψηφοφορία ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γερμανός Γιαντσίδης και Ηγουμενοσύμβουλοι ανεδείχθησαν επίσης ομόφωνα, ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αγάθων Κατερνόπουλος και ο μοναχός Βησσαρίων Παλαιογιάννης.

Την είδηση της εκλογής νέου ηγούμενου μετέδωσαν αρχικά οι χαρμόσυνες καμπάνες, ενώ στην συνέχεια άνοιξε η πόρτα του Καθολικού και ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Νικόλαος ανακοίνωσε στους πιστούς το όνομα του νέου Ηγουμένου, με τους πιστούς να χειροκροτούν και να αναφωνούν το «Άξιος». Στη συνέχεια ο νέος Ηγούμενος πήρε από τον Μητροπολίτη την Ποιμαντορική Ράβδο και έγινε μικρή δέηση υπέρ του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, Γερμανού Ιερομονάχου.

Στην προσφώνηση του ο κκ Νικόλαος ευχήθηκε στο Νέο Ηγούμενο να έχει δύναμη, να συνεχίσει στα ίχνη των πατέρων της Μονής και ιδιαίτερα του εκδημήσαντος π. Δαμασκηνού και να συνεχίσει να αναδεικνύει το Μοναστήρι ως κέντρο προσευχής, φιλανθρωπίας και ενίσχυσης των προσκυνητών της Παναγίας και του Οσίου Βησσαρίωνος. Πριν της έναρξη της εκλογικής διαδικασίας ο Μητροπολίτης τέλεσε τρισάγιο εντός του καθολικού, υπέρ ανάπαυσης της ψυχής του μακαριστού Καθηγουμένου γέροντος π. Δαμασκηνού.

Ένας Καρπενησιώτης στη Μονή Αγάθωνος

Αξίζει να αναφερθεί πως στην Ιερά Μονή Αγάθωνος υπηρετεί ως διάκονος και ένα «δικό» μας παιδί, ο Ιερεμίας Ξαγάρας ή κατά κόσμον Θωμάς Ξαγάρας (του Δημητρίου), από το Καρπενήσι, πνευματικό παιδί του μακαριστού π. Δαμασκηνού Ζαχαράκη.

Ο 30χρονος φοίτησε από το 2006 στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Λαμίας, όπου γνώρισε τον π. Δαμασκηνό και συνδέθηκε με την Ιερά Μονή Αγάθωνος. Εκεί βρέθηκε στις αρχές του 2011, αφού στο μεταξύ είχε αποφοιτήσει από το Εκκλησιαστικό Λύκειο και το ΙΕΚ της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής. Τον Οκτώβριο του 2013 χειροτονήθηκε μοναχός και πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, στις 3 Μαρτίου 2016, χειροτονήθηκε Διάκονος της Ι.Μ Αγάθωνος.