Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019

ev media-logo

«Γραφές και Σχήματα, Χειρόγραφα της Ιεράς Μονής Προυσού»: μέχρι τις 23 Αυγούστου ανοικτή για το κοινό η έκθεση (ΦΩΤΟ)

Πραγματοποιήθηκαν, το Σάββατο 12 Αυγούστου, στον χώρο της Αγαθιδείου Βιβλιοθήκης Προυσού, τα εγκαίνια της έκθεσης «Γραφές και Σχήματα, Χειρόγραφα της Ιεράς Μονής Προυσού Ευρυτανίας». Πρόκειται για συνδιοργάνωση του πολιτιστικού φορέα "Ελληνικό Σχολείο Προυσού" και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, το παρών στα εγκαίνια έδωσαν ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ Γεώργιος, ο δήμαρχος κ. Νίκος Σουλιώτης κ.α.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 23/8, παρουσιάζει χειρόγραφα και κώδικες που εκτός από το περιεχόμενό τους γίνεται προσέγγιση του εικαστικού μέρους των επιτίτλων και των πρωτογραμμάτων, αναδεικνύοντας πτυχές της ιστορίας του τόπου και της αισθητικής του βιβλίου και της παλαιογραφίας.

prousos ekthesi_xeirografa1

Το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο με υπεύθυνο τον φιλόλογο – παλαιογράφο Αγαμέμνονα Τσελίκα, εκθέτει 15 πίνακες με επιλεγμένες σελίδες από χειρόγραφα της Μονής που χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, με τη συνοδεία φιλολογικών και παλαιογραφικών επεξηγήσεων.

Το «Ελληνικό Σχολείο Προυσού» με υπεύθυνη την ιστορικό Λεωνή Θανασούλα, επικεντρώνεται στην παρουσίαση της εικαστικής πλευράς των διακοσμητικών στοιχείων των χειρογράφων, όπως τα πρωτογράμματα και τα επίτιτλα κοσμήματα, καθώς και στη διαδικασία της δημιουργίας τους. Παράλληλα, λειτουργεί και ειδικό, καλλιτεχνικό εργαστήριο αναπαραγωγής των διακοσμητικών θεμάτων.

prousos ekthesi_xeirografa2

prousos ekthesi_xeirografa3

prousos ekthesi_xeirografa4

prousos ekthesi_xeirografa5

Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαννακόπουλος