Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Πώς ήταν το Καρπενήσι στα 1900; Σπάνιες φωτογραφίες από το οδοιπορικό Άγγλου ελληνιστή (ΦΩΤΟ)

Σπάνιες φωτογραφίες από το Καρπενήσι περασμένων αιώνων αποτυπώνουν το πώς η ορεινή κωμόπολη άλλαξε στο πέρας των δεκαετιών· και όχι μόνο οι γειτονιές, τα σπίτια, οι δρόμοι, αλλά ακόμα και τα γύρω βουνά... Τις παρακάτω τρεις φωτογραφίες -και την περιγραφή αυτών- τις «αλιεύσαμε» από τον Ευρυτάνα δημοσιογράφο Δημήτρη Ευαγγελοδήμο.

«Στην πρώτη, προφανώς δεν αναγνωρίζετε το… Καρπενήσι. Ωστόσο η φωτογραφία δείχνει ένα τμήμα της πόλης, προφανώς στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα. Στο βάθος ο Κόνισκος και δεξιά η κορυφογραμμή της Χελιδόνας.

karpenisi old1

Στη δεύτερη ο… Ξηριάς την ίδια εποχή

karpenisi old2

...και στην τρίτη μια πανοραμική άποψη του Καρπενησίου από τα δυτικά.

karpenisi old3

"Οι φωτογραφίες είναι του Γουίλιαμ Τζον Γουντχάους (William J. Woodhouse), ενός Αγγλου ελληνιστή, καθηγητή στο University College of North Wales, του University of St Andrews στη Σκωτία και από το 1901 καθηγητή Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο τιου Σίδνεϊ και επιμελητή του Μουσείου Nicholson. Από το 1890 έως το 1935 έζησε κατά περιόδους στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με αρχαιολογικές έρευνες στην Αιτωλία.

Από εκεί, ταξίδεψε σε πολλές περιοχές, και στο Καρπενήσι, απ΄όπου αυτές οι εξαιρετικές και σπάνιες φωτογραφίες, που ανήκουν στο Μουσείο Nicholson, το παλαιότερο πανεπιστημιακό μουσείο της Αυστραλίας", διαβάζουμε σχετικά.