Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Η Π.Ε Ευρυτανίας τιμά την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας - Επιμνημόσυνη δέηση την Κυριακή

Η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα του 1922 που τα τουρκικά στρατεύματα πυρπόλησαν τη Σμύρνη έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος». Η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας θα τιμήσει την επέτειο με εθιμοτυπικό εορτασμό.

katastrofi-smyrnis1

«Η ημέρα αυτή», σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός, «έχει ως σκοπό να μας υπενθυμίσει τα δραματικά γεγονότα των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Την μεγάλη αυτή καταστροφή συνέθεσαν οι συστηματικές διώξεις, οι βίαιες μετατοπίσεις στην ενδοχώρα, τα ‘τάγματα εργασίας’, οι σφαγές, οι λεηλασίες, τα βασανιστήρια και τελικά η εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και η εκδίωξη των υπολοίπων από τις πατρογονικές εστίες τους στην Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη».

«Τη φετινή χρονιά συμπληρώνονται ενενήντα πέντε χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 τη μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού. Η Μικρασιατική Καταστροφή δεν ήταν ένα απλό γεγονός αλλά ο επίλογος μιας ελληνικής ιστορίας σχεδόν τριών χιλιάδων χρόνων που σημάδεψε καταλυτικά την ιστορική μας διαδρομή», προσθέτει σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Τασιός. «Γι’ αυτό και εμείς από την πλευρά μας δεν πρέπει να λησμονούμε αυτές τις σελίδες της ιστορίας μας διότι η γνώση της ιστορικής αλήθειας οδηγεί στην ανάπτυξη σταθερών βάσεων και συμβάλλει στη δημιουργική αξιοποίηση του παρελθόντος», καταλήγει.

Οι φετινές εκδηλώσεις της Π.Ε θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου, και σε αυτές εντάσσονται τα εξής: Γενικός σημαιοστολισμός, από την 8η πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 17ης Σεπτεμβρίου, Φωταγώγηση όλων των δημόσιων καταστημάτων, καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ, Τραπεζών και Καταστημάτων Κοινής Ωφέλειας, κατά τις βραδινές ώρες της 16ης Σεπτεμβρίου 2017 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης, και, τέλος, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας (ώρα 10.00), Δοξολογία - Επιμνημόσυνη Δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας από τον Ιερό κλήρο της πόλης, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου.