Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Πριν 2 χρόνια, από το Ρίο της Βραζιλίας ο Ευρυτάνας παραολυμπιονίκης Χρήστος Ταμπαξής έριχνε την αυλαία μια σπουδαίας καριέρας

tampaxis-metallio11

Ήταν μέσα Σεπτέμβρη του 2016 όταν με την κατάκτηση της 4η θέσης και της κατάρριψης του πανελληνίου ρεκόρ στα 100μ ύπτιο κατηγορίας S1, ο Ευρυτάνας (από το Νέο Αργύρι) Χρήστος Ταμπαξής ολοκλήρωνε την παρουσία του στους Παραολυμπιακούς του Ρίο και ταυτόχρονα μια σπουδαία καριέρα, μια πορεία ετών με αμέτρητες διακρίσεις στις πισίνες, παραολυμπιακά μετάλλια, ρεκόρ, διακρίσεις και βραβεύσεις.

Ο 41χρονος σήμερα Ευρυτάνας πήρε το ολυμπιακό «βάπτισμα του πυρός» το μακρινό 1996 (Ατλάντα) και έκτοτε δήλωνε σταθερά «παρών» στο ραντεβού των Παραολυμπιακών (Σίδνεϋ, Αθήνα, Πεκίνο, Λονδίνο και Ρίο), έχοντας κατακτήσει συνολικά πέντε (5) μετάλλια στην κολύμβηση. Ήταν, επίσης, ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους αγώνες του Λονδίνου το 2012, ενώ το Δημοτικό Κολυμβητήριο Βύρωνα φέρει το όνομά του.

Αποτελεί μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές του ελληνικού παραολυμπιακού κινήματος, ένας σπουδαίος αθλητής και ένας εξαιρετικός άνθρωπος.

Το καλοκαίρι του 2018 πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρά της μητέρας του, το Νέο Αργύρι Ευρυτανίας, συγκινητική απονομή τιμητικών βραβείων προς το πρόσωπό του, από τον δήμαρχο Αγράφων και τον τοπικό σύλλογο. [Δείτε εδώ το ρεπορτάζ]

 Για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004, είχε δηλώσει*: «Οι Παραολυμπιακοί της Αθήνας είναι αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ο κόσμος μου έκανε μεγάλη εντύπωση αφού μέχρι τότε βγαίναμε έξω και βλέπαμε γεμάτα τα Στάδια. Όταν είδα πόσος κόσμος είχε έρθει και στην Αθήνα το ευχαριστήθηκα πολύ. Είμαι επίσης τυχερός που έζησα το συναίσθημα να ακούω μπροστά στους Έλληνες τον εθνικό μας ύμνο. Χάρη στον αθλητισμό έχω ζήσει στιγμές που με γεμίζουν σαν άνθρωπο, υπήρξα σημαιοφόρος στους Παραολυμπιακούς, έχουν δώσει το όνομά μου σε κολυμβητήριο, όλες αυτές οι στιγμές ήταν συγκλονιστικές. Αισθάνομαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας».

*σε συνέντευξή του στο onsports.gr και τον Νίκο Καλαμπάκα