Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019

ev media-logo


Θεία δίκη; Ο Διονύσης Παρούτσας ανοίγει συζήτηση για την παγκόσμια υπερθέρμανση και τον στρουθοκαμηλισμό των ΗΠΑ (έντυπη έκδοση)

Οι τυφώνες Χάρβεϊ και Ίρμα που χτύπησαν φέτος την Αμερική, δεν αποτέλεσαν μόνο μια ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά ταυτόχρονα είχαν και σπουδαίες οικονομικές επιπτώσεις. Εκτός από την πρόκληση δεκάδων θανάτων, οι δύο από τους χειρότερους τυφώνες της αμερικανικής ιστορίας, προκάλεσαν τόσο σημαντικές ζημιές που κλονίζουν ολόκληρο το αμερικανικό οικοδόμημα.

770

Για παράδειγμα, η Moody's Analytics εκτιμά ότι η συνολική οικονομική ζημία από την Ίρμα ανέρχεται σε περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των υλικών ζημιών και της βραχυπρόθεσμης απώλειας οικονομικής παραγωγής. Περίπου οι μισές από αυτές τις ζημιές αφορούν οικιστικά ακίνητα ενώ οι ζημιές στα οχήματα αυξήθηκαν κατά περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η γεωργική παραγωγή της Φλόριντα, που φτάνει τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια αν και δεν υπέστη τις σοβαρές επιπτώσεις που φοβήθηκαν αρχικά, εντούτοις εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια μείωση κατά περίπου 12 τοις εκατό στην παραγωγή εσπεριδοειδών και μείωση κατά 10 τοις εκατό στην καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου.

Εκτός όμως από τις οικονομικές επιπτώσεις υπάρχουν και οι κοινωνικές. Όταν η Κατρίνα, πριν 10 χρόνια χτύπησε τις ακτές της Νέας Ορλεάνης, οι καταστροφές ήταν σχεδόν το ίδιο μεγάλες, αν και τότε η απώλεια ζωής έφτασε τα 1245 άτομα. Αυτό όμως που δημιούργησε μεγάλη εντύπωση, είναι ότι η διαδικασία της ανοικοδόμησης, αναλήφθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους αδήλωτους μετανάστες! Αυτό αναμένεται να συμβεί και τώρα, καθώς το φθηνό εργατικό δυναμικό είναι η καλύτερη λύση σε παρόμοιες περιστάσεις παγκοσμίως, πόσο μάλλον  στην μητρόπολη της θεοποίησης του κέρδους.

Τελικά, δεν θα ήταν παράξενο, αν υποστήριζε κανείς ότι όλα αυτά συμβαίνουν σαν από κάποια υπερφυσική επιβολή θείας δικαιοσύνης! Ο Τραμπ, αντιστεκόταν πάντα σθεναρά ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην Παγκόσμια Υπερθέρμανση - ο προτιμώμενος όρος του προέδρου είναι "κλιματική αλλαγή" - και την οικονομική δραστηριότητα και φυσικά ήταν ο πρώτος που δήλωσε ότι με την εκλογή του θα έφτιαχνε ένα τείχος που θα απέτρεπε την παράνομη μετανάστευση από το Μεξικό! Όπως είναι ολοφάνερο και οι δύο αυτές παραδοχές του, ανατρέπονται άρδην.

Ο γνωστός περιβαλλοντολόγος Ρος Γκέλσπαν, πιστεύει ότι η υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας γεννά όλο και περισσότερες ανομβρίες, δυνατότερες νεροποντές, συχνότερα κύματα καύσωνα και ισχυρότερες καταιγίδες σαν τον Χάρβεϊ και την Ίρμα. Και οι δύο άρχισαν ως σχετικά μικροί τυφώνες, υπερφορτίστηκαν με ασυνήθη σφοδρότητα από τις υψηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στον Κόλπο του Μεξικού.

Για να καταλάβουμε τι συνέβη πρέπει να δούμε πως δημιουργείται ένας τυφώνας: Για τη δημιουργία του πρέπει να υπάρχει μια θερμοκρασία μεγαλύτερη των 27 βαθμών Κελσίου στην επιφάνεια του ωκεανού, μια ψυχρή και υγρή ατμόσφαιρα ψηλότερα και ένα στρώμα υγρασίας κοντά στην επιφάνεια. Επιπλέον χρειάζεται μια προϋπάρχουσα καιρική διαταραχή με μια μικρή περιδίνηση, αρκετά μακριά από τον Ισημερινό (τουλάχιστον 450 χλμ) έτσι ώστε η περιστροφή της γης να ενισχύει την περιστροφή της καταιγίδας. Όσο περισσότερο εντείνεται η καταιγίδα τόσο αυξάνεται η θερμοκρασία του πυρήνα της. επιταχύνοντας την περιστροφή, επιδεινώνοντάς την και οδηγώντας την στη μορφή αυτού που αποκαλείται τυφώνας, ενός από τα πιο βίαια καιρικά φαινόμενα: Η θερμότητα που απελευθερώνεται από έναν μέσο τυφώνα είναι ίση με την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στις ΗΠΑ για ένα χρόνο.

Όλα αυτά βέβαια για το αμερικάνικο κοινό είναι πρωτάκουστα. Κι αυτό γιατί στις εφημερίδες και τις τηλεοράσεις τους δεν είχε γίνει σχεδόν καμία αναφορά σ' αυτό που ονομάζουμε "φαινόμενο του θερμοκηπίου", πράγμα που σε άλλες χώρες διδάσκεται ήδη στα σχολεία. Βλέπετε εκεί οι βιομηχανίες των ορυκτών καυσίμων έχουν ισχυρότατα λόμπι και επηρεάζουν τους πάντες, κυβέρνηση και τύπο.

Ακόμα και μετά την τεράστια καταστροφή της Κατρίνα, υπήρξαν πάρα πολλοί, όπως ο Τζέημς Γκλάσμαν, αναλυτής καριέρας, στο σάιτ του οποίου διαφημίζεται η Έξον - Μόμπιλ, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα παιδιά του γεννήθηκαν στη Νέα Ορλεάνη, και η κόρη του ζούσε εκεί μέχρι που έφυγε λίγες μέρες πριν τον τυφώνα για να γλιτώσει τη ζωή της έγραφε:

"Τραγωδίες συμβαίνουν, και η κόρη μου και η οικογένειά της είναι ευτυχισμένοι μόνο και μόνο που ζουν. Οι απώλειές τους και εκείνες εκατοντάδων χιλιάδων άλλων αθώων αξίζουν πένθος, προσευχή και σεβασμό. Να γιατί η απάντηση των περιβαλλοντικών εξτρεμιστών με γεμίζει με αυτό που θα μπορούσα να πω αηδία. (!!!) Αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το θάνατο και την καταστροφή για να κερδίσουν την στήριξη του αποτυχημένου Πρωτόκολλου του Κιότο που απαιτεί τεράστιες περικοπές στη χρήση ενέργειας με σκοπό να μειωθεί λίγα δέκατα της μονάδας η θέρμανση της επιφάνειας που προβάλλεται σε 100 χρόνια από τώρα.

Η Κατρίνα δεν είχε σε τίποτα να κάνει με την Παγκόσμια Υπερθέρμανση. Τίποτα. Έχει να κάνει με τις τεράστιες δυνάμεις της φύσης που έχουν εξαπολυθεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, και στην ανικανότητα των ανθρώπων, ακόμα και των ευφυέστερων μηχανικών να δαμάσουν αυτές τις δυνάμεις".

Και συνέχιζε μ' αυτό το ρυθμό παρασύροντας το κοινό με ανοησίες και ψυχολογικές αναφορές που απευθύνονταν στο συναίσθημα και όχι στην ουσία των πραγμάτων.

Το κακό όμως είναι ότι αυτή την στάση, δεν την πληρώνουν μόνο οι συμπολίτες τους που τους πιστεύουν. Την πληρώνουν οι κάτοικοι ολόκληρης της υδρογείου με πρώτους και καλύτερους αυτούς των φτωχότερων περιοχών. Γιατί γι' αυτούς δεν υπάρχουν ελικόπτερα που θα τρέξουν να τους σώσουν αν συμβεί κάτι.

Όπως ακριβώς την έπαθε και η "άλλη" Αμερική, των φτωχών και κατατρεγμένων μαύρων.