Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Νέα έκθεση από τον Γιάννη Καστρίτση. «Η δωρεά του τοπίου» του Ευρυτάνα εικαστικού, εγκαινιάζεται την Τρίτη 3 Οκτωβρίου

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017 η καινούργια ενότητα έργων του Ευρυτάνα εικαστικού και Επίκουρου Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας, Γιάννη Καστρίτση, με τίτλο «Η δωρεά του τοπίου».

kastritsis-giannis-ekthesi11

Θεματικός άξονας της έκθεσης, που έχει δωρεάν είσοδο, είναι η αναζήτηση και η οφειλή στη φύση του καλλιτεχνικού του έργου.

«Σε μια εποχή που είναι πλέον επιτακτικός ένας επαναπροσδιορισμός της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση», διαβάζουμε σχετικά, «ο Γιάννης Καστρίτσης έρχεται, μέσω αυτών των ολοκληρωμένων καλλιτεχνικά και διεργετικών στη θέαση, ζωγραφικών έργων, να προσθέσει τη δική του οπτική-εικαστική του ματιά πάνω σε αυτό το θέμα συμπληρώνοντάς το και με ένα γλυπτό στο οποίο παρουσιάζει τον εαυτό του- τον καλλιτέχνη ως δημιουργό αλλά και ως δημιούργημα της ίδιας της φύσης. O καλλιτέχνης ζωγραφίζει δεκάδες τοπία τα οποία αναζητούν την μνημείωσή τους στο περιβάλλον και το χρόνο».

«Σαν τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους ο καλλιτέχνης πάει επιτόπου στην εμπειρία και αναζητώντας αισθητηριακά την πανάρχαια δύναμη του χρώματος, των μορφών και των υλικών, ενώ άλλοτε στο εργαστήριό του ανακαλεί και συνθέτει εικόνες όπως αυτές αναδύονται από τη μνήμη και τη νοσταλγία προσθέτοντας τη δική του αφήγηση πάνω στο τοπίο. Ανακαλεί μνήμες στον θεατή από τοπία, ενεργοποιεί συναισθήματα, και τον οδηγεί στο να σκεφτεί και αυτός με τη σειρά του τη “δωρεά του τοπίου”, την απομάκρυνση του ανθρώπου από τη φύση και στη συνέχεια από τον ίδιο του τον εαυτό (…)».

Σύμφωνα με τον ίδιο τον καλλιτέχνη: «…δεν ψάχνω σε πολλούς τόπους, ένας μου είναι αρκετός, όσο πιο πολύ ζω εντός του, τόσο πιο ανεξάντλητος και γενναιόδωρος γίνεται με το πέρασμα του χρόνου».