Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019

ev media-logo


Η οπτική ενός συνεδρίου. Ο Διονύσης Παρούτσας για την εμπειρία του από το Συνέδριο για το Καρπενήσι και τα επόμενα -αναγκαία- βήματα

Την περασμένη εβδομάδα η πολιτιστική ζωή της πόλης μονοπωλήθηκε από το επιστημονικό συνέδριο που συνδιοργάνωσαν με το ΕΥΚΕΣΕ, ο Δήμος Καρπενησίου, η Περιφέρεια, τα ΓΑΚ, η Πανευρυτανική και το "Βελούχι" της Αθήνας. Ούτε λίγοι, ούτε πολύ, ενενήντα δύο ομιλητές δήλωσαν συμμετοχή και παρ' όλο που η παρουσία των ντόπιων κρίνεται μάλλον απογοητευτική, εντούτοις υπήρξαν στιγμές που η κεντρική αίθουσα ήταν σχεδόν γεμάτη. Συνολικά, απ' ότι ανέφερε η Γραμματεία, γύρω στους 350 Καρπενησιώτες πέρασαν την πόρτα του Συνεδριακού Κέντρου εκείνο το τριήμερο, μερικοί από τους οποίους μάλιστα για πρώτη φορά.

4

Αντικείμενο του συνεδρίου ήταν "Το Καρπενήσι στη διαχρονική του πορεία, από την αρχαιότητα στις μέρες μας". Όπως ήταν φυσικό, ο ακροατής των εισηγήσεων είχε δύο τρόπους να προσεγγίσει την αφήγηση: ο ένας ήταν με την καρδιά και ο άλλος με το μυαλό. Καθώς η ιστορία του τόπου που γεννηθήκαμε αποτελεί ταυτόχρονα και μέρος της προσωπικής μας πορείας στη ζωή, και καθώς οι δύο αυτές πορείες αλληλοδιαπλέκονται και αλληλοσυνδιαλέγονται, ήταν αναμενόμενο η συγκινησιακή φόρτιση να αυξομειώνεται ανάλογα με το θέμα και τις αναμνήσεις που κατέκλυζαν το κοινό αλλά και την ικανότητα των ομιλητών να συγκινήσουν με το λόγο τους.

Η διοργάνωση ήταν πραγματικά εξαιρετική καθώς ο Δήμος κάλυψε το κέτεριγκ και η Αντιπεριφέρεια τα έξοδα φιλοξενίας όσων ομιλητών έπρεπε να μείνουν σε ξενοδοχείο, ενώ και η τήρηση των χρόνων από τα διάφορα προεδρεία υπήρξε υποδειγματική. Εντούτοις ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός εισηγητών, ανάγκασε τους διοργανωτές να χρησιμοποιήσουν παράλληλα δύο αίθουσες για την διεξαγωγή πολλών παρουσιάσεων, με αποτέλεσμα πολλές ενδιαφέρουσες εισηγήσεις να συμπέσουν, το κοινό να μοιραστεί και κάποιοι να απογοητευτούν.

Επίσης, αυτό ακριβώς απέδειξε ότι "ουκ εν τω πολλώ το ευ", καθώς όσοι προσέγγισαν την εκδήλωση "με το μυαλό", δεν έμειναν και τόσο ικανοποιημένοι. Δηλαδή, αρκετές από τις εισηγήσεις έπασχαν σε επιστημονική τεκμηρίωση και δεν πρόσφεραν κάτι καινούριο στην ιστοριογραφική έρευνα για την περιοχή, καθώς αναμάσησαν χιλιοειπωμένα και ήδη λυμένα επιστημονικά ζητήματα. Αν τουλάχιστον κινούνταν στη σφαίρα του θυμικού και έπιαναν τον παλμό του ακροατηρίου συγκινώντας το με αναμνήσεις, ίσως να μην υφίσταντο τόσο δριμεία κριτική, αλλά αρκετοί δεν κατόρθωσαν ούτε αυτό. Πάντως πολλοί από τους ομιλητές (αν και όχι όλοι όσοι θα έπρεπε) επισκέφθηκαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, συνεργάστηκαν με τον κ. Βελισσάρη και την κ. Παναγιωτοπούλου, άντλησαν από αυτά τη βιβλιογραφική τους τεκμηρίωση και ξεδίψασαν στις πηγές του, παρουσιάζοντας έτσι τις πιο εμπεριστατωμένες αναλύσεις.

Βέβαια, σε ένα τόσο μεγάλο πλήθος αναμένει κανείς να συναντήσει την γνωστή στατιστική κωνοειδή καμπύλη του Γκάους, όπου ένα δέκα τοις εκατό πέφτει… κάτω από τη βάση και ένα δέκα τοις εκατό αριστεύει.

Από τον κανόνα αυτό δεν ξέφυγαν οι εισηγητές του συνεδρίου με τον Γιώργο Τάσιο, τον φωτογράφο να ανήκει ξεκάθαρα στους αριστεύσαντες καθώς παρουσίασε ένα άκρως ενδιαφέρον φωτογραφικό οδοιπορικό που ξεκινούσε από τα προϊστορικά χρόνια. Πολύ καλοί επίσης ήταν ο συγγραφέας Γιώργος Παπακωνσταντίνου αλλά και ο καθηγητής του ΤΕΙ Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Φυσικά για μια ακόμη φορά το συνέδριο λάμπρυναν οι… γνωστοί ύποπτοι,  ο Γιάννης Μαυρομύτης και ο Θανάσης Σταμάτης με την επιστημοσύνη και τις εξαιρετικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις τους, ενώ και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ευαγγελοδήμος με την περιγραφή των οικονομικών δοσοληψιών της δύσκολης μεταπολεμικής δεκαετίας, παρουσίασε στοιχεία και έφερε στο φως άγνωστες πτυχές της κοινωνικής ζωής, που σήμερα φαντάζουν τουλάχιστον περίεργες, αν και πολλές από αυτές επαναλαμβάνονται!

Η Βασιλική Λάππα και η Νικάνδρα Μπακογεώργου μίλησαν κατευθείαν στις καρδιές του κόσμου, αναδιφώντας σε μνήμες και χρώματα με έναν  τρόπο που άγγιξε ευαίσθητες χορδές, ενώ η κοινωνιολόγος Θεοδώρα Λαδοπούλου "διάβασε" το Καρπενήσι μέσα από τα όνειρα, τους πόθους, τους φόβους και τις καταστροφές του, με έναν απαράμιλλα συγκινητικό και ποιητικό τρόπο.

Σίγουρα και κάποιοι άλλοι θα μπορούσαν να ενταχθούν στην χορεία αυτών των εξαιρετικών ομιλητών, αλλά λόγω της διάρθρωσης του προγράμματος δεν στάθηκε δυνατό να παρακολουθηθούν όλοι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και παρά τα όσα αρνητικά επισημάνθηκαν παραπάνω, το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία και εκπλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος των στόχων του. Ο εμπνευστής του, ο γνωστός καθηγητής Κλεομένης Κουτσούκης έχει κάθε δικαίωμα να είναι ευχαριστημένος και μαζί μ' αυτόν κι εμείς.

Πάντως, στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: Το Συνέδριο θα μείνει ανολοκλήρωτο και η προσπάθεια ημιτελής, εάν δεν εκδοθούν τα πρακτικά του. Τα δεκάλεπτα χρόνου που δικαιούνταν ο κάθε ομιλητής και η πίεση των προέδρων να "ολοκληρώσουν" στέρησε σίγουρα από πολλούς την ευκαιρία να αναπτύξουν επαρκώς το θέμα τους, με αποτέλεσμα να μετακινηθούν προς το… αριστερό μέρος της καμπύλης που λέγαμε.

sinedrio-karpenisi-aithousa-B

Τόσο πολλές εισηγήσεις, είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσουν τετραψήφιο νούμερο σελίδων για να καταγραφούν, με αποτέλεσμα η εκτύπωση των πρακτικών αυτών να είναι πολυέξοδη. Αν ο Δήμος, οι Φορείς, η Αντιπεριφέρεια και οι ιδιώτες δεν κατορθώσουν να χρηματοδοτήσουν την έκδοση, πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μια κίνηση ηλεκτρονικής δημοσίευσης, με παράλληλη κτήση του σχετικού αριθμού ISBN. Έτσι και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν πρόσβαση στα κείμενα αλλά και ο κόπος των εισηγητών (όσων κατέβαλαν τέτοιον) δεν θα πάει χαμένος.

Και κάτι τελευταίο: Όσο χρήσιμο κι αν ήταν αυτό το συνέδριο, όση αξία κι αν είχαν τα προηγούμενα που έγιναν και αφορούσαν στην Ιστορία και στο παρελθόν του τόπου μας, τώρα είναι η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά. Τώρα χρειάζεται ένα συνέδριο όχι για το τι έγινε αλλά για το τι μπορεί να γίνει.

Ένα συνέδριο όμως, που δεν θα αφορά μόνο στον τουρισμό, αλλά και στην πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, όπως προσφυώς πρότεινε ο Δημήτρης Ευαγγελοδήμος σε κάποιο από τα πηγαδάκια του φουαγιέ. Ένα συνέδριο από το οποίο, όσοι  το παρακολουθήσουν, δεν θα φύγουν με ένα φάκελο γεμάτο σημειώσεις, αλλά με το μυαλό γεμάτο ιδέες για το τι μπορεί να κάνει ένας νέος άνθρωπος ώστε να μπορέσει να ζήσει και να προκόψει σ' αυτή τη γωνιά της πατρίδας μας.

Όταν γινόταν οι Γερμανικές εκλογές, κυκλοφορούσε μια ομιλία της Μέρκελ για το πώς ονειρεύεται την Γερμανία των επόμενων, όχι δέκα, αλλά πενήντα χρόνων! Με έναν τέτοιο λόγο κατέβηκε και ζήτησε την ψήφο των συμπατριωτών της. Μίλησε για τον νέο ψηφιακό κόσμο, για την αναβάθμιση της παιδείας, για την ανάγκη της Γερμανίας να μπει στο παράλληλο σύμπαν της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Κι όλα αυτά βάσει σχεδίου και προγραμματισμού, Γερμανίς γάρ!

Εδώ, αρκετά αναδιφήσαμε στο παρελθόν και κλάψαμε για το παρόν. Από τους ομιλητές μόνο ο Μπακογιάννης φάνηκε να λέει κάτι για το μέλλον, στον χαιρετισμό του. Αυτός μίλησε για χρηματοδοτήσεις και μεγαλόπνοο όραμα νέων ανθρώπων που μένουν στον τόπο τους, γιατί ξέρει ότι τα επόμενα χρόνια μόνο η βιολογική και αειφόρα παραγωγή καθώς και η ποιοτική μεταποίηση θα είναι το κλειδί που θα μπορεί να στηρίξει τις οικονομίες που ανθίζουν.

Τα χρόνια περνάνε, το μέλλον έρχεται, ήρθε, είναι εδώ! Δεν θα περιμένει να δει πώς θα μας εξοντώσει το παρόν. Αν συνεχίσουμε να μεμψιμοιρούμε, δεν θα βρει κανέναν για να το απολαύσει.

Είναι τεράστια η ευθύνη της Πανευρυτανικής, του ΕΥΚΕΣΕ, του Δήμου, της Περιφέρειας, της Ένωσης Καρπενησιωτών το "Βελούχι" και όλων των άλλων Φορέων να στρέψουν το βλέμμα τους προς τα εμπρός. Και να είναι σίγουροι πως στο βήμα τους αυτό θα βρουν πολλούς συμπαραστάτες, πολύ περισσότερους από τους εκατό ομιλητές αυτού του συνεδρίου, μηδέ… της Μαρίας Παναγιωτοπούλου των ΓΑΚ εξαιρουμένης!