Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019

ev media-logo

Στη Λαμία ο σπουδαίος αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής. Η βράβευση στην Υπάτη και η ευρυτανική παρουσία

Στη Φθιώτιδα βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο 77χρονος αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής, ο «νονός» του παρθενικού στην ιστορία περάσματος από τον Πλούτωνα (στις 14 Ιουλίου 2015) αλλά και ο μοναδικός επιστήμονας που επισκέφθηκε (μέσα από τα όργανα και τα διαστημικά οχήματα που κατασκεύασε) και τους εννέα πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

krimizis lamia_astronomia2

Το Σάββατο 11/11, στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Λαμιέων, ο ακαδημαϊκός και Ομότιμος Διευθυντής Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου John Hopkins παρουσίασε την διάλεξη του με θέμα «Οι Διαστημικές Αποστολές Cassini- Huygens στον Κρόνο και Τιτάνα 1997-2017».

Το πρωί της επομένης ημέρας, Κυριακή 12/11, ο κ. Κριμιζής επισκέφθηκε το Αστεροσχολείο-Αστεροσκοπείο της Υπάτης (του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα), εκεί όπου μεταξύ άλλων βρέθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ευρυτανίας, αλλά και μέλος του αντίστοιχου συλλόγου (Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας), Δημήτρης Δεληγεωργόπουλος (κάτω φωτο, τρίτος από αριστερά), με τον αστροφυσικό να προτρέπει τους αστρονόμους να συνεχίσουν (κόντρα στις κάκιστες κρατικές συνθήκες) με μεγαλύτερο ζήλο το έργο τους, ως άνθρωποι και σύλλογοι αστρονομίας.

krimizis lamia_astronomia