Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019

ev media-logo

Για 10η χρονιά τίμησαν τους Ευρυτάνες Αγίους. Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καρπενησίου η Θεία Λειτουργία στο Μεταξουργείο

Στον κατάμεστο πανηγυρίζοντα Ι.Ν Προφήτη Δανιήλ Μεταξουργείου βρέθηκε, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, πλήθος Ευρυτάνων, με αφορμή την καθιερωμένη από το 2008 θρησκευτική - πνευματική εκδήλωση προς τιμήν των Ευρυτάνων Αγίων, που έγινε και φέτος με πρωτοβουλία της Πανευρυτανικής Ένωσης. Στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος. evritanes-agioi-athina-panevritaniki1

Μετά τη δοξολογία έγινε η αρτοκλασία μας «Υπέρ υγείας των μελών της Πανευρυτανικής Ενώσεως και των απανταχού της Γης διαβιούντων Ευρυτάνων» και ύστερα ακολούθησε η περιφορά της εικόνας με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του δήμου Αθηναίων. Ο Πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Αθανάσιος Σταμάτης καλωσόρισε τους συμπατριώτες Ευρυτάνες και στη συνέχεια ο Γεν. Γραμματέας κ. Κώστας Παπαδόπουλος, ως συντονιστής, έδωσε το λόγο στην κα Λεωνή Θανασούλα, ιστορικό, η οποία παρουσίασε, λίαν συνοπτικά αλλά περιεκτικά, τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Ιωάννη του εξ Αγαρηνών (Βραχωρίτη), τιμώμενο άγιο της ημέρας.

«Σήμερα τιμούμε έναν μη Έλληνα, ο οποίος είχε το σθένος να συγκρουσθεί με το κατεστημένο της εποχής, όχι γιατί εκ γενετής προερχόταν από μια οικογένεια αντίθετη από αυτά που κυριαρχούσαν ή είχε γαλουχηθεί με άλλα ιδεώδη αλλά γιατί γνώρισε την αληθινή πίστη, συγκλονίστηκε από τη γνωριμία αυτή και είχε τη δύναμη να συγκρουσθεί ακόμα και με τους ομοθρήσκους του και ομοεθνείς του…», ανέφερε ο Μητροπολίτης.

Παρόντες στην παραπάνω εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αθηναίων, οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές κ.κ. Αγαμέμνων Τσελίκας, Ηλίας Ντζιώρας και Γεώργιος Γιαννίτσαρης, η αρχαιολόγος κα Καλλιόπη Φλώρου, ο Πρόεδρος του ιστορικού Συνδέσμου «Ευγένιος ο Αιτωλός» κ. Παναγιώτης Βλάχος, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων κ. Φώτης Κουλαρμάνης, εκπρόσωποι του Μουσειακού Κέντρου «Ο Εύρυτος», Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. αρκετών Συλλόγων κ.α.