Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019

ev media-logo

Στον δήμο Μακρακώμης το "Λιβαδάκι" Τυμφρηστού, το εντυπωσιακό δασικό χωριό στα όρια με την Ευρυτανία

Υπεγράφη από τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, η παραχώρηση κατά χρήση χώρου του Δασαρχείου Σπερχειάδας στη θέση «Λιβαδάκι» Μεγάλης Κάψης, της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Γεωργίου, στον δήμο Μακρακώμης Φθιώτιδας.

libadaki-fthiotida-timfristo1

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο χώρος «Δασικής Αναψυχής-Δασικό Χωριό» παραχωρείται δωρεάν στον δήμο για δέκα χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης-παράτασης για άλλα πέντε χρόνια. Αποτελείται από 20 ξύλινους οικίσκους σε οικόπεδο 15 στρεμμάτων εκτός σχεδίου πόλης. Είναι ιδιοκτησίας του δημοσίου με εξοπλισμό που αποτελεί δημόσια περιουσία.

Ο σκοπός της παραχώρησης είναι η αναψυχή και περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση των επισκεπτών, καθώς και η ευαισθητοποίησή τους στις ιδιαίτερες αξίες του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος. Επιπλέον η παραχώρηση θα συμβάλει στην προστασία, στη φύλαξη και στη συντήρηση του «Δασικού Χωριού» και του περιβάλλοντος χώρου δασικής αναψυχής.

Η λειτουργία του συγκροτήματος οικίσκων θα γίνεται σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Λειτουργίας του, ενώ στον δήμο Μακρακώμης δίνεται, επίσης, η δυνατότητα να υπεκμισθώνει τα ακίνητα αυτά σε τρίτους με την προϋπόθεση ότι θα καταβάλει στο Δημόσιο το 20% του μηνιαίου μισθώματος που θα επιτευχθεί.

Στις υποχρεώσεις του δήμου είναι, μεταξύ άλλων, η υλοποίηση των παραπάνω σκοπών εντός διμήνου από την έκδοση της απόφασης παραχώρησης, η ευθύνη, μέριμνα και δαπάνη για όλες τις εργασίες που απαιτούνται για την υλοποίηση αυτών των σκοπών, καθώς και για τις συντηρήσεις που χρειάζονται για τα ακίνητα που παραχωρούνται.

«Με αυτή την απόφαση το ΥΠΕΝ συνεχίζει μια διαδικασία παραχώρησης κτηρίων της δασικής υπηρεσίας για κοινωφελείς σκοπούς, ώστε και να διατηρηθεί η δυνατότητα συντήρησης και χρήσης τους, αλλά και να προσφερθεί η δυνατότητα στους Δήμους, τις οργανώσεις και το κοινό να έρθουν σε εντονότερη επαφή με το δασικό περιβάλλον και την περιβαλλοντική εκπαίδευση», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου. ΠΗΓΗ: greenagenda.gr

Λειτουργεί με νέα διεύθυνση

Τα τελευταία δύο χρόνια, το δασικό χωριό εκμεταλλεύονται επιχειρηματίες από το γειτονικό χωριό Μαυρίλο, ενώ πριν, λειτουργούσε με επιχειρηματίες που είχαν και στην  Ευρυτανία δραστηριότητα.