Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019

ev media-logo

Πριν ακριβώς έναν χρόνο, το Καρπενήσι «χάνονταν» στο χιόνι. Θυμηθείτε την ιστορική κακοκαιρία «Αριάδνη» [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

«Με πρωτοφανή σφοδρότητα 'χτύπησε' την Ευρυτανία η κακοκαιρία ‘Αριάδνη’, αφήνοντας πίσω της σοβαρά προβλήματα και πολλά παράπονα. Αποκλεισμένα χωριά και γειτονιές χωρίς πρόσβαση συνέθεταν την εικόνα το διήμερο Τετάρτη 11 και Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017, με τους χειριστές των μηχανημάτων και τους ανθρώπους της αντιπεριφέρειας και των δήμων Καρπενησίου και Αγράφων να έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστιες ποσότητες χιονιού (ακόμα και 1 μέτρο), σε μια μάχη με τα στοιχεία της φύσης εξ αρχής άνιση.».

6

Τα παραπάνω κατέγραφαν σε ρεπορτάζ τους τα «Ευρυτανικά Νέα», στο φύλλο της 18ης Ιανουαρίου 2017, λίγες ημέρες, δηλαδή, μετά από μια πρωτοφανή -ακόμα και για τα δεδομένα του πιο ορεινού ελληνικού νομού- κακοκαιρία.

Χρόνια είχαν να δουν τόσο χιόνι -αλλά και τόσες δυσλειτουργίες στην καθημερινότητά τους- οι κάτοικοι του Καρπενησίου και της Ευρυτανίας. Η πυκνότατη χιονόπτωση διήρκησε σχεδόν 24 ώρες, ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τετάρτης (11/1) και σταμάτησε γύρω στα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, άφησε δε, πίσω της πολύ μεγάλες ποσότητες χιονιού και σοβαρότατα προβλήματα στις μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο του νομού. Επί σχεδόν 22 ώρες χιόνιζε ακατάπαυστα και παρότι... μαθημένα τα βουνά στα χιόνια (εν προκειμένω οι Ευρυτάνες), τούτη τη φορά η κακοκαιρία δημιούργησε πολλά προβλήματα.

2

Γειτονιές και χωριά σε κλοιό χιονιά

Στην πόλη του Καρπενησίου, το χιόνι ξεπέρασε σε ορισμένα σημεία ακόμα και τους 70 πόντους, με ολόκληρες γειτονιές, κυρίως σε Προφήτη Ηλία, Λαγκαδιά, Ευρυτάνες Αγίους κ.α., να μένουν σχεδόν αποκλεισμένες, καθώς πρώτιστο μέλημα των εκχιονιστικών μηχανημάτων ήταν να κρατηθούν σε καλή κατάσταση οι κεντρικές οδικές αρτηρίες. Ακόμα και μπουλντόζες επιστρατεύτηκαν για να απομακρύνουν το χιόνι στο κέντρο του Καρπενησίου.

1

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονταν το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη, καθώς ο μεγάλος όγκος χιονιού απέκλεισε χωριά (π.χ. Νόστιμο, Χελιδόνα, Ν. Δερμάτι, Μεσοκώμη, Άμπλιανη κ.α.) και ολόκληρες γειτονιές. Το πιο θετικό, πάντως, είναι ότι δεν κινδύνεψε σε καμία περίπτωση η ζωή ανθρώπων.

4

Σχολεία κλειστά επί μέρες

Πολυήμερη παράταση, εξάλλου, λόγω της κακοκαιρίας, πήραν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές των Ευρυτάνων μαθητών. Όχι μία ούτε δύο αλλά… πέντε ημέρες έμειναν κλειστά τα σχολεία στον δήμο Καρπενησίου εξαιτίας του χιονιά και του παγετού, από τη Δευτέρα 15 έως και την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου. Ακόμα χειρότερη ήταν η κατάσταση στον δήμο Αγράφων, οι σχολικές μονάδες στα όρια του οποίου παρέμειναν σε αναστολή επί έξι ημέρες, αφού δεν άνοιξαν ούτε τη Δευτέρα 16/1.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

7

8

5

8

8

8

8

8

8

8

8

8

8

8

8

8

8

8