Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019

ev media-logo

Ο «Πανάρετος» στην Πλάκα. Το λαϊκό, θεατρικό δρώμενο της Αποκριάς στο επίκεντρο ομιλίας του δήμου Αθηναίων, το Σάββατο 3/2

Τον «Πανάρετο», το αποκριάτικο θεατρικό δρώμενο με ιστορία αιώνων στο Καρπενήσι, θα γνωρίσει προσεχώς το αθηναϊκό κοινό. Στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων που οργανώνει ο Δήμος Αθηναίων (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας), θα πραγματοποιηθεί ομιλία, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 12.00, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» (οδός Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα), με θέμα «Λαϊκό θέατρο και δρώμενα της Αποκριάς». Ομιλήτρια θα είναι η κα Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη, τ. διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας.

panaretos-arxeio1

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο δρώμενο «Πανάρετος» (ή Πανάρατος), λαϊκή διασκευή της τραγωδίας «Ερωφίλη» του Γεωργίου Χορτάτζη, όπως αυτή παιζόταν στο πλαίσιο των αποκριάτικων δρωμένων σε διάφορα σημεία της Ηπείρου-Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και επεβίωσε μέχρι πρόσφατα στο Καρπενήσι.

Είναι μια γνωστή στους Ευρυτάνες θεατρική παράσταση με κεντρικό άξονα μια παραλλαγή της υπόθεσης της Ερωφίλης, που εμπλουτίζονταν και με θέματα της επικαιρότητας. Συμμετείχαν μόνο άντρες και το δρώμενο παίζονταν στην πλατεία της πόλης.

ΦΩΤΟ. Απόκριες 1960-62, Καρπενήσι, Πανάρετος. Από τη συλλογή Ηλιόπουλου Αναστασίου στον οποίο τις παραχώρησε ο Μαρούλης Λάζαρος, ο οποίος και συμμετείχε στις παραστάσεις του Πανάρετου.