Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019

ev media-logo

Φόρος τιμής σε τρεις «μεγάλους» Ευρυτάνες. Εκδήλωση για τους Ζαχαρία Παπαντωνίου, Γεώργιο Καφαντάρη & Στέφανο Γρανίτσα

Σε μια σεμνή, λιτή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών την περασμένη Κυριακή (11/2), με πρωτοβουλία της Πανευρυτανικής Ένωσης, και σε συνεργασία με την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών και το «Ίδρυμα Γ. Καφαντάρης», τιμήθηκαν τρεις (3) εξέχουσες προσωπικότητες της Ευρυτανίας, που αναπαύονται εκεί: πρόκειται για τους Ζαχαρία Παπαντωνίου, Γεώργιο Καφαντάρη και Στέφανο Γρανίτσα.panevritaniki-a-nekrotafeio1

Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους των Ζαχαρία Παπαντωνίου και Γεωργίου Καφαντάρη και κατόπιν στον τάφο του Στέφανου Γρανίτσα. Την επιμνημόσυνη δέηση έψαλε ο Ευρυτάνας πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Σκόνδρας, ενώ στον χώρο του μνήματος του Ζαχ. Παπαντωνίου απαγγέλθηκε το ποίημά του «Η Προσευχή του Ταπεινού», από τον γνωστό ηθοποιό Δημήτριο Κωνσταντίνου.

Μετά τις επιμνημόσυνες δεήσεις ακολούθησε δεξίωση στους παρευρισκόμενους Ευρυτάνες σε παρακείμενη αίθουσα δεξιώσεων, όπου, μετά το σχετικό καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Θανάση Σταμάτη, έγινε συνοπτική αναφορά στη ζωή και το έργο των τριών μεγάλων προσωπικοτήτων του τόπου μας. Σχετικές ολιγόλεπτες εισηγήσεις έκαναν οι: Κώστας Φούκας για τον Στέφανο Γρανίτσα, Λεωνή Θανασούλα για τον Ζαχαρία Παπαντωνίου και Βασίλειος Γούλας για τον Γεώργιο Καφαντάρη.

Ο ηθοποιός Δ. Κωνσταντίνου απάγγειλε το ποίημα του Παπαντωνίου «Ρούμελη» και ο Γιάννης Μάγκας ένα δικό του ποίημα, σχετικό με την εργογραφία του μεγάλου Ευρυτάνα λογοτέχνη.

(φωτο: Ηλίας Προβόπουλος)