Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Η «Άνοδος», Σπυρίδωνα Ντασιώτη. Τα αποκαλυπτήρια έργου του Ευρυτάνα γλύπτη για την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Ευρυτανικό «χρώμα» είχε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Μαρτίου, στην Αθήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down.ntasiotis ergo_down_plateia

Ήταν μια γιορτή εξωραϊσμού της πλατείας του Αγίου Ανδρέα, στα Κάτω Πατήσια, που οργάνωσε ο σύλλογος «Ηλιαχτίδα» και κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν τα αποκαλυπτήρια γλυπτού από ξύλο που φιλοτέχνησε ο Ευρυτάνας γλύπτης Σπυρίδωνας Ντασιώτης.

Πρόκειται για ένα γλυπτό αφιερωμένο στα άτομα με Down, που έχει τίτλο «Άνοδος». Είναι σε τρία κομμάτια ενωμένα: το χέρι, ο τροχός και η πεταλούδα (σε χρώμα μπλε και κίτρινο), που είναι και το παγκόσμιο σύμβολο των ατόμων με σύνδρομο Down. «Στόχος μου ήταν όταν το δημιουργούσα», σημειώνει ο Σπ. Ντασιώτης στα «Ευρυτανικά Νέα», «να αφυπνίζει και να οδηγεί τη σκέψη όποιου το αντικρύζει στην άνοδο, στα ανώτερα ιδανικά της αγάπης, της ενότητας, της ελπίδας, της αλληλεγγύης· ελπίζω να τα κατάφερα...».

Ποιος είναι

Ο Σπυρίδων Ντασιώτης γεννήθηκε το 1967 στην Πρασιά Ευρυτανίας. Τα ασυνήθιστα σχήματα, όπως και η πλαστικότητα τον εντυπωσίαζαν από παιδί. Νωρίς είχε μέσα του (τότε ακόμη αδιαμόρφωτη) μια επιθυμία να δημιουργήσει κάποιο είδος μορφών. Σήμερα, δημιουργεί κυριολεκτικά τις σκέψεις του, τους προβληματισμούς του σε πηλό, ξύλο, μάρμαρο και πέτρα. Στο επίκεντρο της δημιουργίας του βρίσκεται ως σημείο αναφοράς η ανθρώπινη μορφή και γενικότερα.

Ο Ευρυτάνας γλύπτης είναι, μεταξύ άλλων, ο δημιουργός του «Πάρκου των Ψυχών» στην Πάρνηθα: ένα σύνολο γλυπτών από κορμούς καμένων δέντρων ως φόρος τιμής στους ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν στο «Σανατόριο», λίγα μέτρα πιο δίπλα.

parko-psixwn-parnitha1