Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019

ev media-logo

(ΦΩΤΟ) Εκατοντάδες πιστοί συνέρρευσαν στις εκκλησιές της Ευρυτανίας για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο - Δείτε εικόνες από το Καρπενήσι

Κορυφώθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή (6/4), το Θείο Δράμα και οι πιστοί συνέρρευσαν κατά δεκάδες, από νωρίς το πρωί, στις εκκλησίες της Ευρυτανίας για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο. Ευρυτάνες και επισκέπτες, άνθρωποι όλων των ηλικιών, σχημάτιζαν ουρές για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο, ενώ όπως συνηθίζεται, κάποιοι (κυρίως παιδιά) περνούσαν κάτω από τον Επιτάφιο «…για να τους πιάσει η χάρη», αλλά και για να δηλώσουν ομολογία στον Χριστό. profitis-ilias1

Ο Επιτάφιος στον Ι.Ν Προφήτη Ηλία

Περίτεχνοι Επιτάφιοι, άλλοι λιτοί, απέριττοι και άλλοι πιο «πλούσιοι», στολίστηκαν σε κάθε ενορία του Καρπενησίου και των ευρυτανικών χωριών από γυναίκες και κορίτσια το βράδυ της Μ. Πέμπτης, με λουλούδια ευωδιαστά και πολύχρωμα. Το βράδυ, σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης, έγινε η περιφορά του Επιταφίου.

Τα «Ευρυτανικά ΝΕΑ» βρέθηκαν στις εκκλησιές της πόλης του Καρπενησίου -στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, στον Ι.Ν Παναγίας, στον Ι.Ν Ευρυτάνων Αγίων, Προφήτη Ηλία και Αγίας Παρασκευής -και σας μεταφέρουν χαρακτηριστικές εικόνες:

profitis-ilias2

Ι.Ν Προφήτη Ηλία Καρπενησίου

agia-triada1

agia-triada2

Στον Μητροπ. Ι.Ν Αγίας Τριάδας Καρπενησίου

evritanes-agioi1

evritanes-agioi2

Στον Ι.Ν Ευρυτάνων Αγίωνagia-paraskeui1

agia-paraskeyi2

Στον Ι.Ν Αγίας Παρασκευής

panagia1

panagia2

Στον Ι.Ν Παναγίας Καρπενησίου

Μεγάλη Παρασκευή: Η κορύφωση του Θείου Δράματος

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, η κορύφωση του θείου δράματος, όπου τελείται η «Ακολουθία των Παθών» και οι πιστοί θυμούνται και βιώνουν τα φρικτά Πάθη του Κυρίου. Σε κλίμα κατάνυξης, το βράδυ γίνεται στις εκκλησιές της Ευρυτανίας -και ολόκληρης της Ελλάδας- η περιφορά του Επιταφίου, που στόλιζαν αποβραδύς γυναίκες και κορίτσια της εκάστοτε ενορίας.

H Μεγάλη Παρασκευή συμβολίζει τα συμβάντα της δίκης του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο ,την μαρτυρική πορεία Του προς τον Γολγοθά, την Σταύρωση του και τελικά την Ταφή του.

Η τελετή της Αποκαθήλωσης, γίνεται στις εκκλησίες μας, το μεσημέρι της μεγάλης Παρασκευής μαζί με την αναπαράσταση της ταφής. Το βράδυ τελείται η περιφορά του Επιταφίου. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα όλη την διάρκεια της ημέρας. Λόγω του πένθους της ημέρας οι νοικοκυρές δεν ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού, αποφεύγοντας ακόμη και το μαγείρεμα. Με λουλούδια που μαζεύουν ή αγοράζουν, γυναίκες και παιδιά πηγαίνουν στις εκκλησίες για να στολίσουν τον Επιτάφιο. 
 
Η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμα και το λάδι. Πολλοί πιστοί συνηθίζουν να πίνουν την Μεγάλη Παρασκευή λίγο ξύδι, εις ανάμνηση αυτού που έδωσαν στον Ιησού, όταν ζήτησε νερό τις τελευταίες στιγμές της επίγειας ζωής Του. Το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία την ημέρα αυτή. Αντιθέτως, συνηθίζεται οι πιστοί να επισκέπτονται τους τάφους των νεκρών συγγενών και φίλων, προσδοκώντας, μαζί με την Ανάσταση του Κυρίου και την δική τους.