Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Στην Πολωνία το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου! Ταξίδι εμπειριών για παιδιά & εκπαιδευτικούς - Όσα είδαν και έζησαν

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 5η διεθνής συνάντηση των αντιπροσωπειών των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+, "Ars Longa", στο οποίο παίρνει μέρος και το 3o Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μίκογουφ (Mikolow) της Πολωνίας, μια μικρή πόλη στα νοτιοδυτικά της χώρας, περίπου 200 χλμ από την Κρακοβία, στην περιοχή της Σιλεσίας κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία.3o-dimotiko-polonia-anthrakorixeio1

Οι συμμετέχοντες

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν οι μαθητές της έκτης τάξης Ιωάννα Μούτσελου, Χαρά Ντάκου και Φώτης Πλούμπης, οι οποίοι επιλέχθηκαν με κριτήριο τη γνώση τους στα αγγλικά και την ενεργό εμπλοκή τους στο πρόγραμμα, αλλά και κατόπιν κλήρωσης. Την ευθύνη των μαθητών είχαν ο διευθυντής του σχολείου Δημήτρης Αντωνίου και οι εκπαιδευτικοί Στέλλα Ντούσιου και Μαρία Τσιαμτσιούρη, ενώ την αποστολή συνόδευσε και ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Ευρυτανίας, Διονύσης Παρούτσας, ο οποίος συμμετέχει σε όλες τις επισκέψεις ως συντονιστής του προγράμματος.

Η αποστολή έφτασε στο αεροδρόμιο του Κατοβίτσε το απόγευμα της Κυριακής 18 Μαρτίου από όπου και παραλήφθηκε από τους οικοδεσπότες. Την παγωνιά του τοπίου (-8 βαθμοί), αντικατάστησε η ζεστή και φιλόξενη διάθεση των Πολωνών που έκαναν τα αδύνατα δυνατά ώστε να νιώσουν όλοι οι επισκέπτες σαν στο σπίτι τους, καθώς στην αποστολή εκτός από τους Έλληνες συμμετείχαν επίσης μαθητές και δάσκαλοι από Βουλγαρία, Ισπανία, Ρουμανία και Τουρκία.

Ποικίλο και ενδιαφέρον

πρόγραμμα

Την επόμενη μέρα οι αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν την Δημοτική Βιβλιοθήκη του Μίκογουφ, όπου τους έγινε θερμή επίσημη υποδοχή από τον Δήμαρχο κ. Στανισλάβ Πιετσιούλα, με τον οποίο ο κ. Αντωνίου αντάλλαξε αναμνηστικά και παρέδωσε επιστολή του δημάρχου Καρπενησίου. Στη συνέχεια οι επισκέπτες παρακολούθησαν ένα μίνι κονσέρτο για πιάνο με μουσική του Σοπέν, από τον νεαρό Τιμόθεο Μπίες, ο οποίος κατάγεται από την πόλη και συμμετέχει με επιτυχία σε διάφορους μουσικούς διαγωνισμούς. Επίσης παρακολούθησαν παράσταση του αναγεννησιακού μουσικού συγκροτήματος «Καπέλα Νικοπολένσις» και τέλος περιηγήθηκαν την πόλη. Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκέφθηκαν την Βίσλα, από την οποία πηγάζει ο ποταμός Βιστούλας, ένα χειμερινό θέρετρο με ολυμπιακές εγκαταστάσεις και πίστες για σκι και άλματα.

3o-dimotiko-polonia-antoniou

Την Τρίτη 20 Μαρτίου οι αποστολές πήγαν στο σχολείο όπου παρακολούθησαν μια εξαιρετική τελετή υποδοχής, και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια σχετικά με τις νέες εκπαιδευτικές μεθόδους της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας. Το απόγευμα η τοπική ορχήστρα πνευστών "KWK Haleba", που αποτελείται από ανθρακωρύχους πρόσφερε ένα μικρό πρόγραμμα και ακολούθησε η επίσημη συνεδρίαση των συντονιστών όπου παρουσιάστηκε η πρόοδος των σχολείων και η εργασία του προηγούμενου εξαμήνου πάνω στη χρήση του μαθητικού πορτφόλιο ως εργαλείου αξιολόγησης.Την Τετάρτη 21 Μαρτίου, το πρωί παρουσιάστηκαν τα έργα των μαθητών του προηγούμενου τριμήνου σε ένα εντυπωσιακό "Όσκαρ γκαλά". Το πρότζεκτ που είχαν ετοιμάσει οι διάφορες χώρες είχε να κάνει με την δημιουργία ενός μικρού βίντεο όπου υπό τύπον διαφήμισης, θα παρουσιάζονταν τα κέρδη του προγράμματος Εράσμους για τους μαθητές. Η ελληνική συμμετοχή, υπεύθυνη της οποίας ήταν η κ. Στέλλα Ντούσιου, εντυπωσίασε όλους και έκανε την ελληνική αποστολή υπερήφανη. Αργότερα, οι μαθητές χωρίστηκαν από τους εκπαιδευτικούς και παρακολούθησαν ειδικό εκπαιδευτικό πολιτιστικό πρόγραμμα σχετικό με την φωτογραφία και τον κινηματογράφο, ενώ οι δάσκαλοί τους επισκέφθηκαν το κοντινό Άουσβιτς όπου απέτισαν φόρο τιμής στα εκατομμύρια θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Την Πέμπτη 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Κρακοβία, την παλιά πρωτεύουσα και έδρα των Πολωνών βασιλιάδων, στην οποία οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το Αυτοκρατορικό κάστρο, τον καθεδρικό ναό, τη σπηλιά του δράκου, αλλά και το κέντρο της παλιάς πόλης που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο από το 1978, και μάλιστα ένα από τα πρώτα 12 στον κόσμο. Επίσης επισκέφθηκαν τον ναό Μαριάκι, όπου ο πάπας Ιωάννης-Παύλος πέρασε την παιδική του ηλικία, καθώς καταγόταν από την περιοχή, ενώ αργότερα θαύμασαν την Εθνική Πινακοθήκη της Πολωνίας.

Τέλος την Παρασκευή 23 Μαρτίου, όλες οι αποστολές μετέβησαν στο ανθρακωρυχείο Γκουίντο, όπου έμαθαν τον τρόπο με τον οποίο εξάγεται ο άνθρακας, μέσα από μια εντυπωσιακή περιήγηση και κατάβαση στα 350 μέτρα κάτω από τη γη. Περιηγήθηκαν τους διαδρόμους του, βίωσαν από κοντά τις δύσκολες συνθήκες αυτής της δουλειάς κατά τον 20ό αιώνα και τέλος γεμάτοι εντυπώσεις αναδύθηκαν από τα έγκατα της γης ενθουσιασμένοι και πλουσιότεροι σε εμπειρίες και βιωματική γνώση.

Θερμότατη φιλοξενία &

συγκίνηση στον αποχαιρετισμό

Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονίσουμε ότι οι μαθητές όλων των αποστολών φιλοξενήθηκαν σε σπίτια Πολωνών συμμαθητών τους, οι οικογένειες των οποίων επιλέχθηκαν από τους διοργανωτές. Η φιλόξενη διάθεση με την οποία υποδέχθηκαν οι Πολωνοί τα παιδιά είναι πέρα από κάθε περιγραφή. Για πέντε μέρες άνοιξαν την αγκαλιά τους και τους φέρθηκαν σαν να ήταν δικά τους παιδιά. Η μεγαλύτερη απόδειξη γι' αυτό είναι ότι κατά το αποχαιρετιστήριο δείπνο, τα δάκρυα δεν έλειψαν από κανέναν. Οι σχέσεις φιλίας που σφυρηλατήθηκαν σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα πρόκειται να συντροφεύουν τα παιδιά για πολλά-πολλά χρόνια. Αν και το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας οι μαθητές ήταν μαζί με τους δασκάλους τους ακολουθώντας το πρόγραμμα, άρκεσαν δύο απογεύματα και μερικές διανυκτερεύσεις για να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα και να καταρρίψουν στερεότυπα που χρειάζονται χρόνια για να δημιουργηθούν. Αυτός είναι άλλωστε και ο απώτερος στόχος και η βασική ιδέα του προγράμματος Εράσμους: να φέρει πιο κοντά τους ευρωπαίους πολίτες και να τους κάνει να επικεντρωθούν σε ό,τι τους ενώνει παραμερίζοντας τις διαφορές, είτε αυτές είναι πολιτισμικές είτε οικονομικές.

3o-dimotiko-polonia-omadiki1

Τελευταίο ταξίδι: Ισπανία

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον συντονιστή του προγράμματος, Διονύση Παρούτσα, η επόμενη επίσκεψη είναι προγραμματισμένη στα τέλη του ερχόμενου Μαΐου, στην Ισπανία. Αυτή θα είναι και η τελευταία από τις προγραμματισμένες επισκέψεις και θα σηματοδοτήσει τη λήξη του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχε το 3ο Δημοτικό σχολείο, είχε διετή διάρκεια και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το ποσό των 19.000 ευρώ περίπου.