Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019

ev media-logo

Πέθανε, στα 86, ο Μεγαλοχωρίτης εκδότης Στέφανος Βασιλόπουλος. Είχε προσφέρει σημαντικό έργο στην ευρυτανική βιβλιογραφία

Σε ηλικία 86 ετών, πέθανε ο Στέφανος Βασιλόπουλος, εκδότης και πρωτεργάτης πολλών επωφελών για την Ευρυτανία πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων. Η κηδεία του Μεγαλοχωρίτη τελέστηκε την Τρίτη 3 Απριλίου 2018, στο Χαλάνδρι. Τον τελευταίο καιρό ο εκλιπών αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. basilopoulos-stefanos

Γεννήθηκε στο Μεγάλο Χωριό το 1932. Ο πατέρας του ήταν Μεγαλοχωρίτης και η μητέρα του από το Μουζίλο. Οι γονείς της είχαν γεννηθεί στη Ρουμανία, ήταν απόφοιτη Σχολαρχείου και ήταν αρκετά καλλιεργημένη. 

Η πολυμελής οικογένειά του (6 αδέλφια) εγκαταστάθηκε στα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου στην Αθήνα (1947). Ο ίδιος φοίτησε σε νυκτερινό σχολείο και αφού εργάστηκε σκληρά σε διάφορες εργασίες ασχολήθηκε με εκδοτικές εργασίες. Σύντομα κατόρθωσε να «στήσει» το δικό του εκδοτικό οίκο με την επωνυμία «Ιστορικές Εκδόσεις Στέφανος Βασιλόπουλος» στο κέντρο της Αθήνας (Ιπποκράτους 6).

Διακρίθηκε επί δεκαετίες στον συγκεκριμένο κλάδο. Διετέλεσε μάλιστα, για σειρά ετών, Ταμίας στην Ένωση Εκδοτών Ελλάδας. Προ ετών, μάλιστα, είχε τιμηθεί από την Ε.Ε.Ε. σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Συνεργάστηκε με επιφανείς Ευρυτάνες για την έκδοση βιβλίων με ευρυτανικό περιεχόμενο. Ενδεικτικά, εξέδωσε το βιβλίο «Αγραφιώτες και Καρπενησιώτες αγωνιστές στην επανάσταση του 1821», του Κων/νου Ζήση, σειρά βιβλίων του Παπα-Κώστα Βαστάκη -μεταξύ αυτών και το «Ευρυτανικόν Λειμωνάριον», με θέμα τον βίο και τις ιερές ακολουθίες των Ευρυτάνων Αγίων, πολλά βιβλία του Μιχάλη Σταφυλά, το «Κάλλιον Ευρυτανίας» του Δ. Φαλλή κ.α.

Πλήρες βιογραφικό του Στέφανου Βασιλόπουλου και αποσπάσματα από τον επικήδειο που ανέγνωσε ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος (Γ.Γ Πανευρυτανικής Ένωσης), δημοσιεύονται στο τρέχον φύλλο (Τετάρτη 11 Απριλίου) των «Ευρυτανικών Νέων».

(Η φωτογραφία ανήκει στον Βασίλη Σιορόκο και παραχωρήθηκε μέσω του Ιωάννη Μάκκα)