Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Ο γύρος της Ευρώπης με… ποδήλατο. Το πέρασμα από το Καρπενήσι για Νορβηγό που ταξιδεύει επί… 3,5 χρόνια σε δύο ρόδες

Ανήμερα Μεγάλης Παρασκευής (6/4), η εικόνα ενός ανθρώπου πάνω σε ένα… φορτωμένο με λογιών-λογιών πράγματα ποδήλατο, στους δρόμους του Καρπενησίου, συγκέντρωσε τα βλέμματα και τα σχόλια όσων έτυχε να τον δουν. Η ιστορία του δε, ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, όπως αποκαλύφθηκε από τη σύντομη, τυχαία συνάντηση που είχε με δημοσιογράφο των «Ευρυτανικών Νέων».podilatis-norway-karpenisi1

Στάση στο Καρπενήσι

Ο ξανθός ποδηλάτης είναι ένας Νορβηγός που ξεκίνησε πριν… τριάμισι χρόνια (!) από την πατρίδα του με στόχο να πραγματοποιήσει τον γύρο της Ευρώπης σε δύο ρόδες! Η Ευρυτανία και το Καρπενήσι αποτέλεσαν έναν από τους εκατοντάδες σύντομους σταθμούς του μεγάλου του ταξιδιού.

Ο ποδηλάτης πέρασε στην Ελλάδα από την Τουρκία (Κωνσταντινούπολη), κινήθηκε νότια, έφθασε στην Αθήνα και κατόπιν πέρασε στην Πελοπόννησο, προτού ξεκινήσει ξανά προς τα βόρεια, μέσω της Πίνδου, με τελευταίο σταθμό επί ελληνικού εδάφους τις λίμνες Πρέσπες.

Ζητήσαμε την άποψή του για την Ευρυτανία. Έκανε λόγο για ένα «...φανταστικό μέρος, μια απότομη και απόκρημνη περιοχή». «Έκανα ποδήλατο σε επίπεδο έδαφος για αρκετές ημέρες πριν φθάσω εδώ», είπε, «…και τώρα, στα βουνά, είναι πολύ πιο σκληρή δοκιμασία».

Η δυσκολία του εγχειρήματος δεν έχει να κάνει μονάχα με την (τεράστια) απόσταση που καλύπτει, αλλά και με τις αντικειμενικές δυσκολίες που συναντά κάθε λίγο και λιγάκι στο διάβα του. Οι καιρικές συνθήκες τον δυσκόλεψαν κάποιες φορές, ενώ το γεγονός ότι το ποδήλατό του ζυγίζει περί τα… εξήντα (60) κιλά τον αναγκάζει να καταβάλλει μεγάλο κόπο -ιδίως στα ανηφορικά κομμάτια. Τα περισσότερα βράδια κοιμόταν στο αντίσκηνο που κουβαλά μαζί του, αν και υπήρξαν φορές που διανυκτέρευσε σε ξενώνες/μοτέλ λόγω κακοκαιρίας.

Συνολικά, ο Νορβηγός θα διανύσει σχεδόν 45.000 χιλιόμετρα και αναμένεται να επιστρέψει στην πατρίδα του τον προσεχή Σεπτέμβριο, ύστερα από σχεδόν τέσσερα (4) χρόνια πάνω σε ένα ποδήλατο.