Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019

ev media-logo

««Δε Λησμονώ…»: έκθεση φωτογραφίας για τις θηριωδίες των Ναζί εγκαινιάστηκε στη Λαμία (ΦΩΤΟ)

Ήταν 18 Απριλίου 1941, Μεγάλη Παρασκευή, όταν Γερμανικά στούκας άρχισαν σφοδρούς  βομβαρδισμούς στη Λαμία,  προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Αν και το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων είχε εγκαταλείψει την πόλη, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο σε γειτονικά χωριά, υπήρξαν και πολλά ανθρώπινα θύματα.

lamia-ekthesi-nazi1

Η γερμανική επίθεση εναντίον της Ελλάδας εκδηλώθηκε στις 6 Απριλίου 1941 στα ελληνοβουλγαρικά και ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα. Παρά τη γενναία αντίσταση των Ελλήνων, το μέτωπο έσπασε και οι ναζιστικές ορδές ξεχύθηκαν για την κατάκτηση της χώρας μας. Μια ζοφερή περίοδος ξεκινούσε, καθώς οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους, Ιταλοί και Βούλγαροι, εφάρμοσαν πολιτικές λεηλασίας και αρπαγής του εθνικού μας πλούτου, κατέστρεψαν χωριά και πόλεις και εκτέλεσαν χιλιάδες πατριώτες αγωνιστές της ελευθερίας, αλλά και αμάχους, γυναίκες και παιδιά, ως αντίποινα.

Μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια της κατοχής, ξεπήδησε, όμως, η Αντίσταση, η οποία, αφού διασφάλισε τους όρους επιβίωσης του ελληνικού λαού, αγωνίστηκε στο πλαίσιο του συμμαχικού αγώνα για τη συντριβή του φασισμού και την απελευθέρωση της χώρας.lamia-ekthesi-nazi2

Η  φωτογραφική έκθεση «Δε Λησμονώ...Μια εικόνα χίλιες λέξεις» ήρθε στην Λαμία, ύστερα από μια πετυχημένη παρουσία στο Ζάππειο Μέγαρο των Αθηνών. Μέσα από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που παρουσιάζει, καταδεικνύει την έκταση της ναζιστικής θηριωδίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Στόχοι της, να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, να τιμηθεί η μεγαλειώδης Αντίσταση του ελληνικού λαού, αλλά και να υπογραμμιστεί το απαράγραπτο αίτημα των πολεμικών επανορθώσεων.

Η τελετή εγκαινίων έγινε την Τετάρτη (18/4) στον ισόγειο χώρο της Περιφέρειας Στερεάς. H έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Απριλίου (πρωί 10:00 πμ-2:00 μμ και απόγευμα 6:00 μμ-9:00 μμ), δίνοντας την ευκαιρία σε πολίτες, συλλόγους και σχολικές μονάδες να την επισκεφθούν.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς (Π.Ε Φθιώτιδας), την ΑΜΚΕ "ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ" και τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας.lamia-ekthesi-nazi3