Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019

ev media-logo

Σε εξέλιξη εναέριοι εμβολιασμοί στην Ευρυτανία κατά της λύσσας. Σε ποιες περιοχές-χωριά πέφτουν τα δολώματα

Για έκτη χρονιά υλοποιείται το πρόγραμμα εναέριας ρίψης - διανομής εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας, για την από του στόματος ανοσοποίηση των άγριων ζώων.

lyssa-embolio1

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στον νομό Ευρυτανίας θα πραγματοποιηθούν εναέριοι εμβολιασμοί μεταξύ 24ης και 29ης Απριλίου 2018.

Ειδικότερα, ρίψεις θα γίνουν στις εξής περιοχές της Π.Ε. Ευρυτανίας: Χρύσοβα, Λογγίτσι, Αγ, Προκόπιος, Βούλπη, Μεσενικόλας, Λημέρι, Όχθια, Κονδυλαίικα, Βαλαώρα, Καστρακι, Πρατοβούνι, Τοπόλιανα, Καστράκι Τοπολιάνων, Κάτω Ποταμιά, Γρανίτσα, Αγ. Βλάσιος, Λεπιανά, Ιτέα, Δαφνούλα, Νέο Αργύρι, Σάτος, Κέδρα, Διάσελο, Αγ. Ιωάννης Πρόδρομος, Μεταξάδες, Φουσιανά, Πρασιά, Βασιλέσι, Ραπτόπουλο, Λιθοχώρι, Μοναστηράκι, Καρβασαράς, Μάραθος, Άγραφα και Επινιανά.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι τα εμβολιακά δολώματα είναι μικροί κύβοι, χρώματος λαδί - καφέ, με οσμή ψαριού και περιέχουν ζωντανό ιό λύσσας. Απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με αυτά (δεν τα ακουμπάμε και δεν τα πατάμε), ωστόσο, σε περίπτωση που κάποιος πολίτης αντιληφθεί την ύπαρξή τους, ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

Σε περίπτωση επαφής με το εμβολιακό δόλωμα, πρέπει να γίνει επίσκεψη άμεσα σε γιατρό. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση των παιδιών-μαθητών, ώστε να μην έρθουν σε καμία επαφή με τα δολώματα.

Τονίζεται πως εμβολιασμοί δεν θα διενεργηθούν σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες.

Για τυχόν περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (http://www.minagric.gr), καθώς και στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Π.Ε. Ευρυτανίας, στο τηλέφωνο 22370-80260.