Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

«Να πληρώσει επιτέλους η ΔΕΗ». Μπαμπαλής και Σουλιώτης στην ετήσια γενική συνέλευση του Δικτύου «Πόλεων με Λίμνες»

Μια σημαντική «συνεταιριστική» σχέση με δήμους ανά την Ελλάδα στις οποίες υπάρχουν λίμνες, όπως στην Ευρυτανία η λίμνη των Κρεμαστών και σε άλλες περιοχές της Χώρας που παρουσιάζουν όμως ιδιαιτερότητες, εξελίσσεται σε σημαντικό πόλο παρέμβασης. Οι συνεδριάσεις του Δικτύου παρέχουν ισχυρά εργαλεία στους δήμους που συνεργάζονται.mpampalis-souliotis-diktio-limnes1

Στις 21 & 22 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στη Φιλιππιάδα η ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες. Στη συνέλευση συμμετείχαν τόσο ο δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, ως μέλος του Δικτύου ο δήμος Αγράφων, αλλά και ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, ως μέλος του δικτύου ο δήμος Καρπενησίου.

Κύριο θέμα της συνεδρίασης ήταν τα ανταποδοτικά οφέλη που πρέπει να καταβάλλουν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα. Οι δήμαρχοι με ομόφωνο ψήφισμά τους μπαίνουν στον αγώνα διεκδίκησης.

"Οι εποχές έχουν αλλάξει και ο χαρακτήρας της ΔΕΗ  σιγά - σιγά αλλάζει και σε λίγο δε θα έχει καμία σχέση με τον δημόσιο χαρακτήρα της. Επομένως, δεν είναι δυνατό οι τοπικές κοινωνίες να μην εισπράττουν αυτά που δικαιούνται ιδιαίτερα τώρα που η οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει τα οικονομικά ενώ παράλληλα έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις", αναφέρθηκε.

Για τη Λίμνη Κρεμαστών

Ο δήμαρχος Αγράφων ήταν ένας εκ των κεντρικών ομιλητών της συνέλευσης. Το θέμα της ομιλίας του κ. Μπαμπαλή ήταν «Λίμνη Κρεμαστών: Η δημιουργία ενός εποικοδομητικού διαλόγου για τη σημασία των ταμιευτήρων στην τοπική κοινωνία» και αναφερόταν στους τρόπους ανάπτυξης της Λίμνης των Κρεμαστών.

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Μπαμπαλής, τοποθετήθηκε και για το φλέγον θέμα των αντισταθμιστικών οφειλών της ΔΕΗ προς το δήμο Αγράφων, ζητώντας να διαμορφωθεί ψήφισμα το οποίο θα αποσταλεί στον Πρωθυπουργό και στα συναρμόδια υπουργεία, για την αποζημίωση των τοπικών κοινωνιών για της ζημιές που υπέστησαν, με κάποιες ανταποδοτικές αναπτυξιακές παροχές.

Ομόφωνα από το σώμα εγκρίθηκε το ψήφισμα, το οποίο εντός των επόμενων ημερών θα αποσταλεί στον Πρωθυπουργό. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των λιμνών, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι ΔΕΥΑ και το νέο νομοσχέδιο.