Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019

ev media-logo

Έως και 250 περιστατικά ψυχικών παθήσεων κάθε μήνα στην Ευρυτανία. Τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα ομιλίας στο Καρπενήσι

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Συνεδριακό Κέντρο. Ομιλητής ήταν ο κ. Πριτσιόλας, Ψυχίατρος στο Γ.Ν Καρπενησίου & επιστημονικά υπεύθυνος του Κ.Ψ.Υ, ο οποίος παρουσίασε την εμπειρία από τη δεκαετή του ενασχόληση στην Ευρυτανία: τις ψυχικές νόσους, τα παγιωμένα ταμπού που σταδιακά υποχωρούν και τα προβλήματα που επιμένουν.pritsiolas-omilia-sinedriako

«Ψυχικές παθήσεις, η εμπειρία της Ευρυτανίας»: αυτό ήταν το θέμα της εκδήλωσης που οργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Π.Ε Ευρυτανίας, το απόγευμα της Τετάρτης 18 Απριλίου 2018, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου. Βασικός ομιλητής ήταν ο κ. Ευθύμιος Πριτσιόλας, Ψυχίατρος, Συντονιστής Δ/ντής Γ.Ν. Καρπενησίου και επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, ο οποίος με δομημένο και περιεκτικό λόγο παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των ψυχικών νόσων στην Ευρυτανία τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ο ιατρός εργάζεται στο Καρπενήσι από το 2008 και αποτελεί τον καθ’ ύλην αρμόδιο για να μιλήσει για όσα έχουν συντελεστεί αυτά τα χρόνια στο «μέτωπο» των ψυχικών παθήσεων, τα στερεότυπα και πώς αυτά υποχωρούν αργά αλλά σταθερά, τους αρχικούς δισταγμούς των Ευρυτάνων για τον ψυχίατρο και πως σταδιακά κάμφθηκαν (ωστόσο δεν εξαλείφθηκαν), αλλά και για τα προβλήματα-ελλείψεις που δυσχεραίνουν το θεραπευτικό έργο.

Αναγνώριση της προσφοράς

Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμό της προέδρου του Συλλόγου, κας Αναστασίας Κριπάση-Μπάρκα, η οποία σημείωσε πως η ψυχική ασθένεια ήταν πάντα ένα ταμπού για την ελληνική κοινωνία. «Παρά τις επιστημονικές εξελίξεις στις μεθόδους αντιμετώπισης και θεραπείας, η ψυχική ασθένεια εξακολουθεί να είναι συνώνυμη με την τρέλα, το ανεξήγητο, το μυστηριώδες, το τρομακτικό και να συνοδεύεται από πολλές λανθασμένες απόψεις, δοξασίες και φόβους, που τις προσδίδουν τον χαρακτήρα του στίγματος», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «απάντηση στα αισθήματα φόβου μπορεί να δώσει η γνώση και η πληροφόρηση». Προς την κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, κινήθηκε και η απόφαση για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Η κα Γεωργία Τσιαμτσιούρη, ιατρός - παθολόγος, γνώρισε στο κοινό τον άνθρωπο και επιστήμονα κ. Πριτσιόλα, προτού η κα Κριπάση-Μπάρκα τού παραδώσει τιμητική πλακέτα ως αναγνώριση της προσφοράς του στον τομέα της ψυχικής υγείας στην Ευρυτανία.

pritsiolas-brabeusi1

ΦΩΤΟ. O ψυχίατρος κ. Πριτσιόλας παραλαμβάνει τιμητική πλακέτα από την κα Αναστασία Κριπάση-Μπάρκα, στο περιθώριο ομιλίας στο Συνεδριακό Κέντρο

Έχουν γίνει βήματα

Στην ομιλία του, ο κ. Πριτσιόλας σημείωσε, αρχικά, πως επί χρόνια στην Ευρυτανία ήταν έντονα τα ταμπού που σχετίζονται με τις ψυχικές ασθένειες, μοτίβο που είχε ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο φόβος του στιγματισμού. Δειλά-δειλά, οι Ευρυτάνες άρχισαν να περνούν πιο εύκολα την πόρτα του ψυχιάτρου, τον οποίον αισθάνονταν σταδιακά πιο «δικό» τους άνθρωπο· μέχρι τότε, δεκάδες ήταν τα περιστατικά που επέλεγαν γιατρούς γειτονικών πόλεων ώστε να αποφύγουν το «στίγμα» της τοπικής κοινωνίας.

Μιας τοπικής κοινωνίας που -με τα γνωστά αργά αντανακλαστικά της επαρχίας- άρχισε να αντιλαμβάνεται πως μια ψυχική νόσος δεν είναι κάτι το μακρινό, μπορεί να συμβεί κυριολεκτικά στον καθέναν από μας, ιδίως δε σήμερα, που το άγχος της καθημερινότητας «πνίγει» ολοένα και πιο πολλούς.

Ωστόσο, όσο οι ασθενείς αυξάνονταν (στο Νοσοκομείο και το ΚΨΥ), τόσο το ιατρικό προσωπικό μειώνονταν, ενώ διαρκώς πλήθαιναν (και πληθαίνουν) τα ψυχογηριατρικά προβλήματα, κάτι που έχει απλή εξήγηση σε έναν νομό (Ευρυτανία) με μεγάλο -και αυξανόμενο- μέσο όρο ηλικίας.

Σήμερα, ο κ. Πριτσιόλας αντιμετωπίζει σε μηνιαία βάση 200 με 250 περιστατικά ψυχικά ασθενών, εκ των οποίων ποσοστό 97% αντιμετωπίζεται στις δομές της Ευρυτανίας. Μόλις 4-6 άτομα παραπέμπονται κάθε χρόνο σε κέντρα εκτός νομού.

Ο ψυχίατρος παρουσίασε, κατόπιν, τις βασικές κατηγορίες και τα χαρακτηριστικά των ψυχικών παθήσεων -την κατάθλιψη, τις ψυχώσεις, τη σχιζοφρένεια, τον αυτισμό, τον εθισμό σε ουσίες (πχ αλκοόλ), τις αγχώδεις διαταραχές, τις κρίσεις πανικού κ.α.

Ελλείψεις και προβλήματα

Ο ψυχίατρος κ. Πριτσιόλας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις βασικές ελλείψεις - προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ψυχιατρικές δομές και το ιατρικό προσωπικό στην Ευρυτανία. Η μη λειτουργία του Αξονικού Τομογράφου αποτελεί τροχοπέδη (και) για τη διάγνωση ψυχικών νόσων, ενώ η έλλειψη Παιδοψυχιάτρου δεν μπορεί να καλυφθεί επαρκώς και με τον ενδεδειγμένο τρόπο, την ώρα, μάλιστα, που οι ανάγκες και τα περιστατικά ολοένα και αυξάνονται.

Η δημιουργία μιας Κλινικής, όπου οι ψυχικά πάσχοντες θα μπορούν να περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα έδινε λύση σε υπαρκτά προβλήματα νοσούντων και οικογενειών, όπως και η ίδρυση ενός ξενώνα για νέους, κυρίως, ανθρώπους. Τέλος, οι δομές έχουν ανάγκη από νέο «αίμα» επιστημόνων, ιατρικό προσωπικό που θα δώσει φρεσκάδα και πνοή στο λειτούργημα που επιτελείται, κατέληξε ο ομιλητής.