Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019

ev media-logo

Τα παιδιά απόψε (9/5) στο σανίδι. Το έργο "Σάμερχιλ: Ένα δημοκρατικό σχολείο" ανεβάζει η θεατρική ομάδα του ΓΕΛ Καρπενησίου

«Σάμερχιλ: Ένα δημοκρατικό σχολείο»: αυτός είναι ο τίτλος του θεατρικού έργου που ανεβάζει σήμερα, Τετάρτη 9 Μαΐου, στις 21.00 το βράδυ, στο Συνεδριακό Κέντρο, η Θεατρική Ομάδα του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κας Βασιλικής Σταμάτη.gel-theatriki-omada-summerhill1

Το έργο είναι μια θεατρική διασκευή κι ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά της βασικής ιδέας της ταινίας του Jon East, στην οποία περιγράφονται οι βασικές παιδαγωγικές θέσεις του Νηλ και του Σάμερχιλ, όπως και ο μεγάλος δικαστικός αγώνας του σχολείου εναντίον των συντηρητικών προθέσεων του υπουργείου να κλείσει το σχολείο.

Λίγα λόγια για το έργο

«Το Σάμερχιλ είναι ένα δημοκρατικό, αντιαυταρχικό σχολείο στη Μεγάλη Βρετανία. Ο ιδρυτής του, Α.Σ. Νηλ, πίστευε ότι το σχολείο θα πρέπει να προσαρμόζεται στη φύση του παιδιού κι όχι το παιδί στη λογική ενός σχολείου, ότι το σχολείο πρέπει να γίνει κατάλληλο για τα παιδιά κι όχι τα παιδιά κατάλληλα για το σχολείο. Πρόκειται για μια δημοκρατικά διοικούμενη κοινότητα. Στις σχολικές συνελεύσεις δάσκαλοι και μαθητές έχουν ισότιμη ψήφο.

Το Σάμερχιλ είναι το μοναδικό σχολείο στον κόσμο χωρίς πόρτα. Στρίβεις σε ένα δρομάκι και... είσαι μέσα. Στοχεύει στην ισόρροπη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών κι όχι αναγκαστικά στην ακαδημαϊκή τους επιτυχία. Παρόλα αυτά πολλοί μαθητές του έχουν διακριθεί στις επιστήμες και στις τέχνες. Θεωρεί ότι τα παιδιά είναι ικανά να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής τους και γι’ αυτό πρέπει να αφήνονται ελεύθερα χωρίς καταναγκασμούς».