Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Τα Ευρυτανόπουλα αρχίζουν και ολοκληρώνουν το σχολείο. Από τα χαμηλότερα πανελλαδικά τα ποσοστά μαθητικής διαρροής στον νομό

Η εκπαίδευση εξακολουθεί να αποτελεί βασική επένδυση για την ελληνική κοινωνία, καθώς παρά τις δυσκολίες του σήμερα, η μαθητική διαρροή συγκρατείται σε χαμηλά και διαρκώς μειούμενα ποσοστά, κάτω και από τον κοινοτικό μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, τα Ευρυτανόπουλα αρχίζουν και ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους στο σχολείο, εμφανίζοντας πολύ χαμηλή μαθητική διαρροή.1o-dimotiko-paidia-agiasmos1

Πανελλαδικά, τα μεγαλύτερα ποσοστά μαθητικής διαρροής εμφανίζονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εμφανίζει τα μικρότερα ποσοστά διαρροής, ενώ στην Περιφέρεια Ηπείρου έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ την τελευταία δεκαετία και πλέον κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Στη Στερεά Ελλάδα, η μαθητική διαρροή είναι μεγαλύτερη από τον πανελλαδικό μέσο όρο για το Δημοτικό (2,37% έναντι 1,80%), ωστόσο η εικόνα είναι καλύτερη στο Γυμνάσιο, το οποίο ολοκληρώνουν 96 στα 100 παιδιά. Στο 2,21% ανέρχεται η διαρροή στα Γενικά Λύκεια, ενώ αρκετά αυξημένη είναι στα ΕΠΑΛ, με 15 στους 100 μαθητές να εγκαταλείπουν τη φοίτηση (11% ο Μ.Ο). Τα αγόρια εγκαταλείπουν το σχολείο με μεγαλύτερη συχνότητα από τα κορίτσια.

Η εικόνα στην Ευρυτανία

Στον ορεινό νομό Ευρυτανίας, όπου συχνά οι μαθητές χρειάζεται να διανύσουν καθημερινά δεκάδες χιλιόμετρα (με λεωφορεία, ταξί και ΙΧ) για να φθάσουν στα σχολεία τους, η μαθητική διαρροή βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στοιχείο αναμφίβολα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο. Για τους Ευρυτάνες, η μόρφωση, που κάποτε ήταν… πολυτέλεια (όταν προείχε η… επιβίωση), σήμερα είναι ανάγκη, και για χάρη της δαπανούν χρόνο και χρήμα.

Στο Δημοτικό, οι μαθητές ολοκληρώνουν τη φοίτηση σε ποσοστό… 99,1%, με τον πανελλαδικό μέσο όρο να ανέρχεται στο 98,2%. Πολύ καλύτερη, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι η εικόνα που αφορά το Γυμνάσιο, το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ. Στο Γυμνάσιο η μαθητική διαρροή φθάνει μόλις το 0,75%, δηλαδή είναι σχεδόν έξι φορές μικρότερη σε σχέση με τους άλλους νομούς της χώρας (4,23%). Αντίστοιχα, το Γενικό Λύκειο ολοκληρώνει ποσοστό 99,3% (98% πανελλαδικά), ενώ στα ΕΠΑΛ, παρότι η διαρροή αγγίζει το 7% (6,82%), εντούτοις είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο, που φθάνει στο 11%.

Τα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα με τίτλο «Η μαθητική διαρροή στην ελληνική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Περίοδος αναφοράς 2013-2016», που εκπονήθηκε από τα στελέχη του «Παρατηρητηρίου για τα θέματα καταγραφής και αντιμετώπισης της μαθητικής διαρροής», του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.