Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

(ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ) Από το σχολείο της ιστορικής Παλαιάς Βίνιανης τιμήθηκε η «Κυβέρνηση του Βουνού» - Όσα έγιναν στην επέτειο μνήμης

Το πρωί του Σαββάτου 19 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βίνιανη των Αγράφων η εκδήλωση μνήμης για τα 74 χρόνια από την ίδρυση της ΠΕΕΑ, της «Κυβέρνησης του Βουνού». Διοργανωτές ήταν ο δήμος Αγράφων και η Τ.Κ Βίνιανης.biniani-peea-2018-2

Η επέτειος έγινε παρουσία του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Γιώργου Βαρεμένου, του Αντιπροέδρου του «Ιδρύματος Κόκκαλη» κ. Πέτρου Κόκκαλη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιού, του δημάρχου Αγράφων κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή, αντιδημάρχων, εκπροσώπων κομμάτων, συλλόγων - φορέων και χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Βαρεμένος, που στάθηκε -μεταξύ άλλων- στην ανάγκη διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης ιδίως στη σημερινή εποχή, με την απειλή των φασιστικών μορφωμάτων να είναι πιο έντονη από ποτέ τα τελευταία χρόνια.

biniani-peea-2018-1

Αναφερόμενος στην ιστορικότητα του τόπου, από τη Δομνίστα στη Βίνιανη και από εκεί στην Εθνοσυνέλευση των Κορυσχάδων, τόνισε: «Μέσα από τη σύντομη ζωή αυτής της εθνοσυνέλευσης, γεννήθηκαν θεσμοί που είχαν σχέση με την αυτοδιοίκηση, τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη, θεσμοί όχι αποξενωμένοι από τον κόσμο, που ανέβλυσαν μέσα από το λαό. Κι αυτό πρέπει να είναι ένα δίδαγμα για εμάς που ζούμε σήμερα σε αντιηρωικές εποχές: Ότι οι θεσμοί και τα αξιώματα δεν μπορεί να είναι πάνω και πέρα από το λαό. Πρέπει να έχουν αναφορά στο λαό, να απευθύνονται στο λαό, όχι μόνο κάθε τέσσερα χρόνια. Ακόμη και να έχουν την αίσθηση της ανακλητότητας. Ότι ανά πάσα στιγμή ο λαός μπορεί να σε ανακαλέσει από το αξίωμα που κατέχεις. Οι θεσμοί, λοιπόν, να πηγάζουν από το λαό και να έχουν αναφορά στο λαό».

Όπως και στους Κορυσχάδες, ειδική μνεία έγινε στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του δήμου Καρπενησίου και του δήμου Αγράφων, για την οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των δύο Μουσείων Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες και την Π. Βίνιανη.

Τα «Ευρυτανικά ΝΕΑ» βρέθηκαν στην Παλιά Βίνιανη και σας μεταφέρουν, με εικόνα και ήχο, όσα έγιναν κατά την εκδήλωση των 74 χρόνων της ΠΕΕΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

biniani-peea-2018-5

biniani-peea-2018-3