Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019

ev media-logo

Το Καρπενήσι απέκτησε Μετεωρολογικό Σταθμό. Οι καιρικές συνθήκες σε υψόμετρο 1.000 μέτρων θα μεταδίδονται πλέον «ζωντανά»

Ένας νέος, σύγχρονος μετεωρολογικός σταθμός, χορηγία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εγκαταστάθηκε στον προαύλιο χώρο του Τμήματος Δασοπονίας & ΔΦΠ στο Καρπενήσι. Θα μεταδίδει σε ζωντανό χρόνο καιρικά δεδομένα, όπως θερμοκρασία, ύψος βροχής, ταχύτητα ανέμου κ.α.meteo-stathmos-kappos-papadopoulos1

Από αριστερά: οι κ.κ Νίκος Κάππος (ΕΑΑ) και ο καθηγητής Ανδρέας Παπαδόπουλος, κατά την εγκατάσταση του Μετεωρολογικού Σταθμού στο ΤΕΙ Καρπενησίου

Ιστορική για την ελληνική μετεωρολογική κοινότητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η περασμένη Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018, καθώς το Καρπενήσι, η πιο ορεινή πρωτεύουσα νομού της χώρας, απέκτησε τον δικό της, σύγχρονο Μετεωρολογικό Σταθμό. Η τοποθέτησή του έγινε στον χώρο των εγκαταστάσεων του Τμήματος Δασοπονίας.

Χρήσιμο εργαλείο στα 1000 μέτρα

Χάρη στη συνεργασία ανάμεσα στο Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου (ΤΕΙ Στερεάς) και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η πόλη του Καρπενησίου διαθέτει εδώ και λίγες ημέρες έναν σύγχρονο Μετεωρολογικό Σταθμό, που θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο σε διάφορους τομείς. Το ΕΑΑ ανέλαβε την αγορά και εγκατάσταση του σταθμού, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα θα φροντίζει για τη συντήρησή του. Αντίστοιχα, το ΤΕΙ ανέλαβε τη φιλοξενία και φύλαξή του, ώστε τα μηχανήματα να λειτουργούν με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα.

Τη Δευτέρα (14/5), κλιμάκιο του ΕΑΑ αποτελούμενο από τον Δρ. Ιωάννη Κωλέτση, Φυσικό-Μετεωρολόγο του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου, και τον κ. Νίκο Κάππο (τεχνικό προσωπικό), βρέθηκαν στο Τμήμα Δασοπονίας Καρπενησίου, όπου τους υποδέχθηκε ο καθηγητής κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος, με σκοπό την εγκατάσταση του νέου Μετεωρολογικού Σταθμού.

Ο Σταθμός θα χρησιμοποιείται αφενός για επιστημονικές παρατηρήσεις, αφετέρου θα έχει και χρηστική εφαρμογή αφού θα μπορεί ο καθένας να ενημερώνεται για τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες στο Καρπενήσι. Ένας επισκέπτης, για παράδειγμα, θα γνωρίζει τον καιρό που επικρατεί στην Ευρυτανία και θα είναι σε θέση να προετοιμαστεί αναλόγως (πχ χρήση αλυσίδων εάν χιονίζει). Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ο σταθμός θα αποτελέσει και χρήσιμο «εργαλείο» στο εκπαιδευτικό έργο του Τμήματος, ενώ υπάρχει πρόθεση να εγκατασταθούν και επιπλέον μετρητές, πχ για τα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα.

Ο Σταθμός τοποθετήθηκε στο νοτιοδυτικό κομμάτι των εγκαταστάσεων του ΤΕΙ, σε μια ανοικτή τοποθεσία δίχως ιδιαίτερα τεχνητά ή φυσικά εμπόδια, σε υψόμετρο λίγο κάτω από τα 1.000 μέτρα (998μ).

meteo-spot1

Θα καταγράφει και θα μεταδίδει αποτελέσματα, όπως το ύψος της βροχής, τα ποσοστά υγρασίας, τη θερμοκρασία, τη βαρομετρική πίεση, την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου κ.α. Επιπλέον, θα γίνεται καταγραφή του ιστορικού των καιρικών συνθηκών του Καρπενησίου. Ο Μετεωρολογικός Σταθμός περιλαμβάνει ειδικά όργανα μέτρησης όπως βροχόμετρο, θερμόμετρο, ανεμόμετρο, ανεμοδείκτη, υγρόμετρο και βαρόμετρο.

Τα δεδομένα που συλλέγονται, μεταφέρονται ασύρματα σε ειδικό σταθμό καταγραφής (δέκτης) και από εκεί, μέσω διαδικτύου, στην ειδική πλατφόρμα του Αστεροσκοπείου για τον καιρό, στην ιστοσελίδα meteo.gr.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τα καιρικά δεδομένα στην πόλη του Καρπενησίου στην εξής διεύθυνση: http://penteli.meteo.gr/stations/karpenisitown/