Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019

ev media-logo

Πολύτιμη παρακαταθήκη για τα δημοτικά τραγούδια της Ευρυτανίας. Παρουσίαση έκδοσης, την Τετάρτη 23 Μαΐου, στην Αθήνα

Μια εκδήλωση σημαντική για την ιστορία, τη λαογραφία και τη μουσική παράδοση της Ευρυτανίας, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018 (19.00), στην ανατολική αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28).dimotika-tragoudia-ekdosi-peristeri1

Πρόκειται για την παρουσίαση της νέας έκδοσης με τίτλο: «Δημοτικά Τραγούδια Ευρυτανίας - Συλλογή Σπυρ. Δ. Περιστέρη - 1959, 1962». Την επιστημονική και εκδοτική επιμέλεια ανέλαβε ο Αναστάσιος Δ. Ηλιόπουλος. Συνδιοργανωτές είναι το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και η Πανευρυτανική Ένωση.

H έκδοση περιλαμβάνει ανέκδοτο μουσικό υλικό δύο εντεταλμένων λαογραφικών αποστολών για επιτόπια έρευνα (1959, 1962) του αειμνήστου Σπύρ. Δ. Περιστέρη, ως μουσικού συντάκτη του Λαογραφικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών, στην Ευρυτανία.

Το πρόγραμμα

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς από τους: Στέφανο Δ. Ήμελλο, ακαδημαϊκός Επόπτης του Κέντρου Λαογραφίας, Κώστα Παπαδόπουλο, γραμματέας της Πανευρυτανικής Ένωσης και Μαρία Παναγιωτοπούλου-Μποτονάκη, προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. ν. Ευρυτανίας

Ομιλητές θα είναι οι: Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Λάμπρος Λώβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Ευστάθιος Μακρής, αναπλ. καθηγητής της Ελληνικής Εκκλησιαστικής Μουσικής, Ιωάννης Πλεμμένος, μουσικολόγος-ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τέως διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και Αναστάσιος Ηλιόπουλος, επιμελητής της έκδοσης.

Τραγούδια της συλλογής θα ερμηνεύσουν οι: Πολυτίμη Τόλη, Νικόλαος Μπάκας και Μαρία Μάντη (τραγούδι), Αγγελική Παρδαλή (σαντούρι), Αθανάσιος Καρακώστας (βιολί). Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Ευάγγελος Καραμανές, διευθύνων το Κέντρο Λαογραφίας.

Έκδοση - «θησαυρός»

Ο Σπύρ. Περιστέρης ξεκινάει τις ηχογραφήσεις του το 1959, από το Καρπενήσι, όπου είναι εγκατεστημένοι οι περισσότεροι κάτοικοι των ορεινών οικισμών της Ευρυτανίας μετά τον Εμφύλιο, μεταξύ των οποίων πολλοί μουσικοί και οργανοπαίκτες. Στη συνέχεια επισκέπτεται τα χωριά: Μικρό Χωριό, Σελλά, Στένωμα, Βούτυρο, Κερασοχώρι, Κρέντη, Δυτική Φραγκίστα, Κρίκελλο, Άγραφα, Λάσπη και Ψιανά. Διευκρινίζει ότι τα χωριά Σιβίστα, Βίνιανη, Αγία Τριάδα, Καταβόθρα αντιπροσωπεύτηκαν από τραγουδιστές που έμεναν στο Καρπενήσι. Επανέρχεται το ‘62 στα χωριά Ροσκά, Μυρίκη, Ψιανά, Δομνίστα, Φουρνά, Φιδάκια και Συγκρέλλο.

Η συγκομιδή είναι πλούσια. Στους δίσκους πυκνής εγγραφής που συνοδεύουν την έκδοση περιλαμβάνονται 445 άσματα (συγκεκριμένα 257 στα cd και 183 στο dvd σε μορφή mp3). Η συνολική χρονική διάρκεια των ηχογραφημάτων ανέρχεται σε 23 ώρες και 29 λεπτά.