Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019

ev media-logo

Στο Κοιμητήριο Καλλιθέας κηδεύτηκε ο Μιχάλης Σταφυλάς, «ο πρύτανης των ευρυτανικών γραμμάτων»

Στο Κοιμητήριο Καλλιθέας τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη 24/5, στις 11.00 το πρωί, η εξόδιος ακολουθία του Μιχάλη Σταφυλά, του σπουδαίου Ευρυτάνα λόγιου που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών. Η οικογένειά του, συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες είπαν τον τελευταίο αντίο στον "πρύτανη των ευρυτανικών γραμμάτων", η απώλεια του οποίου αφήνει κενό δυσαναπλήρωτο, κληροδοτεί, όμως, και μια ανεκτίμητη πνευματική περιουσία στις νεότερες γενιές.

stafylas-mixalis1

Δραστήριος και δημιουργικός μέχρι το τέλος, ο -γεννημένος στη Γρανίτσα, το μακρινό 1920- Μιχάλης Σταφυλάς εξέδωσε πλήθος βιογραφικών - κριτικών μελετών για Νεοέλληνες λογοτέχνες, βιβλία δοκιμίων, μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, ποιήματα και θεατρικά έργα, ενώ επιμελούνταν την έκδοση του τριμηνιαίου περιοδικού της Πανευρυτανικής Ένωσης «Ευρυτανικά Χρονικά». Ήταν, επίσης, διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού «Πνευματική Ζωή». Υπολογίζεται ότι έγραψε περισσότερα από ογδόντα (80) βιβλία.

Για την Ευρυτανία, ιδιαίτερη αξία έχουν τα βιβλία που επιμελήθηκε για τον Ζαχαρία Παπαντωνίου («Ζαχαρίας Παπαντωνίου. Τα Θεία Δώρα των εμπνεύσεων του») και τον Γεώργιο Καφαντάρη («Γεώργιος Καφαντάρης. Μια ζωή στις επάλξεις της Δημοκρατίας»).

Κείμενά του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, βιβλία γράφτηκαν για την προσωπικότητα και το έργο του, βιογραφήθηκε σε ελληνικές και ξένες εγκυκλοπαίδειες, συμμετείχε σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, έδωσε εκατοντάδες ομιλίες και απέκτησε πολλές τιμητικές διακρίσεις. Για το σύνολο του έργου του, βραβεύτηκε το 2002 από την Ακαδημία Αθηνών.