Σάββατο, 17 Αυγούστου 2019

ev media-logo

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας ήρθε το θέμα των Αιολικών στα βουνά των Αγράφων - Έφεραν ψήφισμα που απορρίφθηκε οριακά

Εκπρόσωποι φορέων του γειτονικού νομού Καρδίτσας αντιδρούν στην εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στις βουνοκορφές των Αγράφων και ήδη προχωρούν σε δράση. Στο πρόσφατο (Πέμπτη 24/5) Δημοτικό Συμβούλιο του δ. Καρδίτσας, το παρών έδωσαν πολίτες και φορείς που αντιτίθενται στο έργο, έφεραν δε και σχετικό ψήφισμα προς την κατεύθυνση αυτή.karditsa-dimotiko-simboulio-aiolika1

Όπως αναφέρει το karditsalive.net, ζήτησαν από τους δημοτικούς συμβούλους τη στήριξη τους τόσο μέσω έγκρισης ψηφίσματος που έφεραν (απορρίφθηκε με ψήφους 15-12), όσο και με την σύμπραξη του Δήμου στην προσπάθεια να εκπέσει στο ΣτΕ, κατόπιν προσφυγής που θα καταθέσουν, η αδειοδότηση δύο εγκαταστάσεων στα όρια Ευρυτανίας - Καρδίτσας.

Οι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων που πήραν τον λόγο, μίλησαν για τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που θα επιφέρει η δημιουργία των αιολικών πάρκων με την εγκατάσταση μεγάλων ανεμογεννητριών, αλλά και οι εργασίες που θα προηγηθούν, όπως η διάνοιξη δρόμων προς την πραγματοποίηση του σχεδίου. 

Το ψήφισμα που απορρίφθηκε

Το προσχέδιο που έφεραν οι φορείς και τελικά δεν ψηφίστηκε ποτέ, αναφέρει:

«Το δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, έχοντας την επίγνωση ότι το φυσικό περιβάλλον του Ορεινού Συμπλέγματος των Αγράφων αποτελεί μοναδική, φυσική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου μας και μπορεί να αναπτυχθεί μόνο με ήπιες και με σεβασμό στο περιβάλλον ενέργειες. Η διαφύλαξη της ακεραιότητάς του, δε, αποτελεί χρέος της κοινωνίας μας για τις επόμενες γενιές. 

Στη διαφαινόμενη μετατροπή των Αγράφων από παρθένα φύση με σημαντικής προοπτικής τουριστικό προϊόν υψηλής ποιοτικής αξίας, σε βιομηχανική ζώνη με την εγκατάσταση περισσότερων από 300 γιγάντιων ανεμογεννητριών που καλύπτουν σε έκταση το 80% των βουνοκορφών των Καρδιτσιώτικων Αγράφων, σε προστατευόμενες περιοχή Natura και μάλιστα στο μεγαλύτερο υψόμετρο που έχουν ποτέ εγκατασταθεί Α/Γ, ήτοι στα 1600μ-2000μ, με πολλά χιλιόμετρα νέων δρόμων σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, με εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης μέσα σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερα φυσικού κάλλους, το Δημοτικό Συμβούλιο θα προβάλλει σθεναρή αντίσταση και δεν θα επιτρέψει την παντοτινή καταστροφή του.

Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Α/Π που έχουν μέχρι σήμερα εγκριθεί αποκρύπτουν σκοπίμως το μέγεθος των επεμβάσεων επιχειρώντας να παρουσιάσουν την ανεπανόρθωτη και αμετάκλητη αλλοίωση του φυσικού οικοσυστήματος και του ίδιου του ανάγλυφου των βουνών μας ως «περιβαλλοντικά φιλική» διαδικασία.

Από το 2015 που δραστηριοποιείται το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων σε συνεργασία (πολλές φορές) με τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αποκαλύψει τα ψεύδη, τις σκόπιμες παρασιωπήσεις και τις παρατυπίες των Μ.Π.Ε. που υποβάλλονται για έγκριση. Ήδη, για 8 από αυτές έχουν εκδοθεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις, αποτρέποντας έτσι την εγκατάσταση περισσότερων από 100 ανεμογεννητριών στα Άγραφα.

Ειδικά για τα δύο τελευταία αιολικά που έχουν πρόσφατα αδειοδοτηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα προσφύγει μαζί με ευαισθητοποιημένους πολίτες και φορείς της περιοχής μας στο Συμβούλιο της Επικράτειας για την ακύρωσή τους».

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε

Οι θέσεις του δημάρχου Καρδίτσας κ. Αλεξάκου καταγράφηκαν σε σχετικό ψήφισμα, το οποίο "πέρασε" με ψήφους 15-12. Πριν δύο χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, είχε εγκρίνει την δημιουργία δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στα εδάφη του. Ο δήμαρχος σημείωσε τώρα ότι αν δεν τηρηθούν όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι και τα αντισταθμιστικά μέτρα, δεν θα επιτραπεί η κατασκευή του.

«Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε την αγωνία των φορέων για την προστασία της φύσης. Θεωρούμε η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από την κατασκευή έργων είναι αδιαπραγμάτευτη.

Θεωρούμε όμως ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκα, ανεμογεννήτριες, γεωθερμία) είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αφού δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα, τοξικά ή ραδιενεργά απόβλητα. Ως κοινωνία οφείλουμε να ενθαρρύνουμε την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τα παραπάνω, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται αυστηρά οι περιβαλλοντικοί όροι κατά την εγκατάστασή τους και κατά την λειτουργία τους.

Όσον αφορά στις πιθανές προτάσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα όρια του Δήμου Καρδίτσας, δηλώνουμε κατ’ αρχήν αρνητικοί διότι τα βουνά μας είναι δασωμένα, με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία και με έντονο ανάγλυφο. Συζήτηση θα μπορούσε να γίνει μόνο αν υπάρξει πλήρης και λεπτομερής περιβαλλοντική μελέτη που θα αποδεικνύει εμπράκτως ότι το περιβαλλοντικό ισοζύγιο είναι θετικό.

Ειδικά για το δίκτυο μεταφοράς του ηλεκτρικού ρύματος από την μελλοντική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Δήμο Αγράφων, πέραν των συμφωνηθέντων αντισταθμιστικών μέτρων που θα πρέπει να υλοποιηθούν πριν την έναρξη των εργασιών, θα υπάρξει αυστηρή επίβλεψη για την τήρηση των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών όρων και σε περίπτωση μη τήρησης δεν θα επιτρέψουμε την κατασκευή του δικτύου μεταφοράς.»