Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020

ev media-logo

Τι γύρευε η ηθοποιός Δήμητρα Ματσούκα στην ιστορική Παλιά Βίνιανη;

Το περασμένο Σάββατο, 19 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στην Παλιά Βίνιανη η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της ΠΕΕΑ, της «Κυβέρνησης του Βουνού». Το παρών έδωσαν αρκετοί εκπρόσωποι της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο βουλευτής Αιτωλ/νίας (και Β΄Αντιπρόεδρος της Βουλής), Γιώργος Βαρεμένος. Μεταξύ άλλων, ωστόσο, στο χωριό όπου κάποτε γράφτηκε ιστορία, βρέθηκε και η γνωστή ηθοποιός Δήμητρα Ματσούκα, η οποία συνόδευε τον σύντροφό της, Πέτρο Κόκκαλη, αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Κόκκαλη.

matsouka biniani1

Η πρωταγωνίστρια αρκετών τηλεοπτικών και θεατρικών έργων έδειξε ενδιαφέρον για την ιστορία του χώρου, επισκέφθηκε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (photo) και περιηγήθηκε στα εγκαταλειμμένα καλντερίμια του οικισμού, ενώ νωρίς το μεσημέρι παραβρέθηκε και στο τραπέζι που παρέθεσε ο δήμος Αγράφων σε κατάστημα της Βίνιανης.

Την επομένη (Κυριακή 20/5) η Δ. Ματσούκα εθεάθη και στους Κορυσχάδες, όπου τιμήθηκε η επέτειος της Εθνοσυνέλευσης του ’44, προτού αναχωρήσει με τον Πέτρο Κόκκαλη για την Αθήνα.

Θυμίζουμε ότι ο παππούς του Πέτρου Κόκκαλη (Πέτρος), ήταν γιατρός με έντονη αντιστασιακή δράση   και συμμετείχε στην Κυβέρνηση του Βουνού ως υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας και Παιδείας. Για τον λόγο αυτό, το Ίδρυμα Κόκκαλη συμμετέχει στο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα στη Βουλή, την Περιφέρεια και τους δύο δήμους (Αγράφων και Καρπενησίου) για την αναβάθμιση των Μουσείων σε Π. Βίνιανη και Κορυσχάδες.

matsouka biniani2_1