Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019

ev media-logo

(ΦΩΤΟ) Ανάβαση στον μυθικό Όλυμπο, στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας (2.918μ)

Κείμενο & Φωτογραφίες: Γιώργος Ζαλοκώστας

Η ανάβαση στον μυθικό Όλυμπο αποτελεί για κάθε πεζοπόρο/ορειβάτη (ανεξαρτήτου επιπέδου, ηλικίας κ.ο.κ) μια εμπειρία διαφορετική από τις υπόλοιπες, μια εμπειρία ζωής και σημείο αναφοράς στο «ορεινό βιογραφικό» του κάθε φυσιολάτρη. Ο Όλυμπος δεν είναι ένα ακόμα ελληνικό βουνό, είναι ο «Βασιλιάς των όρεων», με φήμη που ξεπερνά τα στενά σύνορα της χώρας και γίνεται παγκόσμια. Στην κορυφή του, τον απόκρημνο Μύτικα των 2.918,80 μέτρων, κατοικούσαν οι 12 Ολύμπιο Θεοί, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες.

watermarked-olympus project_15

 watermarked-olympus project_9

Το μυθικό ελληνικό βουνό εδώ και αιώνες εξάπτει τη φαντασία του ανθρώπου και κινεί την περιέργειά του, προκαλώντας τον να ανακαλύψει την αλήθεια των θρύλων του. Κι αγωνίζεται ο άνθρωπος εξερευνώντας πλαγιές και χαράδρες, μελετώντας τα στοιχεία της φύσης και κατακτώντας τις κορυφές, γυρεύοντας απαντήσεις που μόνο θεοί μπορούν να δώσουν.

Πρόκειται για το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με ψηλότερη κορυφή τον Μύτικα (2.918 μ.), το δεύτερο ψηλότερο βουνό των Βαλκανίων και μέσα στα 50 ψηλότερα βουνά του κόσμου. Ο συμπαγής, σχεδόν κυκλικός, ορεινός του όγκος δεσπόζει ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία (σύνορο των νομών Πιερίας και Λαρίσης), έχει έκταση 600 τ. χλμ. περίπου, μέση διάμετρο 25 χλμ. και περίμετρο 150 χλμ. Βρίσκεται μόλις 18 χλμ. από την παραλία του Λιτοχώρου, ενώ στην ίδια κωμόπολη καταλήγει το επιβλητικό φαράγγι του Ενιπέα, που κόβει στη μέση τον ορεινό όγκο. Χωρίζεται σε δύο συγκροτήματα, τον Πάνω και τον Κάτω Όλυμπο, με φυσικό σύνορο αυτών των δύο το ρέμα της Ζηλιάνας, που ξεκινάει από το χωριό Καρυά και φτάνει ανατολικά ως τη θάλασσα. Είναι και η πρώτη περιοχή για την οποία εφαρμόστηκε, ειδικό καθεστώς προστασίας στην χώρα μας με την κήρυξή του ως Εθνικού Δρυμού το 1938.

Κάθε χρόνο χιλιάδες φυσιολάτρες, Έλληνες και ξένοι από κάθε γωνιά του πλανήτη, επισκέπτονται τον Όλυμπο, για να θαυμάσουν από κοντά τη γοητεία της φύσης του και να χαρούν την περιήγηση στις πλαγιές του και την κατάκτηση των κορυφών του. Οργανωμένα ορεινά καταφύγια βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών που θέλουν να εξερευνήσουν τις ομορφιές του και να ανακαλύψουν τη μαγεία του, να γίνουν κοινωνοί μιας εμπειρίας που δεν θα ξεχάσουν ποτέ -όσα βουνά και κορφές και αν ανέβουν.

Η ανάβαση ως το καταφύγιο

Τα «Ευρυτανικά ΝΕΑ», πριν από λίγο καιρό, επιχείρησαν με επιτυχία ανάβαση στην ψηλότερη κορφή της Ελλάδας, τον Μύτικα, φθάνοντας ως τα 2.918,80 μέτρα, επιλέγοντας μια από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές που οδηγούν στις ψηλές κορυφές του Ολύμπου -εκείνη που ξεκινά από τη θέση Γκορτσιά (ή Διασταύρωση) και η οποία απέχει 14 χλμ. από το Λιτόχωρο, στο δρόμο για τα Πριόνια. Είναι ο γνωστός μουλαρόδρομος που ακολουθούν οι αγωγιάτες που με τα μουλάρια τους τροφοδοτούν με εφόδια τα καταφύγια του Οροπεδίου των Μουσών. Στο 14ο χλμ. της διαδρομής Λιτόχωρο-Πριόνια, στα δεξιά μας, ανηφορίζει ένας στενός δρόμος που καταλήγει σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Ξεκινήσαμε γύρω στις 08.30 το πρωί και ακολουθήσαμε το καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι, με ΒΔ κατεύθυνση, κινούμενοι μέσα σε εντυπωσιακό δάσος οξιάς.

Πριν από την αναχώρηση είναι απαραίτητος ο εφοδιασμός με αρκετό νερό (2+ λίτρα) γιατί στο μονοπάτι δεν υπάρχει καμία βρύση με διαρκή ροή. Βρύσες υπάρχουν σε δύο σημεία, στο «Στράγγο» και στο δάσος με τις οξιές, στα οποία όμως για να φθάσουμε πρέπει να παρεκκλίνουμε από το κύριο μονοπάτι για 10′-15′. Μετά από λίγα λεπτά αφήνουμε στα δεξιά μας την κορυφή Τούμπα και ύστερα από πεζοπορία μίας ώρας περίπου φτάνουμε στο πρώτο χαρακτηριστικό σημείο της διαδρομής, ένα πλάτωμα που ονομάζεται «Μπάρμπα» στα 1.450 μ. υψόμετρο. Εκεί πήραμε μερικές ανάσες και ξεδιψάσαμε, καθώς η ζέστη είχε αρχίσει να γίνει αισθητή.

watermarked-olympus project_24

Η θέα προς τις ψηλές κορφές του Ολύμπου αρχίζει να γίνεται όλο και πιο συχνή, όσο ανεβαίνουμε

Δεύτερο χαρακτηριστικό σημείο της διαδρομής είναι η θέση «Κόκα», ένα μικρό μπαλκόνι απ’ όπου έχουμε εκπληκτική θέα του φαραγγιού του Ενιπέα. Μια ακόμα ολιγόλεπτη στάση για φωτογραφίες και η ανάβαση συνεχίζεται. Προτού φορτωθούμε τα βαριά σακίδια στην πλάτη, ανταλλάσσουμε δυο κουβέντες με ένα ζευγάρι 65χρονων Ελβετών, που αν και έχουν ανέβει ξανά στον Όλυμπο, δηλώνουν κάθε φορά γοητευμένοι.

Μετά από λίγο φθάνουμε σε διακλάδωση του μονοπατιού αριστερά που σε 10′ οδηγεί στη σπηλιά όπου έζησε για χρόνια ο μεγάλος ζωγράφος του Ολύμπου Βασίλης Ιθακήσιος. Λίγο πιο πάνω συναντάμε τη θέση «Στράγγο» (1.910 μ.).

Επόμενο χαρακτηριστικό σημείο η θέση «Πετρόστρουγκα» (1.950 μ.), όπου συναντάμε στάνες όπως καταδεικνύει και το όνομά της, καθώς και εντυπωσιακά υπεραιωνόβια ρόμπολα. Στη θέση αυτή βρίσκεται και το ομώνυμο καταφύγιο, το οποίο διαχειρίζεται η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.).

watermarked-olympus project_25

Τα περίφημα μουλάρια, τα "ταξί του Ολύμπου", μεταφέρουν καθημερινά προμήθειες στα καταφύγια

watermarked-olympus project_1

Η θέα προς τα παράλια του ν. Λάρισας

Συνεχίζουμε την πορεία μας στο μονοπάτι, ανάμεσα από τα ρόμπολα και τους πυκνούς θάμνους. Σιγά-σιγά η βλάστηση αραιώνει και μπαίνουμε στην αλπική ζώνη του Ολύμπου. Έχουμε φτάσει πλέον στην κορυφή Σκούρτα, σε υψόμετρο 2.476 μ. Από εδώ η θέα είναι καταπληκτική προς όλες τις κατευθύνσεις και οι ψηλές κορυφές του Ολύμπου ορθώνονται επιβλητικές και μεγαλειώδεις.

watermarked-olympus project_4

Η θέα από την κορυφή Σκούρτα

Διασχίζουμε το χαρακτηριστικό πέρασμα «Λαιμός» (απαιτεί λίγη προσοχή). Πρόκειται στην ουσία για μια στενή λωρίδα που ενώνει τη Σκούρτα με το Οροπέδιο των Μουσών, ενώ αριστερά και δεξιά της απλώνονται βαθιές χαράδρες.

watermarked-olympus project_5

Έχοντας χάσει λίγο ύψος αρχίζουμε να ανηφορίζουμε φθάνοντας στα «Καγκέλια». Ανεβαίνουμε το πετρώδες μονοπάτι που μετά από 20′ μας φέρνει στο "Πέρασμα του Γιόσου", τη φυσική πύλη για το Οροπέδιο των Μουσών. Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει στενό μονοπάτι δεξιά που παρακάμπτει το Πέρασμα. Όταν έχει χιόνια η πρόσβαση από εκεί είναι άκρως απαγορευτική. Στο Πέρασμα έχει τοποθετηθεί μόνιμο συρμάτινο σχοινί, προκειμένου να βοηθιούνται οι ορειβάτες κατά την ανάβαση. Επιλέγουμε το μονοπάτι και όχι το συρματόσχοινο.

watermarked-olympus project_6

Φτάνοντας στο Οροπέδιο των Μουσών η διαδρομή γίνεται πιο ομαλή, σε ένα όμορφο αλπικό λιβάδι. Τα αγριοκάτσικα του Ολύμπου μας κάνουν συντροφιά και μαγνητίζουν με την ομορφιά τους· είναι εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία και δεν δείχνουν να ενοχλούνται ιδιαίτερα.

watermarked-olympus project_23

Το οροπέδιο των Μουσών

watermarked-olympus project_8

Στο σημείο αυτό θα συναντήσουμε δύο μονοπάτια και χαρακτηριστική πινακίδα: το αριστερό μονοπάτι θα μας φέρει στο καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος» (2.648 μ.), ενώ το δεξιό στο καταφύγιο «Γιόσος Αποστολίδης» (2.697 μ.). Έχουμε ήδη κάνει κράτηση για το δεύτερο καταφύγιο, όπου φθάνουμε ύστερα από περπάτημα 35’. Συνολικά, από τη Γκορτσιά ως το καταφύγιο χρειαστήκαμε περίπου 6 ώρες, αφού διανύσαμε σχεδόν 13 χιλιόμετρα -από τα 1.100 μέχρι τα 2.700 μέτρα. Ο ανωτέρω χρόνος έγινε με αρκετές στάσεις και σε σχετικά αργό τέμπο, οπότε η ανάβαση μπορεί να γίνει και σε λιγότερο χρόνο.

watermarked-olympus project_7

Είναι νωρίς το απόγευμα, ημέρα Παρασκευή, και στο καταφύγιο υπάρχουν 20-25 ακόμα άνθρωποι, Έλληνες και ξένοι. Τακτοποιούμε τα πράγματά μας, διαλέγουμε κρεβάτια και απολαμβάνουμε ένα νόστιμο γεύμα από το εστιατόριο, απαραίτητο για αναπλήρωση δυνάμεων. Η επόμενη ημέρα είναι «μεγάλη» και περιλαμβάνει την ανάβαση στον Μύτικα· τα φώτα στον καταφύγιο κλείνουν ακριβώς στις 22.30 και γρήγορα πέφτουμε για ύπνο. Η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς και έτσι οι δύο μάλλινες κουβέρτες που μας παρέχονται από τους ανθρώπους τους καταφυγίου δεν μοιάζουν πλέον ως… υπερβολή.

Powered by Wikiloc

Η δίψα για την κορυφή νικά τον φόβο

Στις 6.30 τα πρώτα ξυπνητήρια κινητών αρχίζουν να χτυπούν και σιγά σιγά το καταφύγιο αποκτά ξανά ζωή. Καθόμαστε στη σάλα για πρωινό και καφέ και γυρίζουμε στο δωμάτιο για να οργανωθούμε. Σε λίγη ώρα είμαστε έτοιμοι για την ανάβαση στον Μύτικα του Ολύμπου.

Με αφετηρία το καταφύγιο ΣΕΟ (Γιώσος Αποστολίδης, 2.697μ), αρχικά αφήνουμε στα δεξιά μας τις «Πόρτες» (μεταξύ Τούμπας και Στεφανιού) και περνούμε κάτω από τον επιβλητικό «Θρόνο του Δία», τα γνωστά «ζωνάρια», για να φτάσουμε στην πίσω πλευρά του και το περιβόητο Λούκι του Μύτικα, που οδηγεί στα 2.918 μέτρα.

watermarked-olympus project_10

Το καταφύγιο Γ. Αποστολίδης είναι χτισμένο ανάμεσα στις κορυφές Τούμπα (αριστερά) και Προφ. Ηλία (δεξιά)

watermarked-olympus project_9

watermarked-olympus project_11

Διασχίζοντας τα "ζωνάρια", κάτω από το Στεφάνι ή Θρόνο του Δία

watermarked-olympus project_12

Το μονοπάτι είναι σχετικά στενό και απαιτεί προσοχή

watermarked-olympus project_13

Προσεγγίζοντας το Λούκι του Μύτικα

Μετά από 25 λεπτά πεζοπορίας σε στενό μονοπάτι, φτάνουμε στη ράχη που χωρίζει τις δύο κορυφές (Στεφάνι και Μύτικα): από εδώ ξεκινάει το λούκι κλίσεως 45 μοιρών και ύψους 150 περίπου μέτρων ως την πολυπόθητη κορφή.

Το Λούκι είναι αρκετά απότομο (ειδικά στο ξεκίνημά του) και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Όλα τα ανθρώπινα άκρα, χέρια και πόδια, εργάζονται αρμονικά για κάθε ένα βήμα. Είναι αυτονόητο πως ακολουθούμε ΜΟΝΟ τα σημάδια και δεν προσπαθούμε να… ανακαλύψουμε δικές μας διαδρομές. Η συγκεκριμένη ανάβαση δεν συγχωρεί λάθη, αστοχίες ή αφηρημάδα. Ανεβαίνουμε με αργά αλλά σταθερά βήματα, έχοντας παράλληλα την προσοχή μας για τυχόν πέτρες, που είτε θα ρίξει καταλάθος κάποιος προπορευόμενος είτε εμείς προς όσους ακολουθούν.

watermarked-olympus project_15

Ανεβαίνοντας το Λούκι

watermarked-olympus project_16

watermarked-olympus project_17

Λίγο αργότερα, η θέα της ελληνικής σημαίας σηματοδοτεί την επιτυχή ανάβαση στην κορυφή του «βουνού των θεών», στα 2.918,80 μέτρα του Μύτικα. Από την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου η θέα προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα είναι εκπληκτική -αρκεί να το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

watermarked-olympus project_18

Στην κορυφή των 2.918,80 μέτρων

watermarked-olympus project_19

watermarked-olympus project_21

Ακολουθεί η κατάβαση των ολισθηρών βράχων του «λουκιού», η οποία είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, επικίνδυνη με την ανάβαση.

watermarked-olympus project_22

Τα συναισθήματα που γεννά η ανάβαση στον Όλυμπο δεν είναι εύκολο να «φυλακιστούν» μέσα σε λίγες δεκάδες γραμμές ή μερικές φωτογραφίες, αφού αποτελεί για κάθε ορειβάτη/πεζοπόρο σημείο αναφοράς και -γιατί όχι;- όνειρο ζωής. Όπως βέβαια ισχύει για κάθε βουνό (πόσο μάλλον για τον Όλυμπο), κάθε προσπάθεια για "κατάκτησή" του απαιτεί σωστή οργάνωση, μελέτη της διαδρομής και το μυαλό σε πλήρη διαύγεια. Στον Όλυμπο έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες ορειβάτες (έμπειροι και μη) σε μια σειρά από ατυχήματα που υπογραμμίζουν το αυτονόητο: την ανάγκη να τηρούνται ευλαβικά οι κανόνες ασφαλείας.


Με χρήσιμες πληροφορίες από: http://hikingexperience.gr, http://www.olympus-climbing.gr/, http://www.mountolympus.gr/