Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019

ev media-logo

Θεατρικό 3ήμερο στο Συνεδριακό Κέντρο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Τι θα δούμε την Παρασκευή 1, Σάββατο 2 & Κυριακή 3 Ιουνίου

Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου επιστρέφει στη δράση και παρουσιάζει το έργο του μεγάλου συγγραφέα Γιώργου Θεοτοκά «Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας». Η παράσταση θα είναι τριήμερη και θα ανέβει στο Συνεδριακό Κέντρο το διάστημα 1-3 Ιουνίου.theatriki-omada-proves2

Φωτογραφία από τις πρόβες της θεατρικής ομάδας, που δίνει ραντεβού με το κοινό το τριήμερο 1-3 Ιουνίου

Διατηρώντας τον ίδιο, επιυχημένο κορμό ερασιτεχνών ηθοποιών, η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου ετοιμάζεται εδώ και μήνες ώστε να παρουσιάσει στο κοινό της πόλης μια ακόμα καλοδουλεμένη παράσταση. Τούτη τη φορά, επιλέχθηκε το έργο του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα Γιώργου Θεοτοκά, με τίτλο «Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας», που θα παρουσιαστεί στο Συνεδριακό Κέντρο την Παρασκευή 1, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, στις 21.00 το βράδυ.

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει, όπως κάθε φορά, η κα Βασιλική Σταμάτη. Το εισιτήριο κοστίζει τρία (3) ευρώ.

Τι θα δούμε

Το έργο γράφτηκε το 1944, πρωτοπαίχθηκε το καλοκαίρι του 1947 από την Εταιρεία Ελληνικού Θεάτρου και έκτοτε έχει παρουσιασθεί σε διάφορες ελληνικές πόλεις. Ο Θεοτοκάς τοποθετεί το έργο στο Βυζάντιο την περίοδο του Αντωνίου Α' Κομνηνού και, όπως επισημαίνει η σκηνοθέτιδα της παράστασης, Βασιλική Σταμάτη, «σαφώς δεν θέλει να κάνει ιστορία. Χρησιμοποιεί τον μύθο, που είναι δραματικός και σε ορισμένες παραλλαγές του ιδιαίτερα δραματικός και βίαιος, αλλά τον μετατρέπει και δίνει χαρούμενη έκβαση».

Ο Θεοτοκάς βασίζει την ιστορία του στο βυζαντινό τραγούδι 'Του Μαυριανού και της αδερφής του', αλλά μεταπλάθει το μύθο του και τοποθετεί στο κέντρο ένα πρόσωπο ιστορικά υπαρκτό, τον βασιλιά Ανδρόνικο, διάσημο γητευτή γυναικών της εποχής του. Για το ρόλο του χορού εισάγει την παρουσία του 'δημοτικού πουλιού με την ανθρώπινη λαλιά', που γνωρίζει και αναγγέλλει τα πάντα. Η κα Σταμάτη έχει μεταφέρει τον ρόλο αυτό σε μια μισότρελη - μισομεθυσμένη στιχοπλόκο που υποδύεται η ίδια, δίνοντας στον ρόλο αυτό την πεμπτουσία της καλλιτεχνικής έκφρασης. Ο συγγραφέας, μεταφέροντας το υλικό της αρχικής έμπνευσης στη σύγχρονη εποχή, οργανώνει έναν πολιτικό καμβά, στον οποίο αντιπαραθέτει δύο αντίμαχες δυνάμεις: το κόμμα της τρέλας, που εκπροσωπείται από τον Ανδρόνικο και το κόμμα της φρονιμάδας, που εκπροσωπείται από τον Μαυριανό. Είναι η περίοδος της παρακμής του Βυζαντίου. Ο Ανδρόνικος πιστεύει ότι δεν υπάρχει καμία γυναίκα η οποία να μπορεί να του αντισταθεί. Πάνω σ' ένα γλέντι ο Μαυριανός, αρχηγός του κόμματος της φρονιμάδας, λέει ότι υπάρχει μια γυναίκα που θα αντισταθεί, η αδελφή του η Αρετή. Οι δύο άνδρες στοιχηματίζουν: ο Ανδρόνικος το βασίλειο και την κορόνα του και ο Μαυριανός το κεφάλι του.

theatriki-omada-proves1

Αντιστοιχίες με το σήμερα

«Ο Θεοτοκάς», σύμφωνα με την κα Σταμάτη, «ήταν πολύ ορθολογιστής. Ένας λόγιος, δοκιμιογράφος, διανοούμενος, ο οποίος όμως παρασύρεται από τον ίδιο του τον οίστρο και σε μια στιγμή ευφορίας, τρέλας και "πυρετού" γράφει αυτό το έργο πολύ σύντομα, και μάλιστα μετά αρρωσταίνει από την ένταση. Αυτό το στοιχείο του αυθορμητισμού και αυτός ο ρυθμός υπάρχουν μέσα στο έργο».

Στην παράσταση η πρόθεση δεν είναι να χρησιμοποιηθούν στοιχεία που αντιστοιχούν στη σημερινή πραγματικότητα και που έχουν να κάνουν με την πολιτική επικαιρότητα. «Στόχος του συγγραφέα είναι να σατιρίσει και να κριτικάρει τις πολιτικές καταστάσεις, οι οποίες έχουν από μόνες τους αντιστοιχίες με το σήμερα. Ο Κωνσταντής εμφανίζεται ως ο σύγχρονος τεχνοκράτης. Ο Μαυριανός ως μετριοπαθής πολιτικός. Ο Ανδρόνικος είναι ο εξτρεμιστής τρελός που αντιπροσωπεύει όχι τόσο την παρακμή αλλά την ελευθεριότητα, το γλέντι, τον έρωτα και την ξενοιασιά. Ουσιαστικά ο Θεοτοκάς ταυτίζεται με τον Ανδρόνικο στο έργο και παρασυρμένος κάνει έναν ύμνο στον έρωτα, στην αγάπη και στην τρέλα».

(ΦΩΤΟ: Σπύρος Τσιούρης)