Κυριακή, 7 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

(ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ) Τα παιδιά στον ναό του Αγίου Λεωνίδη, στο Κλαυσί, το σπουδαιότερο αρχαιολογικό μνημείο της Ευρυτανίας

Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον ναό του Αγίου Λεωνίδη στο Κλαυσί, το σημαντικότερο υλικό τεκμήριο και μοναδικό ανασκαμμένο μνημείο της παλαιοχριστιανικής περιόδου στην Ευρυτανία, είχαν την Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018, μαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης των τεσσάρων (4) Δημοτικών Σχολείων του Καρπενησίου. 1

Η δράση υλοποιήθηκε από την 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας από τις 7 έως τις 10/6.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην παλαιοχριστιανική βασιλική, έμαθαν για την πλούσια -και λίαν ταραχώδη- ιστορία του χώρου, εντόπισαν ψηφιδωτές παραστάσεις με φυτικά και ζωικά θέματα και απασχολήθηκαν δημιουργικά με την κατασκευή ψηφιδωτών μοτίβων από υλικά της φύσης, όπως όσπρια, χαλίκια, κ.λ.π.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

5

Παρουσία Σουλιώτη - Σημαντικά έργα σε εξέλιξη

Στο Κλαυσί βρέθηκε και ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, όπως και η αντιδήμαρχος κα Γεωργία Γκαρίλα, που ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη αρχαιολόγο κα Αθανασία Τσόκα για την πορεία των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν στόχο την ανάδειξη του μνημείου.

7

Πιο ειδικά, εδώ και λίγο καιρό, εκτελούνται εργασίες ανασκαφής περιμετρικά του ναού, οι οποίες φέρνουν στο φως τάφους και οστά, καθώς και κεραμικά τεμάχια.Το επόμενο διάστημα θα εγκριθεί μελέτη για την κατασκευή ενός μεγάλου στεγάστρου στην εξωτερική πλευρά του κτηρίου, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς. Έτσι, θα γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα ώστε η παλαιοχριστιανική του Αγ. Λεωνίδη να αναδειχθεί σε κορωνίδα των πολιτιστικών - αρχαιολογικών μνημείων της Ευρυτανίας, επισκέψιμη και ανοικτή για τους πολίτες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

3

2

4

6

8

9

10

11

13

12

Στα «Ευρυτανικά ΝΕΑ» της ερχόμενης Τετάρτης, 13 Ιουνίου 2018, θα δημοσιευτεί πλήρες ρεπορτάζ για το θέμα και όσα σύντομα θα γίνουν για την ανάδειξη του χώρου