Κυριακή, 7 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Σημαντική δωρεά στην ΕΣΗΕΑ από την οικογένεια του Μεγαλοχωρίτη Δ. Πουρνάρα. Τίθεται ξανά σε λειτουργία η Βιβλιοθήκη της Ένωσης

Η Βιβλιοθήκη της ιστορικής ΕΣΗΕΑ, που εδώ και είκοσι χρόνια παραμένει κλειστή, σύντομα θα υποστεί ριζική ανακαίνιση και θα τεθεί ξανά σε λειτουργία, ύστερα από μία γενναία δωρεά της οικογένειας του αείμνηστου Μεγαλοχωρίτη Δημητρίου Ι. Πουρνάρα, του «χαλκέντερου», μαχητικού και αταλάντευτου δημοσιογράφου, πολιτικού συγγραφέα, μεγάλου διανοούμενου και πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΑ.pournaras-eshea-bibliothiki1

ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ. ΔΕΞΙΑ: Ο Δημήτρης Πουρνάρας (ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Ζωντανεύει και γίνεται «Βιβλιοθήκη Δ. Πουρνάρα»

Πρόκειται για μια γενναιόδωρη προσφορά των παιδιών του Δ. Πουρνάρα, Ελένης και Νικολάου, προς την ΕΣΗΕΑ, με σκοπό την ανακαίνιση της Βιβλιοθήκης της που περιλαμβάνει 40.000 βιβλία, έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά, τα οποία σήμερα βρίσκονται ατακτοποίητα στον 2ο όροφο της Ένωσης.

Όμως, οι ευεργέτες δεν περιορίστηκαν μόνο στη συγκεκριμένη οικονομική προσφορά, αλλά προχώρησαν και στην παραχώρηση της προσωπικής συλλογής του πατέρα τους, αποτελούμενης από περίπου 4.000 τόμους.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής» (30/5/2018), η σημερινή κατάσταση της Βιβλιοθήκης είναι αποκαρδιωτική και, όπως εξηγεί, ο αρχιτέκτονας και ειδικός βιβλίων κ. Κων/νος Στάικος, που έχει αναλάβει το έργο αποκατάστασης, «…σίγουρα θα υπάρχουν και μικροί θησαυροί μέσα στο χάος». Η ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται το προσεχές φθινόπωρο.

Τιμής ένεκεν, η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ θα ονομάσει την υπό ανακαίνιση, μεγάλη και πλούσια βιβλιοθήκη της σε «Βιβλιοθήκη Δ. Πουρνάρα».

Ποιος ήταν

Ο Δημήτρης Πουρνάρας γεννήθηκε στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας το 1900. Από πολύ νέος άρχισε να δουλεύει στον ελληνικό Τύπο και το 1919 ήταν διαπιστευμένος ως δημοσιογράφος στη Διάσκεψη της Ειρήνης στο Παρίσι.

Κατά την προπολεμική περίοδο ανέλαβε διευθυντικές θέσεις σε αρκετές εφημερίδες της δημοκρατικής παράταξης. Το 1933 ίδρυσε την εφημερίδα «Ανεξάρτητος» που η έκδοσή της διακόπηκε από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Ο Πουρνάρας διώχτηκε και φυλακίστηκε όπως είχε συμβεί και επί δικτατορίας Παγκάλου.

Η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 διέκοψε με τη σειρά της την έκδοση της εβδομαδιαίας ιστορικής εφημερίδας του «Ελεύθερος», τον φυλάκισε και τον εξόρισε στη Σύρο. Μεταπολεμικά ανέλαβε διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα «Το Βήμα» (1946-1951) και διευθυντής στις εφημερίδες «Αθηναϊκή» και «Αλλαγή».

Το 1951 ανέλαβε διευθυντής προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και το 1952 έγινε ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως, σχολιαστής περί το Κυπριακό. Ο Δ. Πουρνάρας έχει και σημαντικό συγγραφικό και μεταφραστικό έργο. Το 1936 ίδρυσε με τον αδερφό του την εκδοτική εταιρεία «Πάπυρος».