Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

(ΒΙΝΤΕΟ) Θετικό το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την απορρόφηση της Δασοπονίας. Τι δηλώνει ο πρύτανης, η θέση του ΤΕΙ Στερεάς

Ένα βήμα ακόμα πιο κοντά προς το ενδεχόμενο διοικητικής μεταφοράς του Τμήματος Δασοπονίας & ΔΦΠ Καρπενησίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας έγινε πριν από λίγες ημέρες (Τρίτη 5/6), καθώς με αφορμή ημερίδα για το Περιβάλλον που έγινε στο ΤΕΙ, το παρών έδωσε ο Πρύτανης του Γ.Π.Α κ. Γιώργος Παπαδούλης. Και αν η ευθύνη για την οριστική απόφαση ανήκει αποκλειστικά στο αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, το θετικό κλίμα που διαφάνηκε χθες αποτελεί πιθανό…οιωνό εξελίξεων.tei-imerida-periballon2

Στην ημερίδα το παρών έδωσαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός, ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, δασάρχες, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθηγητές και δεκάδες φοιτητές.

Τι δήλωσαν Παπαδούλης - Λάμψας

Απαντώντας σε ερώτηση των «Ευρυτανικών Νέων» σχετικά με το ενδεχόμενο απορρόφησης του τοπικού ΤΕΙ από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιομιο, ο κ. Γιώργος Παπαδούλης εμφανίστηκε θετικός προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζοντας πως από την πλευρά του Ιδρύματος έχει γίνουν σχετικές ενέργειες, ωστόσο ο τελικός λόγος ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας.

Στον αντίποδα, βέβαια, ο Πρύτανης του ΤΕΙ Στερεάς κ. Πέτρος Λάμψας δεν φάνηκε σύμφωνος προς το ενδεχόμενο το ίδρυμα να απωλέσει τη Δασοπονία και δήλωσε αντίθετος στην κατάτμηση του ΤΕΙ Στερεάς. «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να προσπαθήσουμε για την ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς», σημείωσε, προσθέτοντας και αυτός με τη σειρά του πως οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στα στελέχη του υπουργείου.

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το πιθανό σενάριο

Είναι πάντως γνωστό -και έχει καταγραφεί έγκαιρα και έγκυρα σε αποκλειστικό ρεπορτάζ (04/04/18, αρ. φύλλου 798) των «Ευρυτανικών Νέων»- πως εδώ και μήνες υπάρχει ατζέντα συζητήσεων για τη διοικητική μεταφορά του Καρπενησίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Το σενάριο προβλέπει την ίδρυση «Τμήματος Δασολογίας» 5ετούς φοίτησης που θα ανήκει απευθείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ το τμήμα Δασοπονίας Καρπενησίου θα κλείσει ομαλά. Συγκεκριμένα, αν το σχέδιο επιβεβαιωθεί το προσεχές διάστημα, το Τμήμα Δασοπονίας που σήμερα ανήκει στο Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, θα κλείσει από το νέο πανεπιστημιακό έτος, δηλαδή το 2019 - 2020, οι φοιτητές του τμήματος θα μεταγραφούν σε άλλο Τμήμα Δασοπονίας της επιλογής τους και στο μηχανογραφικό θα προστεθεί το νέο τμήμα Δασολογίας Καρπενησίου του Γ.Π.Α.

tei-imerida-periballon1

Στον σχεδιασμό έχει προβλεφθεί ότι κανένας φοιτητής, που σήμερα παρακολουθεί μαθήματα στο Τ.Ε.Ι. Καρπενησίου, δεν θα χρειαστεί να διακόψει τις σπουδές του και δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης των σπουδών τους ομαλά μέχρι και την αποφοίτησή τους.  Σήμερα, στο Τ.Ε.Ι. Δασοπονίας του Καρπενησίου, παρακολουθούν τα μαθήματα περίπου 350 φοιτητές, ενώ κάθε χρόνο εγγράφονται περίπου 160 νέοι (από αυτούς γίνονται ενεργοί αρκετά λιγότεροι). Υπηρετούν έντεκα εκπαιδευτικοί, ενώ υπάρχει σημαντική έλλειψη σε γραμματειακή υποστήριξη.