Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019

ev media-logo

(ΒΙΝΤΕΟ) Το πρώτο βήμα για το «Μέλι Ευρυτανίας». Συνάντηση φορέων και μελισσοκόμων στο Καρπενήσι - Τα τρία στάδια

Τα κύρια σημεία της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, το ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (παράρτημα Καρπενησίου), τέθηκαν επί τάπητος στην πρώτη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι (12.00) της Τρίτης, 12 Ιουνίου 2018, στην αίθουσα του Δ.Σ Καρπενησίου, παρουσία εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων και μελισσοκόμων του νομού. meli-imerida-perifereia-elgo1

Εκεί βρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός, η περιφερειακή σύμβουλος κα Κατερίνα Καλαντζή, ο καθηγητής του Τμήματος Δασοπονίας ΤΕΙ Στερεάς κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος και η κα Σοφία Γούναρη, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Σε βάθος διετίας

Στους στόχους του έργου για την ανάπτυξη του ευρυτανικού μελιού, που αγγίζει τις 65.423 ευρώ, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο κ. Τασιός. Το πρότζεκτ θα έχει χρονικό ορίζοντα διάρκειας δύο (2) ετών, καθώς απαιτείται στενή συνεργασία των φορέων, συγκέντρωση στατιστικών δεδομένων για την ποιότητα και ποσότητα του μελιού στον νομό.

Αρχικά, σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, θα γίνει καταγραφή της βιοποικιλότητας και της χλωρίδας της περιοχής ώστε να διαπιστωθούν τα σημεία που παρουσιάζουν πραγματικό ενδιαφέρον για τη μελισσοκομία, ενώ υπάρχει η προοπτική εμπλουτισμού περιοχών με μελισσοκομικά φυτά που λείπουν και πιθανόν θα βοηθήσουν το έργο των μελισσοκόμων.

meli-imerida-perifereia-elgo3

Κατόπιν, θα επιχειρηθεί, με μεθόδους στατιστικής και έρευνας, να υπάρξει πρόβλεψη των μελιτωμάτων, που πρακτικά σημαίνει ότι οι μελισσοκόμοι θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τη χρονική διάρκεια και την ποσότητα του μελιού που πιθανόν θα «δώσουν» κάποιες περιοχές· με αυτόν τον τρόπο θα καταστούν ασφαλώς πιο επιτυχημένες οι μεταφορές των μελισσοκόμων, θα αυξηθεί η παραγωγή και ποιότητα του προϊόντος.

Τρίτη και σημαντική πτυχή της σύμβασης θα είναι η ταυτοποίηση του παραγόμενου μελιού από τον ευρυτανικό έλατο, από τη χλωρίδα του νομού, ενώ είναι πιθανόν να αναγνωριστούν και ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία, στοιχείο που θα προσδώσει επιπλέον αξία στο μέλι.