Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019

ev media-logo

Ευρυτανία: Μάγεμα Φύσης κι Όνειρο. Δεκάδες εκπαιδευτικοί απ’ όλη την Ελλάδα σε σεμινάριο του ΚΠΕ Καρπενησίου (ΦΩΤΟ)

Το τριήμερο 15-17 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Ευρυτανία σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα, που συνδιοργανώθηκε από τα ΚΠΕ Καρπενησίου και Παρανεστίου. Συμμετείχαν σχεδόν 70 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.1

Εξορμήσεις με βάση τη Σωτήρα

Οι εργασίες του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Σωτήρας (Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρα) στη Φραγκίστα, μετά την παραχώρηση τους από τη Μητρόπολη Καρπενησίου, με τους συμμετέχοντες να διανυκτερεύουν σε κοιτώνες και σκηνές.

«Στόχος του σεμιναρίου», σημειώνει το ΚΠΕ Καρπενησίου, «ήταν ο κάθε επιμορφούμενος εκπαιδευτικός, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, να αποκομίσει τα εφόδια εκείνα που θα τον βοηθήσουν στην πραγματοποίηση δράσεων στο φυσικό περιβάλλον κατά την υλοποίηση ενός περιβαλλοντικού προγράμματος στο σχολείο του».

2

Τα κύρια πεδία για τις βιωματικές δραστηριότητες ήταν η ίδια η κατασκήνωση, ο ποταμός Μέγδοβας στο πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Βίνιανης και μεικτό δασικό μονοπάτι πλησίον του Μαραθιά. Οι εκπαιδευτικοί επίσης είχαν την δυνατότητα να επισκεφτούν το ιστορικό Γεφύρι του Μανώλη, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Π. Βίνιανης, το Πνευματικό Κέντρο «Γεώργιος Καφαντάρης» στην Ανατολική Φραγκίστα, τοποθεσίες και χωριά του δήμου Αγράφων.

«Κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκομένων είναι ότι η ιδιαίτερη Φύση της Ευρυτανίας είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά πεδία για την άμεση βιωματική Περιβαλλοντική Εκπαίδευση της χώρας μας», αναφέρουν οι διοργανωτές, που παράλληλα εκφράζουν ευχαριστίες προς όλους όσους συνέβαλαν στο επιτυχημένο 3ήμερο:

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιο για τη παραχώρηση του κατασκηνωτικού χώρου, τον Πρόεδρο του μουσείου Γεωργίου Καφαντάρη κ. Κωστόπουλο Κωνσταντίνο, τα Μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου Αν. Φραγκίστας κ.κ. Παπαδόπουλο Γρηγόριο και Χρυσικό Ταξιάρχη, τον φύλακα της κατασκήνωσης κ. Πανάκη Κωνσταντίνο, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Αν. Φραγκίστας κ. Λάμπρου Ιωάννη, την κ. Γεωργία Τεντολούρη και το προσωπικό του εστιατορίου της για την εξυπηρέτησή μας και τέλος τους κατοίκους του Δήμου Αγράφων που με κάθε τρόπο διευκόλυναν το έργο μας, έδειξαν την Φιλοξενία και την αυθεντική Ρουμελιώτικη Αρχοντιά και Πολιτισμό μας.».

3

4