Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019

ev media-logo

Ένας αιώνας Γυμνάσιο Καρπενησίου. «Βουτιά» στην ιστορία του σχολείου από το 1918 μέχρι σήμερα, από τα ΓΑΚ ν. Ευρυτανίας

Εκατό (100) χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την ίδρυση του Γυμνασίου Καρπενησίου. Στις 13 Φεβρουαρίου 1918 υπογράφτηκε, από τον Βασιλέα Αλέξανδρο, Βασιλικό Διάταγμα «Περί ιδρύσεως γυμνασίου εν Καρπενησίω», το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 45/28-2-1918. Έκτοτε, επί έναν αιώνα, στα θρανία του σχολείου έμαθαν γράμματα γενεές επί γενεών, με το Γυμνάσιο να διαδραματίζει σημαίνοντα εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο για το Καρπενήσι και την Ευρυτανία ολόκληρη.gymnasio-karpenisiou-100xronia-collage

ΦΩΤΟ. Από πάνω αριστερά: 1. Από την ανέγερση του κτηρίου. 2. Το Γυμνάσιο στα 1933. 3. Το πυρπολημένο  σχολείο του 1944. 4. Μαθήτριες στο  προαύλιο του  Γυμνασίου, το 1958

Το Γυμνάσιο στην πολυτάραχη διαδρομή της ιστορίας

Τις προάλλες, την Τετάρτη 20 Ιουνίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου ήρθαν στο φως ενδιαφέροντα στοιχεία για την 100ετή ιστορία του Γυμνασίου, στην εκδήλωση που ετοίμασαν τα ΓΑΚ ν. Ευρυτανίας.

Στη σύντομη ομιλία της, η προϊσταμένη των ΓΑΚ, Μαρία Παναγιωτοπούλου, σημείωσε ότι το σχολείο συνέχισε επάξια τη μακραίωνη παράδοση παιδείας και εκπαίδευσης στην πόλη. «Αρχή της, στα βάθη του χρόνου, ο Ευγένιος Γιαννούλης και η σχολή γραμμάτων που λειτουργούσε στην Αγία Τριάδα, συνέχειά της ο Πέτρος Ιθακήσιος και μετά ο Κοσμάς ο Θεσπρωτός και το ελληνικό σχολείου Καρπενησίου που λειτούργησε μέχρι το 1929», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η φιλόλογος κα Νίκη Μπακογεώργου, επί χρόνια καθηγήτρια στο σχολείο, ερεύνησε την ιστορική του διαδρομή, αναδίφησε στα αρχεία του, συγκέντρωσε επιπλέον αρχειακές μαρτυρίες από φωτογραφίες, εφημερίδες, προφορικές συνεντεύξεις· τα παραπάνω τα παρουσίασε ενώπιον του κοινού.

«Το Γυμνάσιο Καρπενησίου (Εξατάξιο, Οκτατάξιο, Γυμνάσιο ή Λύκειο) είναι ένα μεγάλο σχολείο, το πιο παλιό μετά το 1ο Δημοτικό, με μακρά παράδοση 100 χρόνων στην πνευματική ζωή της πόλης και ταυτόχρονα σημείο αναφοράς με τη δεσπόζουσα αρχιτεκτονική μορφή του σε περίοπτη θέση», ανέφερε στον πρόλογό της η κα Μπακογεώργου.

Όπως τόνισε εν συνεχεία, το σχολείο ξεκίνησε την πορεία του ως 4/τάξιο γυμνάσιο το σχολικό έτος 1918-1919 και στεγάστηκε για δώδεκα χρόνια σε μια διώροφη ιδιωτική κατοικία στο κέντρο της πόλης (σημερινή οδός Τσιτσάρα 5, πίσω από την Τράπεζα Πειραιώς). Στις 4 Οκτωβρίου 1931 εγκαινιάστηκε το «Εκπαιδευτικό Μέγαρο», το «καλλιμάρμαρο» κτήριο, που χρειάστηκε πολύς αγώνας και πολλές θυσίες τόσο από τους ξενιτεμένους Ευρυτάνες της Αμερικής, όσο και από τους φιλοπρόοδους κατοίκους της πόλης του Καρπενησίου, για να γίνει πραγματικότητα.

Το Γυμνάσιο, συνέχισε, γνώρισε εξαιρετική άνθιση στη δεκαετία του ‘30 και αποτέλεσε το κέντρο κάθε πνευματικής και καλλιτεχνικής κίνησης με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις και χορούς. Δυστυχώς, το ωραίο σχολείο θα γνωρίσει το μένος της καταστροφής των ναζί στις 9 Αυγούστου 1944. Οι μαθητές του Γυμνασίου στα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου θα βιώσουν φρικτές καταστάσεις και οι λιγοστοί καθηγητές τους θα προσπαθήσουν σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες να κρατήσουν το σχολείο ανοικτό.

Το 1953, μετά από πολλές περιπλανήσεις οι μαθητές θα μπουν στο καινούριο κτήριο (σημερινό 1ο Γυμνάσιο Καρπενησίου), που θα κτιστεί στη θέση του παλιού και με χρήματα της Βασιλικής Πρόνοιας. Στη δεκαετία του ‘50 και του ‘60 θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των μαθητών και των μαθητριών και ανάλογα θα ανεβεί και το επίπεδο του σχολείου, που κατά κοινή ομολογία θα αποτελέσει ένα από τα καλύτερα σχολεία της χώρας, σ’ ένα πολύ αυστηρό και περιοριστικό παρ’ όλα αυτά πλαίσιο λειτουργίας που υπαγορεύονταν από το μετεμφυλιακό φοβικό και ανασφαλές κλίμα. Οι μαθητές, κυρίως από τα χωριά, σε αντίξοες συνθήκες έδιναν σκληρούς αγώνες για τη γνώση. Στα χρόνια αυτά θα αναδειχθεί εξαιρετικά ο σχολικός αθλητισμός και πολλοί μαθητές θα αναδειχθούν κυρίως σε αγωνίσματα στίβου.

Μετά την οδυνηρή και για το σχολείο αυτό περιπέτεια της δικτατορίας του 1967 το Γενικό Λύκειο (ιδρύθηκε το 1976) συνέχισε και στα νεότερα χρόνια τη δημιουργική και πάντα ανήσυχη πορεία του σ’ ένα διαφορετικό πια πλαίσιο λειτουργίας. Και κάθε χρόνο δεκάδες μαθητών του Γενικού Λυκείου πια Καρπενησίου εισάγονται σε Πανεπιστημιακές σχολές με μεγάλες επιδόσεις, αριστεύουν και βραβεύονται παρά τις ακροβασίες της πολιτείας που επιδιώκει την υποβάθμιση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα.

«Η εργασία μου είναι αφιερωμένη, κι ας με συγχωρήσουν οι εκπαιδευτικοί», κατέληξε η εισηγήτρια κα Μπακογεώργου, «…σ’ όλους τους μαθητές του Γυμνασίου». «Μέσα από ‘θραύσματα μνήμης’ που αναζήτησα σε παλιές εφημερίδες, προσωπικές μαρτυρίες, φωτογραφίες και αρχεία του σχολείου που φυλάσσονται στα ΓAK Καρπενησίου και στο Γενικό Λύκειο, προσπάθησα να ανασυνθέσω την ιστορία των μαθητών του Γυμνασίου Καρπενησίου, χωρίς οι καταγραφές μου αυτές να αποτελούν μια αυστηρή επιστημονική μελέτη».

«Είναι απλά οι ψίθυροι όσων πέρασαν απ’ αυτό το σχολείο και έζησαν τα τρυφερά εφηβικά τους χρόνια, οι φιλίες, οι αγάπες, οι πίκρες, οι απογοητεύσεις, οι ταπεινώσεις πολλές φορές, τα μικρά ή τα μεγάλα όνειρα. Προσπαθώντας να ακούσω τη φωνή των μαθητών από τα περασμένα χρόνια ταξίδεψα μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες και αφηγήσεις στην ίδια την ιστορία της μικρής μας πόλης». «Μοναδική μου πρόθεση ήταν να σταθώ με σεβασμό και αγάπη απέναντι σ’ όλους», κατέληξε.

Μαθηματικά 18ου αιώνα

Επιπλέον, το ίδιο βράδυ, ο κ. Δημήτρης Βελισσάρης, καθηγητής - μαθηματικός στο Γενικό Λύκειο Καρπενησίου, αξιοποιώντας τις γνώσεις που αποκόμισε κατά την τριετή θητεία του ως αποσπασμένος στα ΓΑΚ, παρουσίασε μια σημαντική εργασία μαθητών του της Β΄ Τάξης του ΓΕ.Λ. Καρπενησίου. Με την επίβλεψή του οι μαθητές ψηφιοποίησαν και επεξεργάστηκαν βιβλίο Μαθηματικών του 18ου αιώνα (1765) που φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Παναγίας Προυσού.

Το βιβλίο περιέχει πρακτική αριθμητική, ορισμούς των πράξεων, πολλά προβλήματα καθημερινής χρήσης, απλή μέθοδο των τριών, μερισμό κέρδους ή ζημιάς και στο δεύτερο μέρος, το πως να βρίσκει κάποιος τις ημερομηνίες των κινητών εορτών όπως του Πάσχα και την ημέρα των σταθερών εορτών όπως τα Χριστούγεννα.