Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019

ev media-logo

Το υπουργείο “μπλοκάρει” αδικαιολόγητα εδώ και 30 μήνες, την μελέτη του δρόμου Λαμία - Καρπενήσι με κίνδυνο να χαθούν ευκαιρίες χρηματοδότησης του έργου. Επιστολή Μπακογιάννη, καταπέλτης κατά Σπίρτζη

Τρία μεγάλα έργα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, έχουν κολλήσει στα γρανάζια του Υπουργείου Υποδομών και δεν προχωρούν ανεξήγητα.

 

* Τα χαμόγελα πλέον έχουν χαθεί. Η φωτογραφία, πριν 30 μήνες, από την υπογραφή χρηματοδότησης με 6 εκατ. ευρώ της μελέτης του δρόμου Λαμία - Καρπενήσι (Τμημα Νεοχωράκι - Τούνελ).


Ένα από τα έργα αυτά είναι η μελέτη του δρόμου Λαμία - Καρπενήσι, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 6 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης παρέδωσε στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννη, και ενώ έχει ολοκληρωθεί ο πολύπλοκος διαγωνισμός και έχουν υπάρξει οι τρεις ανάδοχες μελετητικές εταιρείες, το υπουργείο ακόμη και σήμερα δεν έχει υπογράψει την σύμβαση ανάθεσης της μελέτης. 

Η καθυστέρηση αυτή, που διαρκεί πάνω από 30 μήνες, οδηγεί στην ορατή πιθανότητα να χαθούν Ευρωπαϊκά διαθέσιμα κονδύλια χρηματοδότησης, της κατασκευής του δρόμου, ενός πολύ σημαντικού για την Ευρυτανία έργου που βγάζει από την απομόνωση έναν ολόκληρο νομό, τον φτωχότερο της Ελλάδας.


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΠΙΡΤΖΗ

Αγανακτισμένος ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας απέστειλε σήμερα, Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018, επιστολή στον υπουργό υποδομών και τον καθιστά υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις.

Στην επιστολή, ο Περιφερειάρχης αναφέρεται σε τρία μεγάλα έργα που δεν προχωρούν ακόμη και για 30 μήνες, παρά το γεγονός ότι η είτε έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους, είτε η Περιφέρεια  έχει αναλάβει να τα χρηματοδοτήσει.

Παρακαλώ, "… να εξετάσετε επισταμένως όλα όσα σας αναφέρω και να καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για άμεσα αποτελέσματα", καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Μπακογιάννης. 

Τα τρία εργα που “κόλλησαν”

Την βελτίωση του οδικού άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο. Η μελέτη είναι ώριμη.  Η Περιφέρεια πρότεινε να χρηματοδοτήσει το έργο με 15 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά μετά από 14 μήνες δεν έχει υποβληθεί η πρόταση από το Υπουργείο.

Την Μελέτη οδικού άξονα Δυτικής Φθιώτιδας (Τμήμα Σταυρός - Καστρί). Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση με 2,6 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Στερεάς Ελλάδας. Μετά από 18 μήνες δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη ο διαγωνισμός.

ΜΕΛΕΤΗ ΔΡΟΜΟΥ ΛΑΜΙΑ - ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Και την μελέτη του οδικού άξονα Λαμία-Καρπενήσι (Τμήμα Νεοχωράκι - Ανατολικό στόμιο σήραγγας Τυμφρηστού). Οπως αναφέρει ο κ. Μπακογιάννης, η πίστωση έχει εγκριθεί με 6 εκατ. ευρώ. Μετά από 30 μήνες δεν έχουν υπογραφεί ούτε καν οι τρεις συμβάσεις για την υποβολή προκαταρκτικών μελετών.ΚΟΥΙΖ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ:

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο κ. Μπακογιάννη “γλεντάει” το υπουργείο για τις καθυστερήσεις.

Γράφει: “Με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, πόσο χρόνο θέλει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (λέγε με Σπίρτζη) για να κάνει τη δουλειά του;

Έχουμε και λέμε λοιπόν.

1.Έργο οδικού άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο. Η μελέτη ώριμη και η Περιφέρεια πρότεινε να χρηματοδοτήσει το έργο με 15 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους. Μετα από 14 μήνες το Υπουργειο δεν έχει ακόμα ούτε υποβάλει την πρόταση.

2. Μελέτη οδικού άξονα Δυτικής Φθιώτιδας. Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση με 2,6 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μετά από 18 μήνες δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη ούτε ο διαγωνισμός από το Υπουργείο.

3.Μελέτη οδικού άξονα Λαμία-Καρπενήσι. Η πίστωση έχει εγκριθεί με 6 εκατ. ευρώ. Μετά από 30 μήνες δεν έχουν υπογραφεί ούτε καν οι τρεις συμβάσεις για την υποβολή προκαταρκτικών μελετών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν…”

 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

ΣΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11/7/2018