Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

(ΦΩΤΟ) Από το κούρεμα στον αργαλειό. Αναβίωση του εθίμου, με χορό και φαγητό, πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι

Ένα έθιμο της λαϊκής παράδοσης του τόπου, του κουρέματος προβάτου και της επεξεργασίας του μέχρι την ύφανσή του στον αργαλειό, αναβίωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Παναγία», το βράδυ της περασμένης Δευτέρας (30/7), στον χώρο του πάρκινγκ της οδού Αθανασίου Καρπενησιώτη.2

Ήταν μια εκδήλωση νοσταλγίας για τους μεγαλύτερους και απόκτησης γνώσης για τα παιδιά, που είδαν και έμαθαν την τεχνική επεξεργασίας του μαλλιού, μια δύσκολη και επίπονη εργασία που μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά. Τις μνήμες από το παρελθόν ξύπνησαν τα μέλη του συλλόγου, με επίδειξη επεξεργασίας του μαλλιού καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταποίησης, δηλαδή από το κούρεμα μέχρι και τη δημιουργία υφαντών.

3

Μη λησμονούμε πως η κτηνοτροφία αποτελούσε επί δεκαετίες αναπόσπαστο κομμάτι για τη διατροφή και ένδυση των Ευρυτάνων· την ίδια ώρα, ο αργαλειός ήταν η βασική μηχανή δημιουργίας των υφαντών ένδυσης και κλινοσκεπασμάτων.

Ο εκπαιδευτικός Γιώργος Αθανασιάς ανέλαβε την αφήγηση του εθίμου και με τον γλαφυρό του λόγο «ταξίδεψε» το κοινό στο παρελθόν, ενώ όταν έπεσε η νύχτα, στήθηκε γλέντι μέχρι αργά, με φαγητό, ζωντανή παραδοσιακή ορχήστρα και χορούς κυκλωτικούς. Στην εκδήλωση, σημαντική ήταν η συνεισφορά ντόπιων κτηνοτρόφων και επιχειρηματιών. Το παρών, μεταξύ άλλων έδωσε ο δήμαρχος κ. Νίκος Σουλιώτης, αντιδήμαρχοι κ.α.

1

4

10

Ο Γιώργος Αθανασιάς

5

Ο Γιάννη Γαλανός μίλησε εκ μέρους των κτηνοτρόφων

9

Ο π. Νικόλαος Σταμούλης, του Ι.Ν Παναγίας Καρπενησίου

6

7

8