Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019

ev media-logo

(ΦΩΤΟ) Πραγματοποιήθηκε στο Κεφαλόβρυσο η πρόβα τζενεράλε για τα «Μποτσάρεια». Τι θα δούμε το διήμερο 10-11 Αυγούστου

Για τέταρτη συνεχή χρονιά θα διοργανωθούν φέτος τα Μποτσάρεια, από τον δήμο Καρπενησίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «Μάρκος Μπότσαρης», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς, της Μητρόπολης Καρπενησίου και της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι».1

Τετάρτη 8 Αυγούστου, λίγο πριν νυχτώσει, στο Κεφαλόβρυσο. Οι συντελεστές καθορίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες όσων θα δούμε το Σάββατο (11/8)


Οι διήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του Σουλιώτη ήρωα θα γίνουν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, θα έχουν δε ως αποκορύφωμα την Αναπαράσταση της Μάχης του Κεφαλοβρύσου, το Σάββατο 11/8. Φέτος, εξάλλου, συμπληρώνονται 195 χρόνια από την περίφημη μάχη του 1823 όπου «έπεσε» ο Μπότσαρης.

Η τελευταία πρόβα

Μέχρι αργά τα μεσάνυχτα (8/8) διήρκησε η πρόβα τζενεράλε της Αναπαράστασης στο Κεφαλόβρυσο, εκεί όπου βρέθηκαν από το απόγευμα δεκάδες άνθρωποι, εθελοντές που μετέχουν στη μάχη και τα παράλληλα δρώμενα. Την πρόβα παρακολούθησε και ο δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, που έχει εμπλακεί ενεργά εδώ και μήνες στο όλο εγχείρημα.

Το θεατρικό δρώμενο «Ο Μάρκος Μπότσαρης στην Αθανασία» θα εμπλουτίσει τα φετινά «Μποτσάρεια 2018». Το έργο παρουσίασε πριν λίγο καιρό η σεναριογράφος και σκηνοθέτης Νατάσα Μποζίνη. Έλληνες, Τούρκοι αλλά και γυναίκες της εποχής, θα είναι επί σκηνής ενώνοντας τις δυνάμεις τους για να αναπαραστήσουν τα γεγονότα της ηρωικής μάχης και τις τελευταίες ώρες του ήρωα Μάρκου Μπότσαρη.

2

Στην Αναπαράσταση θα παρουσιαστούν τα γεγονότα της Μάχης, ο θάνατος του Μπότσαρη και το πέρασμά του στην αθανασία και τη μνήμη, μέσα και από τα απομνημονεύματα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων της εποχής, τα οποία αφηγείται (σε ηχογραφημένα αποσπάσματα) ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης, πλαισιωμένος από ηθοποιούς και αφηγητές. Το μοιρολόι του Μάρκου Μπότσαρη θα ερμηνεύσει η Νεκταρία Καρατζή.

Στην Αναπαράσταση της Μάχης θα συμμετάσχουν δεκάδες εθελοντές, όλοι Ευρυτάνες, και μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων: «Καρπενησίου», «Παναγία» και «Αγίου Νικολάου Η Αναγέννηση». Συνολικά στη σκηνή θα βρεθούν περισσότερα από 70 άτομα, εκ των οποίων τα 60 θα λάβουν μέρος στη μάχη ως πολεμιστές (Έλληνες ή Οθωμανοί). Τον Μπότσαρη θα υποδυθεί ο Δημήτρης Κεφαλάς, αντί του Γιάννη Χαλαστάνη που είχε τον ρόλο κάθε χρόνο.

3

Στα δρώμενα του Σαββάτου (11/8) θα λάβουν μέρος συνολικά 27 σύλλογοι και 5 Φιλαρμονικές, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου οι συμμετέχοντες θα αγγίξουν τους 600 (!).

Ο μουσικοσυνθέτης Μιχάλης Αβραμίδης έγραψε την πρωτότυπη μουσική που επενδύει το έργο και τα κομμάτια που χορογραφήθηκαν από τον Nicola Gabriel. Στα ηχητικά αποσπάσματα ακούγονται επίσης οι ηθοποιοί και αφηγητές: Λεωνίδας Χρυσομάλλης, Αντριάνα Αργυροκαστρίτου, Παναγιώτης Πραγαλός, Νατάσα Μποζίνη, ενώ οι μουσικοί του παραδοσιακού συγκροτήματος «Λαλητάδες», Δημήτρης Ρίζος στο κλαρίνο και Δημήτρης Ρίζος του Κλέωνα στο λαούτο, έδωσαν το δικό τους παραδοσιακό χρώμα, στο έργο. Τη διεύθυνση παραγωγής και τον συντονισμό ανέλαβε η Αντριάνα Αργυροκαστρίτου, Βοηθός Σκηνοθέτη είναι η Ελένη Σιαξαμπάνη και Υπεύθυνος σκηνής ο Διονύσης Παρούτσας.

Την Παρασκευή η αυλαία

Το διήμερο θα αρχίσει την Παρασκευή 10/8 με παρέλαση συλλόγων και φιλαρμονικών στο κέντρο του Καρπενησίου (ώρα 20.30), για να ακολουθήσει εκδήλωση στην πλατεία.

Στην πλατεία Μπότσαρη θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνει κατάθεση στεφάνων και σύντομοι χαιρετισμοί, ενώ η δημοτική Φιλαρμονική θα ερμηνεύσει σχετικά μελωδικά κομμάτια.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου

Το Σάββατο 11/8, στο Κεφαλόβρυσο: Η άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου θα γίνει, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 19.45, για να ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο εκκλησάκι του Αγίου Μάρκου. Στις 20.00 θα ξεκινήσει πομπή συλλόγων και φιλαρμονικών και γύρω στις 20.45 αναμένεται η έναρξη της κύριας εκδήλωσης, αρχικά με την κατάθεση στεφάνου από τον κ. Παυλόπουλο, την τήρηση 1’ σιγής και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Χαιρετισμό θα απευθύνουν, ακολούθως, ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης και ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει η ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ως Επίτιμου Δημότη Καρπενησίου, ενώ ο κ. Παυλόπουλος θα προβεί και σε αντιφώνηση, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Δήμο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΒΑ ΤΖΕΝΕΡΑΛΕ

4

5

6

7

8

10

9