Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020

ev media-logo

Δεν ξεχνούν τη Μάχη της Καλιακούδας. Την Κυριακή 19 Αυγούστου ο εορτασμός στα Λακκώματα

Ήταν 28-29 Αυγούστου του 1823 όταν στην επιβλητική Καλλιακούδα, περίπου 2500 Έλληνες αγωνιστές, ανάμεσά τους και πολλοί Ευρυτάνες, πολέμησαν με σθένος και απαράμιλλο θάρρος απέναντι στον πολυάριθμο τουρκικό στρατό.kaliakouda-lakkomata-ekklisaki1

Την Κυριακή 19 Αυγούστου θα τιμηθούν, στην τοποθεσία Λακκώματα της Καλλιακούδας, τα 195 χρόνια από την ιστορική Μάχη της Καλλιακούδας, μια επέτειος που μόλις το 1979 τιμήθηκε για πρώτη φορά και άρχισε να αναδύεται από τη λήθη. Φέτος, λοιπόν, συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από τον πρώτο εορτασμό.

Στις 7.30 το πρωί θα αρχίσει Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας στο εκκλησάκι της Παναγίας της Καλλιακούδας και στις 10.15 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων της μάχης.

Σύντομο ιστορικό της μάχης θα αναγνώσει ο κ. Αθανάσιος Σταμάτης, Φιλόλογος και Πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης. Η λιτή εκδήλωση θα κλείσει με την κατάθεση στεφάνων.

Την εκδήλωση οργανώνει ο Σύλλογος Ευρυτάνων «Η Καλλιακούδα», σε συνεργασία με τον δήμο Καρπενησίου, τον Σύλλογο Μεγαλοχωριτών «Η Αγία Παρασκευή» και τις Τ.Κ Μεγάλου Χωριού, Ανιάδας, Ψιανών και Ροσκάς.