Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

[ΒΙΝΤΕΟ] Ο Μάρκος Μπότσαρης στην αθανασία: Καθήλωσε τους εκατοντάδες θεατές η αναπαράσταση της μάχης στο Κεφαλόβρυσο

Σε νέα εποχή πέρασαν τα «Μποτσάρεια», οι εκδηλώσεις του Δήμου Καρπενησίου και του Συλλόγου «Ο Μάρκος Μπότσαρης», προς τιμήν του Σουλιώτη οπλαρχηγού, καθώς στην τέταρτη χρονιά διεξαγωγής τους οι καινοτομίες και τα νέα στοιχεία ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά.1

Κύριο χαρακτηριστικό στο δρώμενο που παρακολούθησαν εκατοντάδες θεατές, το βράδυ του Σαββάτου (11/8) στο Κεφαλόβρυσο, ήταν η θεατρικότητα, με κορωνίδα την αναπαράσταση της Μάχης αλλά και πολλά, παράλληλα γεγονότα να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Είδαμε εμπνευσμένες χορογραφίες, πρωτότυπες μουσικές απόλυτα ταιριαστές με το σκηνικό και το ιστορικό πλαίσιο, μια καθηλωτική αφήγηση, μια μάχη σώμα με σώμα που κατέληξε στον θάνατο του Μπότσαρη και τον θρήνο που ακολούθησε.

Ιθύνων νους της παράστασης ήταν η σεναριογράφος και σκηνοθέτιδα κα Νατάσα Μποζίνη. Στην Αναπαράσταση εκτέθηκαν τα γεγονότα της Μάχης, ο θάνατος του Μπότσαρη και το πέρασμά του στην αθανασία και τη μνήμη, μέσα και από τα απομνημονεύματα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων της εποχής, τα οποία αφηγήθηκε με μοναδικό τρόπο, ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης. Το μοιρολόι του Μάρκου Μπότσαρη ερμήνευσε η Νεκταρία Καρατζή.

2

Στην Αναπαράσταση της Μάχης πήραν μέρος δεκάδες εθελοντές, όλοι Ευρυτάνες -συνολικά σχεδόν 60 άτομα. Ο μουσικοσυνθέτης Μιχάλης Αβραμίδης έγραψε την πρωτότυπη μουσική που επενδύει το έργο και τα κομμάτια που χορογραφήθηκαν από τον Nicola Gabriel. Στα ηχητικά αποσπάσματα ακούστηκαν επίσης οι ηθοποιοί και αφηγητές: Λεωνίδας Χρυσομάλλης, Αντριάνα Αργυροκαστρίτου, Παναγιώτης Πραγαλός, Νατάσα Μποζίνη, ενώ οι μουσικοί του παραδοσιακού συγκροτήματος «Λαλητάδες», Δημήτρης Ρίζος στο κλαρίνο και Δημήτρης Ρίζοςτου Κλέωνα στο λαούτο, έδωσαν το δικό τους παραδοσιακό χρώμα, στο έργο. Τη διεύθυνση παραγωγής και τον συντονισμό ανέλαβε η Αντριάνα Αργυροκαστρίτου, Βοηθός Σκηνοθέτη ήταν η Ελένη Σιαξαμπάνη και υπεύθυνος σκηνής ο Διονύσης Παρούτσας.

Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ

3

4

5

 6